Top 100 Marvel Comics

70-61: Requiem For A Surfer's Dream
69

X-Men (Thomas/Adams)

1969-1970WriterRoy ThomasArtistNeal AdamsMarvel Comics

Οι δημιουργοί που πέρασαν από το comic των Χ-Men τη δεκαετία του 1960, δεν κατάφεραν να το κάνουν να ξεχωρίσει και να αποκτήσει τη δική του φωνή. Εξάλλου, ο Roy Thomas, ο οποίος έγραφε και τα περισσότερα τεύχη, σίγουρα δεν αφιέρωνε στα σενάρια του τόσο κόπο και χρόνο όσο π.χ. σε αυτά των AVENGERS.

Από την άλλη, ο νεαρός Neal Adams είχε καταφέρει να φτιάξει ένα καλό όνομα μέσα σε μια βιομηχανία μεσηλίκων. Όταν ο Jim Steranko τον πληροφόρησε ότι η Marvel εγγυόταν απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία στους σχεδιαστές, αυτός έσπευσε να κανονίσει μια συνάντηση μαζί τους. Ο Stan Lee τον ενημέρωσε ότι μπορούσε να διαλέξει όποιο comic επιθυμούσε και αυτός επέλεξε το X-MEN, λόγω των χαμηλών πωλήσεων, κάτι που εγγυόταν, ως ένα βαθμό, ότι θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει. Η είσοδος του στο comic έφερε τα πάνω-κάτω και, παρά τις αρχικές αντιδράσεις των οπαδών του Don Heck, σύντομα το X-MEN αναβαθμίστηκε σε όλα τα επίπεδα. Τα σχέδια του Adams ξεχειλίζουν ενέργεια, που απλώνεται ανάμεσα στα panels, διαλύοντας τις νόρμες του storytelling της εποχής, ενώ συγχρόνως, εφαρμόζοντας τεχνικές φωτορεαλισμού, επηρέασε όσο λίγοι τον τρόπο απεικόνισης των ηρώων στα superhero comics.

Παράλληλα, ο Thomas έβαζε τις βάσεις για αυτό που θα γίνονταν οι αγαπημένοι μας μεταλλαγμένοι στο μέλλον, εμπλουτίζοντας το comic με στοιχεία σαπουνόπερας. Με αυτόν τον τρόπο, οι δύο τους δημιούργησαν τα κορυφαία X-MEN τεύχη που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τότε. Αν απολαμβάνετε τις περιπέτειες των original X-Men, νομίζω πως αυτά είναι τα comics που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε διαβάσει.

#70 #69 #68 #67 #66 #65 #64 #63 #62 #61