Top 100 Marvel Comics

80-71: Eternals And The Sunshine Of The Mutant Mind
79

X-Cutioner’s Song

1992-1993WritersScott Lobdell, Fabian Nicieza, Peter DavidArtistsBrandon Peterson, Andy Kubert, Jae Lee, Greg CapulloMarvel Comics

Πολλοί πιστεύουν ότι το μεγάλο crossover των X-τίτλων για το 1992 έχει πλέον περισσότερο ιστορική και εγκυκλοπαιδική αξία, παρά αναγνωστική. Άλλωστε, είχε τεράστια συνεισφορά σε μελλοντικά storylines, μέσω των στοιχείων που σκόρπισε σχετικά με το origin του Cable (αν και υποσχόταν ξεκάθαρες αναφορές), αλλά και την εισαγωγή του Legacy Virus στην εποχή μας. Όμως, μερικές δεκαετίες μετά, το X-CUTIONER’S SONG παραμένει μια απίστευτα διασκεδαστική ιστορία, με ανίερες συμμαχίες, ταξίδια στον χρόνο, άψογο characterization, αξέχαστες εικόνες και μεγάλες εκρήξεις στη σελήνη – κλασικό crossover των X-Men με άλλα λόγια!

Οι συγγραφείς και σχεδιαστές των τεσσάρων τίτλων που συμμετείχαν στο crossover (X-FORCE, X-FACTOR, X-MEN και UNCANNY X-MEN) έδωσαν σάρκα και οστά σε μια πρωτόλεια ιστορία εκδίκησης του παιδιού προς τους γονείς, αλλάζοντας τις παραμέτρους και εισάγοντας αρκετά twists. Ο Professor X παλεύει για τη ζωή του, όντας θύμα της δολοφονικής επίθεσης του “Cable”, οι Cyclops και Jean Grey βρίσκονται στα χέρια του villain Stryfe, ο Apocalypse έχει επιστρέψει πρόωρα στη ζωή, ο Mr. Sinister κάνει συμφωνίες στα σκοτάδια, και οι υπόλοιποι X-Men έχουν αναλάβει να δείχνουν τις μπερδεμένες εκφράσεις και αντιδράσεις των αναγνωστών σε κάθε ανατροπή, σελίδα με τη σελίδα.

Διαφορετικές ομάδες και χαρακτήρες εξασφαλίζουν τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής και, όσο το κουβάρι ξετυλίγεται, τόσο η αγωνία ανεβαίνει κατακόρυφα – και δεν μιλάω με κλισέ, όντως υπάρχει αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας, αλλά και την αποκάλυψη των κινήτρων του Stryfe. Αν, μάλιστα, το X-CUTIONER’S SONG παρέδιδε όσα είχε υποσχεθεί σε αυτόν τον τομέα (κάποια threads λύθηκαν μερικά τεύχη αργότερα), σίγουρα θα βρισκόταν σε πολύ υψηλότερη θέση.

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71