Top 100 Marvel Comics

100-91: A Marvel Odyssey
99

Hawkeye (Fraction/Aja)

2012-2015WriterMatt FractionArtistDavid AjaMarvel Comics

Ανάμικτα συναισθήματα για την είσοδο του εν λόγω comic στην κορυφαία εκατοντάδα της εκδοτικής. Από τη μια χαίρομαι, γιατί του αξίζει, καθώς είναι ένα από πιο καλοδουλεμένα superhero runs που έχω διαβάσει. Από την άλλη, υπάρχει και μια μικρή λύπη για τη μόλις και μετά βίας είσοδό του στο Top 100. Ωστόσο, μιλάμε για το σύνολο των comics της Marvel, οπότε η επιτυχία είναι μεγάλη.

Τα 22 τεύχη της σειράς αποκλείεται να μην αιχμαλωτίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, από την πρώτη ματιά στο εξώφυλλο. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τη δουλειά του David Aja, την αισθητική και το στήσιμο κάθε εξωφύλλου. Κυριαρχεί ο μινιμαλισμός και το λευκό και με αυστηρό περιορισμό σε άλλα χρώματα, ενώ οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται θυμίζουν συχνά ένα street art αποτέλεσμα. Όμως και το εσωτερικό artwork είναι πανέμορφο. Με την ίδια λογική των εξωφύλλων, οι σελίδες γεμίζουν μεν με χρώμα και σχέδιο, αλλά με μια ιδιαίτερη αφαιρετικότητα που εντυπωσιάζει.

Το σενάριο και το κείμενο του Matt Fraction απογειώνουν το comic. Ο Clint Barton τα βάζει με τη μαφία Ανατολικοευρωπαίων με φόρμες Adidas, που τρομοκρατούν τη γειτονιά του. Η ζωή του Hawkeye, όταν δεν είναι Avenger, δεν είναι λιγότερο περιπετειώδης, αλλά γεμάτη χιούμορ και καταστάσεις που οδηγούν σε επικίνδυνες εξελίξεις, όπως στις ταινίες του Guy Ritchie. Πολύ ωραία προσέγγιση ενός καθημερινού ανθρώπου στον κεντρικό χαρακτήρα, αλλά και στην ανθρώπινη πλευρά και άλλων ηρώων.

Σε γενικές γραμμές, το HAWKEYE των Fraction και Aja, είναι μια ευχάριστη και πανέμορφα φιλοτεχνημένη ιστορία και από τα λίγα καλά comics που μας προσέφερε η Marvel μέσα στην τελευταία δεκαετία.

#100 #99 #98 #97 #96 #95 #94 #93 #92 #91