Βαλκυρία 1 - Νεκρικό Ψύχος

Οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Βαλκυρία 1: Νεκρικό Ψύχος

WriterSylvain CorduriéArtistDražen KovačevićPublisherJemma Press

Στο φετινό ΦantastiCon, η Jemma Press κυκλοφόρησε ένα ευρωπαϊκό comic επικής φαντασίας, το οποίο εμφανισιακά μοιάζει εντυπωσιακό. Δικαιολογεί, όμως, την ωραία του εμφάνιση;

Πρόκειται για μία σειρά που ξεκίνησε στη Γαλλία ως WALKYRIE, το 2012, από την Soleil, στην υποσειρά Soleil Celtic: Légendes Nordiques, και μέχρι στιγμής αριθμεί δύο τόμους, στους οποίους ολοκληρώνεται η ιστορία, με τον δεύτερο να είναι σχεδόν διπλάσιος σε αριθμό σελίδων. Πρόκειται για ιστορίες βασισμένες στη Νορβηγική μυθολογία, με παραλλαγές από τον εκάστοτε δημιουργό. Το πρώτο volume αφηγείται την ιστορία μίας εξόριστης στο Μίντγκαρντ, Βαλκυρίας (όχι αυτής στο εξώφυλλο), που ερωτεύθηκε τον ψιλοάγνωστο γιο του Όντιν, Χέρμοντ.

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Το ΒΑΛΚΥΡΙΑ 1, ουσιαστικά, είναι μία εναλλακτική εκδοχή του Ragnarök, γραμμένη με πολύ “βιαστικό” τρόπο από τον Cordurié, καθώς η ροή σκαλώνει συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην αναπνέει καθόλου το σενάριο. Η μετάφραση του Σπύρου Αρμένη, δυστυχώς, δεν αρκεί, καθώς σε ορισμένα σημεία είναι κάπως εξεζητημένη, προσπαθώντας να δώσει έναν πιο λυρικό/επικό τόνο σε ένα ήδη κακογραμμένο σενάριο. Σχεδιαστικά, σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά τελικά δεν είναι και τόσο καλό. Ο Kovacevic είναι αξιοπρεπής σχεδιαστής, αλλά το μόνο που αξίζει πραγματικά μνεία στο ΒΑΛΚΥΡΙΑ είναι το χρώμα, καθώς ο Simon Champelovier είναι αυτός που διασώζει ένα ναυάγιο ντρακάρ, εμφυσώντας εντυπωσιακές παλέτες και δημιουργώντας την ψευδαίσθηση κάποιας επικής ατμόσφαιρας.

Το ΒΑΛΚΥΡΙΑ 1 είναι ένα αλλόκοτο συνονθύλευμα καλώς προθέσεων και όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακών αποτελεσμάτων, το οποίο σας προσκαλεί σε ένα ιδιόμορφο εναλλακτικό Ragnarök. Θα το πρότεινα μόνο στους σκληροπυρηνικούς αναγνώστες φαντασίας.