Top 100 Marvel Comics

100-91: A Marvel Odyssey
97

Captain America (Stern/Byrne)

1980-1981WritersRoger Stern, John ByrneArtistJohn ByrneMarvel Comics

Κάθε γενιά αναγνωστών έχει τα δικά της storylines αναφοράς. Είναι αυτά τα οποία έχεις διαβάσει ξανά και ξανά, αυτά για τις αρετές των οποίων θα μπορούσες να μιλάς με τις ώρες. Το σύντομο run των Stern-Byrne, είναι – για τη δική μου γενιά – ένα από αυτά. Η συγκεκριμένη συνεργασία ήταν μία απίστευτα ευτυχής συγκυρία, που έβρισκε και τους δύο δημιουργούς στο peak της καριέρας τους, με τον Roger Stern να γράφει το PETER PARKER, THE SPECTACULAR SPIDER-MAN και τον John Byrne να βρίσκεται καταμεσής του μετέπειτα θρυλικού “Dark Phoenix Saga”.

Έτσι, δεν είναι να απορεί κανείς που κατόρθωσαν να κάνουν τόσα πολλά και τόσο ενδιαφέροντα, σε μόλις 9 τεύχη: Η νέα κοπέλα του Cap, Bernie Rosenthal, ήταν ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας, που αποκλείεται να ξεχάσεις. Η αναβίωση των Invaders συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν του ήρωα. Villains όπως ο Mister Hyde και ο Baron Blood αναδείχθηκαν σε πρωτοκλασάτους αντίπαλους. Ο Captain America διεκδίκησε την προεδρεία των ΗΠΑ, χωρίς αυτό να “ξερνάει” campiness, αλλά, αντιθέτως, να αποτελεί ένα καυστικό, ευφυές πολιτικό σχόλιο για πρώην ηθοποιούς και οβάλ γραφεία.

Όλα αυτά, με το πάντα υπέροχο σχέδιο του Byrne να μοιάζει με σπουδή στην προοπτική, σχεδόν φλερτάροντας με τα όρια του δισδιάστατου, και πάντα, σε αγαστή συμφωνία με τα μελάνια του Joe Rubinstein.

Μη πιστέψετε μόνο ότι όσα διαβάσατε υπαγορεύτηκαν στον γράφοντα από κάποιου είδους νοσταλγία για τις “παλιές, καλές μέρες”. Αν θέλετε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας, αναζητήστε το paperback CAPTAIN AMERICA: WAR & REMEMBRANCE, όπου θα βρείτε συγκεντρωμένο αυτό το συναρπαστικό run.

#100 #99 #98 #97 #96 #95 #94 #93 #92 #91