Top 100 Marvel Comics

50-41: Bringing Out The Dead Mutants
47

Elektra: Assassin

1986-1987WriterFrank MillerArtistBill SienkiewiczMarvel Comics (Epic)

Παρ’ όλο που ο Frank Miller έχει μελετήσει όσο λίγοι τον κόσμο του Daredevil και τους χαρακτήρες του, το ELEKTRA: ASSASSIN είναι ένα αμφιλεγόμενο comic. Ωστόσο, κατέλαβε μια θέση στο δικό μας all-time Top 50 της Marvel, αφού το ευφυές δημιούργημα του Miller εκτιμάται ιδιαίτερα μεταξύ των συντακτών του site.

Το comic αρχικά μπερδεύει τον αναγνώστη, μέχρι να αποκαλυφθεί, σταδιακά, το περιεχόμενο της ιστορίας. Ιδιαιτερότητά του είναι η πολυπρόσωπη και ευρηματική του αφήγηση, καθώς, στο μεγαλύτερο μέρος του, το κείμενο αποτελεί εσωτερικό διάλογο, ή αφηρημένη παράθεση σκέψεων, διάφορων χαρακτήρων της ιστορίας.

Ταυτόχρονα με την κατάχρηση στοιχείων από διάφορα είδη που, εκείνη την εποχή, σχεδόν μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον, όπως η επιστημονική φαντασία ή οι ninja, ο Miller διακωμωδεί την δημιουργική πραγματικότητα. Σε συνδυασμό με τον σχολιασμό της πολιτικό-κοινωνικής πραγματικότητας, δημιουργεί ένα υπέροχο συνονθύλευμα. Εν ολίγοις, ξεκινάμε από το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας, περνάμε στη μαγία των Νίντζα, τα cyborgs και τα πυρηνικά όπλα, και φτάνουμε στις αμερικανικές εκλογές, ακολουθώντας μια ξέφρενη splatter πορεία, μέσα από θολές σκέψεις και όνειρα!

Το μοναδικό και αριστοτεχνικό artwork του Bill Sienkiewicz, που άλλοτε θυμίζει κλασικούς πίνακες ζωγραφικής και άλλοτε κινηματογραφικές αφίσες παλαιού τύπου, γεμίζει κάθε σελίδα αυτής της παράδοξης ιστορίας.

Αυτή η κάθε άλλο παρά συνηθισμένη δημιουργία, δεν κατάφερε να πείσει τους λογοκριτές ότι είναι κατάλληλη, και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε με τη σφραγίδα του ενήλικου imprint της Epic. Μετά από όλα αυτά, νομίζω ότι σοφά και πανάξια κατέλαβε μια θέση στο Top 100!

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41