Επιστημονική Φαντασία και Κόμικς

Εκδήλωση και ανοιχτή συζήτηση στην Athens Comics Library

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η Athens Comics Library σας προσκαλούν σε μια συζήτηση με θέμα τη σχέση μεταξύ comics και science fiction, με τη συμμετοχή του γνωστού Βρετανού συγγραφέα Peter Milligan και ανθρώπων του χώρου.

Επιστημονική Φαντασία και Κόμικς: Συγκοινωνούντα Δοχεία;

19 Δεκεμβρίου | 19:00
Athens Comics Library
Στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία
Είσοδος ελεύθερη

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σας προσκαλεί στην Athens Comics Library (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή – Impact Hub Athens), σε μια εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τους συσχετισμούς και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία και την 9η Τέχνη.

Είναι η επιστημονική φαντασία και τα comics συγκοινωνούντα δοχεία; Και τα δύο επιτρέπουν στους δημιουργούς να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους, ενώ τα μεταξύ τους δάνεια είναι αμέτρητα! Έργα επιστημονικής φαντασίας έχουν δανειστεί εικόνες και ιδέες από τα comics, και comics έχουν χτίσει εξωπραγματικά οικοδομήματα πάνω στα θεμέλια βασικών ιδεών της επιστημονικής φαντασίας.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και γνωστά. Θρυλικοί πρωταγωνιστές της επιστημονικής φαντασίας, όπως ο Flash Gordon και η Barbarella, έκαναν το ντεμπούτο τους στα comics. Σκηνοθέτες και συγγραφείς της επιστημονικής φαντασίας δηλώνουν ως βασική επιρροή τους το έργο του Moebius. Επίσης, οι υπερήρωες των comics πρωταγωνιστούν σε κλασικές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Και τα sci-fi comics αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο του Μέσου, ήδη από τις πρώτες δεκαετίες ζωής του.

Με βάση τα παραπάνω, επιχειρούμε να διαπιστώσουμε πόσο επικοινωνούν μεταξύ τους δύο εκφάνσεις φαντασίας που έχουν πολλά περισσότερα κοινά από όσα φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Στη συζήτηση συμμετέχει ο Peter Milligan, Βρετανός συγγραφέας comics, η DaNi, Ελληνίδα δημιουργός comics, και η Εύη Σαμπανίκου, ιστορικός Τέχνης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου – όλοι τους με εμπειρία στον χώρο των sci-fi comics.

Τη συζήτηση θα συντονίσει o Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του Comicdom.gr.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινάει μια ώρα πριν την έναρξη στο χώρο της εκδήλωσης.

Σε συνεργασία με την Athens Comics Library