Port Of Earth #1

Not your average alien invasion story

Με το περσινό ντεμπούτο του στα comics, στο αρκετά ενδιαφέρον ECLIPSE, ο Zack Kaplan αφηγήθηκε μια ιστορία σε έναν post apocalyptic κόσμο, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είχε καταλήξει να είναι θανατηφόρα για τους ανθρώπους. Φέτος, ο συγγραφέας επιστρέφει με έναν νέο sci-fi τίτλο, όπου εξωγήινοι καταφθάνουν στον πλανήτη, αλλά όχι όπως θα περίμενε κάποιος. Να δούμε, λοιπόν, τι μας επιφυλάσσει αυτή τη φορά.

Η ιστορία αρχίζει περιγράφοντας τα γεγονότα που έπλασαν τον κόσμο μέσα στον οποίο εκτυλίσσεται. Σε κάποια χρονική στιγμή, μια διαγαλαξιακή κοινοπραξία, ονόματι Consortium, φτάνει στη Γη με μια επιχειρηματική πρόταση – η ανθρωπότητα να “δανείσει” το άφθονο νερό των ωκεανών της, προκειμένου να ανεφοδιαστούν τα διαστημόπλοια των εξωγήινων, και οι τελευταίοι θα μοιραστούν τον τρόπο με τον οποίο το μετατρέπουν σε ενέργεια. Και ενώ τον πρώτο χρόνο όλα έβαιναν καλώς, οι επόμενοι “επισκέπτες” δεν φαίνονται να έχουν την ίδια φιλική διάθεση, με αποτέλεσμα οι ζωές των ίδιων, αλλά και των ανθρώπων, να κινδυνεύουν.

Έτσι, λοιπόν, δημιουργείται η Earth Security Agency, για να κρατήσει την ισορροπία και την ειρήνη σε αυτούς τους περίεργους, αν μη τι άλλο, καιρούς. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι δύο πρωταγωνιστές, George Rice και Eric McIntyre, πράκτορες της E.S.A., καλούνται να διερευνήσουν ένα έγκλημα στην El Granada, την ίδια μέρα που το Consortium επιστρέφει στη Γη.

Ναι, ξέρω, το σενάριο θυμίζει πιασάρικη blockbuster ταινία δράσης. Όμως, ο Kaplan έχει κάποιες εκπλήξεις για τους αναγνώστες…

Αρχικά, η ιδέα της επίσκεψης από εξωγήινους μπορεί να μην είναι πρωτότυπη, αλλά το πλαίσιο γύρω από το οποίο συμβαίνει είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον – αντί να έρθουν για να κατακτήσουν τον πλανήτη, ή να τον βοηθήσουν σε μια ώρα ανάγκης, ζητούν ένα σοβαρό αντάλλαγμα προκειμένου να λύσουν την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει τους ανθρώπους. Εν τέλει, η Γη μετατρέπεται σε ένα πολυτελές βενζινάδικο για τους ταξιδιώτες του σύμπαντος, και οι πολίτες μόνο ευχαριστημένοι δεν είναι, με τον συγγραφέα να παρουσιάζει μια πολύ αληθοφανή εκδοχή σε ένα κλασσικό θέμα της επιστημονικής φαντασίας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η λεπτομέρεια γύρω από το world building του comic, με θέματα όπως η ξενοφοβία, ο πανικός της μάζας, τα πολιτικά “παιχνίδια”, η ηθική στην τεχνολογία αλλά και στην ασφάλεια, να κάνουν την εμφάνισή τους, μέσα από πρόσωπα τόσο απτά και ρεαλιστικά, που κάνουν το όλο εγχείρημα να φαίνεται έντονα πιστευτό. Ειδικά η E.S.A. και ο υποτιθέμενος διευθυντής της, θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με οποιαδήποτε αντίστοιχη υπηρεσία, όπως το F.B.I. ή η Interpol, τόσο στον τρόπο με τον οποίο δρουν, όσο και στη δύναμη που κατέχουν.

Οι George και Eric, ως πρωταγωνιστές, παρ’ όλο που, σε πρώτο επίπεδο, διαιωνίζουν το στερεότυπο good cop/bad cop, αποτελούν και αυτοί χαρακτήρες της καθημερινότητας, και μάλιστα εκφράζουν, έμμεσα, τον διχασμό των ανθρώπων απέναντι στα γεγονότα. Ο ένας υπέρ της προόδου και της ειρήνης, αλλά ξεκάθαρα αφελής, και ο άλλος ρατσιστής και καχύποπτος, καταλήγουν να είναι το κατάλληλο δίδυμο για να εξιχνιάσουν το μυστήριο γύρω από έναν φόνο, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.

Δεν γίνεται, βέβαια, να μην αναφέρω το ιδιαίτερα πετυχημένο artwork των Andrea Mutti και Vladimir Popov, σε σχέδιο και χρώματα αντίστοιχα. Και οι δύο καλλιτέχνες φροντίζουν να περάσουν το σκοτεινό και βλοσυρό ύφος της ιστορίας, μέσα από μουντά panels, έντονες σκιές και γραμμές, και, κυρίως, μη κορεσμένα χρώματα, που μιμούνται τη χρήση ακουαρέλας, ειδικά στις τελευταίες σελίδες του τεύχους.

Το PORT OF EARTH #1 αποτελεί μια πολύ δυνατή εισαγωγή σε μια πολλά υποσχόμενη ιστορία και είναι σίγουρα ένα comic που αξίζει την προσοχή σας.