Top 100 Marvel Comics

100-91: A Marvel Odyssey
95

X-Men/Uncanny X-Men (Alan Davis)

1998WritersAlan Davis, Fabian Nicieza, Steven Seagle, Joe Casey, Terry Kavanagh, Jay FaerberArtistsAlan Davis, Leinil Francis Yu, Adam Kubert, Jim Cheung, Tom Raney, Roger Cruz, Graham Nolan, Rob Jensen, Andrew Robinson, Jeff Johnson, Brett BoothMarvel Comics

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι μεταλλαγμένοι της Marvel βρίσκονταν σε μια κάπως περίεργη κατάσταση. Με την εκδοτική να έχει περάσει μια… πολυθρύλητη χρεοκοπία, ασφαλώς παρέμεναν δημοφιλείς, αλλά οι μέρες παχιών αγελάδων έμοιαζαν να έχουν περάσει προ πολλού. Παράλληλα, η σαφώς πιο action-oriented και λιγότερο λογοτεχνική προσέγγιση των συγγραφέων που ακολούθησαν τον Chris Claremont είχε διαμορφώσει την (λανθασμένη, κατ’ εμέ) πεποίθηση ότι οι X-titles ήταν “του σωρού” και η ποιότητά τους ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τη δεκαετία του ’80.

Εκείνη την εποχή, ο τότε Editor-In-Chief της Marvel, Bob Harras, αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά των δύο core τίτλων στον Alan Davis, που ανέλαβε τα σεναριακά ηνία των UNCANNY X-MEN και X-MEN (μόνο plotter στο πρώτο, με άλλους συγγραφείς να γράφουν τους διαλόγους), καθώς και το artwork του δεύτερου, κατορθώνοντας να γεμίσει επάξια έναν χρόνο από την εκδοτική ζωή τους και ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή του συγγραφέα που συνέδεσε το όνομά του με το franchise. Ξεκινώντας με το αδικαιολόγητα παραγνωρισμένο “Magneto War”, που έφερε ξανά στο προσκήνιο τον δημοφιλέστερο X-villain, και ολοκληρώνοντας με το επικό “Apocalypse: The Twelve” (και το follow-up/φινάλε “Ages Of Apocalypse”), που ενδεχομένως ήταν πιο συμπαγές (για να μην πω και συνολικά πιο ενδιαφέρον) από το αυθεντικό “Age Of Apocalypse”, κράτησε για δεκατρείς μήνες αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών και παρέδωσε ορισμένα από τα καλύτερα X-τεύχη της δεκαετίας του ’90.

Μπορεί να μην είναι τα πρώτα comics που έρχονται στο μυαλό, όταν αναφέρεται κανείς στις κορυφαίες στιγμές των X-Men, αλλά τα runs του Alan Davis σίγουρα αξίζει να επανεκτιμηθούν!

#100 #99 #98 #97 #96 #95 #94 #93 #92 #91