Captain America #695

Will the real Captain America please stand up?

Αν υπήρχε ένας ήρωας μέσα στο 2017, που στο πρόσωπο του συγκεντρώθηκαν όλα τα παράπονα των αναγνωστών της Marvel, ήταν ο Captain America. Ο άλλοτε προστάτης των αδυνάμων έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός των Avengers και του κόσμου τους. Ήταν θέμα χρόνου να δούμε τον αληθινό Cap στις σελίδες, ωστόσο αυτό δεν σταμάτησε ένα τεράστιο μέρος των fans να εξοργιστούν που ο Steve παρουσιαζόταν ρατσιστής, σατανικός και αρχηγός της οργάνωσης που πολεμάει εδώ και δεκαετίες, της Hydra. Με τον ερχομό του MARVEL LEGACY, ήταν λογικό και επόμενο να δούμε ξανά τον ήρωα που αγαπήσαμε, σε μια πιο back to basics προσέγγιση, στραμμένη όμως προς το μέλλον. Και δεν υπάρχει καλύτερο δίδυμο από αυτό των Mark Waid και Chris Samnee για κάτι τέτοιο.

Ο Steve είναι σε ένα road trip κατά μήκος της Αμερικής, με σκοπό να ξαναβρεί τον εαυτό του και ταυτόχρονα να πολεμήσει το έγκλημα. Ο δρόμος του τον φέρνει σε μια πόλη σχετική με αυτόν, καθώς μία από τις πρώτες του περιπέτειες, αφότου τον ξεπάγωσαν, τον έφερε αντιμέτωπο εκεί με μια εξτρεμιστική οργάνωση, γεγονός που σημάδεψε τους κατοίκους, όπως διαπιστώνουμε στο παρόν.

Ο Mark Waid έχει πλούσιο παρελθόν με τον χαρακτήρα. Αλλά αυτή την φορά, έχει λίγο πιο δύσκολο ρόλο, καθώς οι προσδοκίες είναι μεγάλες για έναν πιο κλασικό Sentinel of Liberty. Όπως, όμως, μας έχει αποδείξει με τις ιστορίες του στο DAREDEVIL, αν υπάρχει κάποιος συγγραφέας που μπορεί να πάρει έναν χαρακτήρα που πέρασε από μια controversial ιστορία και να τον επαναφέρει στις ρίζες του, αυτός είναι ο Waid.

Το συγκεκριμένο τεύχος δεν χρειάζεται τόσο να αρχίσει την αφήγηση μιας μεγάλης ιστορίας για τον ήρωα, όσο το να να φέρει πίσω όλους τους αναγνώστες που αποξενώθηκαν με το SECRET EMPIRE. Και μπορώ να υποθέσω ότι τα καταφέρνει. Δεν ήμουν τόσο απογοητευμένος με το πιο πρόσφατο event της εταιρείας, αλλά έδειξε μερικά από τα προβλήματα του storytelling που χρησιμοποιεί και έκανε ακόμα πιο επιτακτική την επιστροφή του αληθινού ήρωα. Βέβαια, η λύση δεν βρίσκεται ούτε σε μια προσέγγιση γεμάτη νοσταλγία ούτε σε μια προσέγγιση που δεν λαμβάνει υπόψη και δεν “σέβεται” καθόλου το παρελθόν, αλλά το συγκεκριμένο τεύχος έπρεπε να επικεντρωθεί στην πρώτη.

O Chris Samnee είναι κάτι το αντίστοιχο για τον καλλιτεχνικό τομέα της σειράς. Το σχέδιο του έχει μια πιο παλιομοδίτικη αύρα, χωρίς φανταχτερά τρικ, αλλά γεμάτο ουσία. Αποτυπώνει τον πρωταγωνιστή με τον ηρωισμό, την ταπεινότητα και την γενναιότητα που τον χαρακτηρίζουν, ενώ στις πιο δυναμικές σκηνές η γεμάτη κινητικότητα φιγούρα του Steve ξεπετάγεται μέσα από τις σελίδες.

Λίγοι χαρακτήρες της Marvel χρειάζονταν την δημιουργική ανανέωση που υποσχέθηκε το MARVEL LEGACY όσο ο Captain America, ο οποίος βρίσκεται στα σίγουρα χέρια των Waid και Samnee. Μην περιμένετε να δείτε πολλούς από τους κλασικούς αντιπάλους και μέλη του cast άμεσα, καθώς η σειρά φαίνεται να επικεντρώνεται αρχικά στον Steve, στην θέση του στον κόσμο και σε πιο “μικρές” και προσωπικές μάχες με αντιπάλους, αν κρίνουμε από το CAPTAIN AMERICA #695.