Action Comics #991

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Action Comics #991

WriterDan JurgensArtistViktor BogdanovicPublisherDC Comics

Στο φινάλε του “Oz Effect”, ο Superman προσπαθεί να απομακρύνει τον Jor El από την οικογένειά του με κάθε τρόπο και οι δύο καταλήγουν στο κρησφύγετο του Oz, όπου ξεκινάει και η τελική τους μάχη. Έπειτα από διάφορες αποκαλύψεις, ο Jor El χάνει και πέφτει θύμα απαγωγής από μια άγνωστη δύναμη, ενώ ο Superman επιστρέφει στα καθήκοντά του με νέα αναπάντητα ερωτήματα.

Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο στο τεύχος είναι το συναίσθημα που περνάει ο Dan Jurgens στον αναγνώστη, μέσω της διαμάχης των δύο πρωταγωνιστών – δεν είναι απλά πατέρας και γιός, αλλά δύο αντικρουόμενες φιλοσοφίες για την ανθρωπότητα και το μέλλον της, από τη μια η ελπίδα και από την άλλη η απόγνωση. Δύο χαρακτήρες με ακλόνητη θέληση και αδιάσειστα πιστεύω, συγκρούονται ουσιαστικά για να προστατέψουν τα ίδια άτομα, όμως με εντελώς ανεστραμμένη λογική και μέθοδο. Η έκβαση, μάλιστα, της μάχης αυτής αλλά και το πώς κλείνει το arc είναι σχεδόν ποιητικό, με τον συγγραφέα να σκιαγραφεί τον πυρήνα του Superman μέσα σε ένα εντελώς 90s πλαίσιο.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του comic παίζει και το σχέδιο του Viktor Bodganovic, ο οποίος επιδεικνύει την ικανότητά του, τόσο σε εμβληματικά και εμπνευσμένα στιγμιότυπα όσο και panels γεμάτα δράση. Ιδιαίτερη είναι πολλές φορές και η γωνία από όπου εστιάζει, δίνοντας ένα πολύ προσωπικό στοιχείο στην σκηνοθεσία του τεύχους, ειδικά στις τελευταίες σελίδες.

Μια από τις πιο αναμενόμενες ιστορίες του Superman έλαβε τέλος και ο δείκτης του Doomsday Clock πήγε λίγο πιο κοντά στο 12. Μήπως όλα καταλήγουν σε ένα επικό χιλιοστό ACTION COMICS;