Top 100 Marvel Comics

80-71: Eternals And The Sunshine Of The Mutant Mind
74

Conan The Barbarian (Barry Windsor-Smith)

1970-1973WriterRoy ThomasArtistBarry Windsor-SmithMarvel Comics

Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις; Παρ’ όλο που δεν ήταν η πρώτη μεταφορά του Conan στα comics (αυτό έγινε κάπου στο Μεξικό), ήταν σαφώς η πρώτη πραγματικά ευρείας κατανάλωσης και άντεξε 23 χρόνια! Ήταν, επίσης, η σειρά που έκανε γνωστό τον, τότε, πολύ φρέσκο (21 ετών) και, σύμφωνα με βάσιμες φήμες, πάμφθηνο στο μισθολόγιο, Barry Windsor-Smith, ο οποίος σχεδίασε όλα τα τεύχη μέχρι το #24 (1973), πλην δύο, όπου καθήκοντα σχεδιαστή είχε ο Gil Kane.

Το comic παρουσίαζε τις ιστορίες του Conan με όσο το δυνατόν πιο πιστή χρονολογική σειρά, παρεμβάλλοντας πού και πού πρωτότυπα σενάρια, για να γεμίσει τα κενά που είχε αφήσει ο Robert E. Howard και τα οποία ήταν κάπως άβολα, όταν επιτέλους η σειρά έγινε μόνιμα μηνιαία (τον πρώτο καιρό εκδιδόταν πότε διμηνιαία και πότε όχι, ανάλογα με τις πωλήσεις).

Ο Conan του Smith είναι ο Conan του Howard – μεγαλόσωμος μεν, αλλά νευρώδης σαν αίλουρος και όχι ογκώδης σαν τον Schwarzenegger το 1982. Επίσης, προς ευτυχία όλων μας, είναι αναμαλλιασμένος, δίχως το φρικτό καρεδάκι και τις αφέλειες. Αξίζει κανείς να διαβάσει τη σειρά ασπρόμαυρη, μόνο και μόνο για να δει καθαρά τις φοβερές λεπτομέρειες στη δουλειά του Smith.

Στο συγκεκριμένο run, που περιλαμβάνει διάσημες ιστορίες, όπως τα “Tower Of Τhe Elephant”, “Rogues In The House” και “The Frost Giant’s Daughter”, συγκαταλέγεται και η πρώτη (έστω λιγάκι αισθητικά ατυχής) εμφάνιση του Elric of Melniboné στα αμερικανικά comics, στα τεύχη #14-15.

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71