Top 100 Marvel Comics

90-81: Casualties Of (Armor or Secret) Wars
85

Wolverine: Old Man Logan

2008-2009WriterMark MillarArtistSteve McNivenMarvel Comics

O Wolverine είχε πολλούς τίτλους και, λογικά, θα έχει σύντομα άλλους τόσους. Οι δύο μεγαλύτεροι, όμως, ήταν το δεύτερο volume, με σχεδόν 200 τεύχη και το τρίτο, που είναι περίφημο για ένα συγκεκριμένο story arc. Ο λόγος, φυσικά, για το OLD MAN LOGAN, που μαζί με το WOLVERINE του Miller, το WEAPON X και το ORIGIN, αποτελούν τα essentials του χαρακτήρα.

Βρισκόμαστε σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου οι υπερ-κακοί έχουν νικήσει και οι υπερήρωες είναι είτε νεκροί ή εξαφανισμένοι. Ο Wolverine έχει μεταμορφωθεί σε έναν πικρόχολο γέρο-Logan, που κρύβει πολύ πόνο μέσα του. Νομίζοντας πως έχει απαλλαγεί από το σκοτεινό παρελθόν του, εξαναγκάζεται σε ένα θανατηφόρο road trip, μαζί με τον κολλητό του, τυφλό γερο-Hawkeye, προκειμένου να βρει λεφτά για το νοίκι, ώστε να γλιτώσει την οικογένειά του από τους παρανοϊκούς ιδιοκτήτες της φάρμας του, τη συμμορία-φαμίλια των Hulk!

Ο McNiven δίνει ρεσιτάλ στο σχέδιο, αποδίδοντας με τρομακτική λεπτομέρεια τη δυστοπία των ΗΠΑ, ενώ ο Millar γράφει ίσως την καλύτερη ιστορία Wolverine ever, που ισορροπεί άψογα τη φρενήρη δράση με το δράμα, την κωμωδία και την αιματοχυσία, αφήνοντας τον αναγνώστη να πάρει τις απαραίτητες ανάσες σε αυτόν τον brutal μαραθώνιο. Το καλύτερο, όμως, είναι πως η ιστορία δεν επιφέρει το τέλος του χαρακτήρα, αλλά την αναγέννησή του, μέσα από ένα πολύ σκοτεινό, εναλλακτικό σύμπαν. Ο Old Man Logan επανεμφανίστηκε το 2015 και πλέον έχει ενσωματωθεί στο canon Marvel Universe, με δική του σειρά, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, με το εξαιρετικό LOGAN.

#90 #89 #88 #87 #86 #85 #84 #83 #82 #81