Geoff Johns' Teen Titans

Οι έφηβοι ήρωες ενός καινούργιου αιώνα!

Ιστορία

Στις αρχές του 21ου Αιώνα, μια από τις πιο διάσημες ομάδες της DC έπνεε τα λοίσθια, καθώς έχει χάσει την Donna Troy, μετά το θάνατο της, καθώς και τον αρχηγό της, Nightwing, ο οποίος ακολουθούσε μια πιο μοναχική πορεία. Ο συγγραφέας Marv Wolfman, που έκανε την ομάδα διάσημη, δεν έδειχνε να θέλει να επιστρέψει στον τίτλο και όλοι αναρωτιούνταν αν και πότε θα συνέβαινε η “αναγέννηση” των Teen Titans. Εκείνη περίπου την περίοδο, έκανε πρεμιέρα το cartoon Teen Titans, με το παλιό cast και αρχηγό τον Dick, αλλά στα comics, ο Geoff Johns πήρε μια γεναία απόφαση, να συστήσει ολοκαίνουργιους χαρακτήρες, σε συνδυασμό με κάποιους παλαιότερους, δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα runs της ομάδας εφήβων υπερηρώων.

Η αρχή είχε γίνει με τη Young Justice, όπου είχε θέσει τα θεμέλια για την σχέση των βασικότερων χαρακτήρων της ιστορίας. Ο Superboy, o Impulse, που στην διάρκεια του TEEN TITANS έγινε Kid Flash, ο Τim Drake και η καινούργια Wonder Girl, κατάφεραν να κερδίσουν την αγάπη των αναγνωστών, χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την ικανότητα του Johns να γράφει ιστορίες οι οποίες αναδεικνύουν την δυναμική μεταξύ των ηρώων. Έτσι, ο τίτλος ασχολείται με θέματα που ταλανίζουν πολλούς εφήβους, όπως η αποδοχή, η διαφορετικότητα, η μοναξιά και η απαγκίστρωση από τις προσδοκίες των μεγάλων. Αυτό είναι εμφανές στην προσπάθεια του Superboy να ξεπεράσει τη μοίρα του ως δημιούργημα του Lex Luthor, που οδηγεί στην ανιδιοτελή αυτοθυσία του και το θάνατο του, στη σταδιακή ωρίμανση του Bart Allen, ώστε η ομάδα να τον πάρει στα σοβαρά, στη δυσκολία του Tim Drake να αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα, και στη συνειδητοποίηση του Beast Boy ότι δεν είναι πια ο μικρός της παρέας και οφείλει να αναλάβει αυξημένες ευθύνες.

Τι Μας Άρεσε

Το run του Geoff Johns καταφέρνει να αναδείξει πολλά εφηβικά θέματα, χωρίς να του λείπει η δράση και οι εξαιρετικοί χαρακτήρες, οι οποίοι, μέσα από τις περιπέτειές τους, ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλο, αλλά και πράγματα για τον ίδιο τους τον εαυτό. Για όσον καιρό ο Johns έμεινε στον τίτλο, κατάφερε να δημιουργήσει την αίσθηση της εξέλιξης, κάτι αρκετά δύσκολο στα υπερηρωικά comics, όπου ο χρόνος είναι ρευστός και τα πισωγυρίσματα άφθονα.

Τόσο οι κεντρικοί χαρακτήρες, όσο και οι μικρότεροι, όπως ο Kid Devil και η Ravager, έχουν την ευκαιρία να λάμψουν, να εξελιχθούν και να συνάψουν σχέσεις μεταξύ τους. Ο Johns δεν αποφεύγει να δείξει τις συνέπειες των θανάτων των μελών της ομάδας, η οποία λειτουργεί ως παραπάνω από μια ομάδα ηρώων – είναι ένα καταφύγιο για αυτούς που νιώθουν διαφορετικοί. Επιπλέον, εξελίξεις χαρακτήρων η Raven, είναι επαρκώς σκοτεινές, γεμάτες αίμα και δράση, χωρίς όμως να μεταβάλλεται η ηθική της ηρωίδας. Κάθε Teen Titan του Johns εμπνέει, με τον δικό του τρόπο, είτε μέσω της δύναμής του, είτε χάρη στην αισιοδοξία του, είτε για την αδάμαστη θέληση του. Αλλά συνεχίζουν να είναι έφηβοι, που κάνουν λάθη και ψάχνουν να βρουν τι είναι το σωστό, στους οποίους ο αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει στοιχεία του εαυτού του.

Ακόμα, ο συνδυασμός παλαιότερων Titans με τους καινούργιους, είναι εξαιρετικά πετυχημένος, καθώς δημιουργεί τις απαραίτητες εντάσεις που επιφέρει η διαμάχη μεταξύ παλιού και νέου. Σε αυτή τη διαμάχη, δεν υπάρχει νικητής, αλλά όσοι καταφέρνουν να την ξεπεράσουν, είναι δυνατότεροι και σοφότεροι. Κάθε τεύχος έχει μια ισορροπία μεταξύ των σκοτεινών στιγμών και του χιούμορ, ώστε ακόμη και οι πιο συνταρακτικές στιγμές να μην είναι υπερβολικά βαριές για των αναγνώστη, χωρίς όμως να χάνουν τη βαρύτητα τους.

To artwork είναι σταθερά καλό, για το μεγαλύτερο μέρος του run, και ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην απλότητα των στολών, καθώς η Wonder Girl και ο Superboy δεν διστάζουν να πηγαίνουν στη μάχη με μπλούζες και jeans, προβάλλοντας την ανάγκη μιας γενιάς εφήβων να εκφράζονται μέσω των ρούχων που φορούν. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το TEEN TITANS του Johns χαρακτηρίζει μια ολόκληρη γενιά εφήβων, με το πάθος τους, τα προβλήματα τους, τις σκοτεινές πλευρές τους και τις τραγωδίες τους.

Τι Μας Ενόχλησε

Η αλλαγή του Impulse σε Kid Flash ήταν κάπως απότομη, ακόμη και για έναν speedster, και η σύντομη πορεία του απέτρεψε τον χαρακτήρα από το αναδείξει όλες τις πτυχές του. Υπάρχουν σίγουρα κάποια τέυχη τα οποία δεν προχωρούν την ιστορία και μοιάζουν παράταιρα, αλλά ευτυχώς είναι ελάχιστα. Αν και το artwork συνολικά είναι αρκετά καλό, σε κάποια τεύχη, όπως στο crossover για το INFINITE CRISIS, είναι προβληματικό, επηρεάζοντας την απόλαυση της ιστορίας. Για κάποιον λόγο, μέσα στο run του Geoff Johns παρεμβάλλονται δύο τεύχη γραμμένα από την Gail Simone , όπου ο αναγνώστης πρέπει να υποστεί το artwork του Rob Liefeld. Πέρα από αυτά, όμως, ο Johns καταφέρνει να μας προσφέρει μια σειρά συνεκτική, γεμάτη δράση, πάθος και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, που τα προβλήματά της μοιάζουν πολύ μικρά, όταν την εξετάζει κανείς συνολικά.

Συνολική Εκτίμηση

Η δουλειά του Geoff Johns στους TEEN TITANS είναι μια από τις καλύτερες της καριέρας του και δεν υστερεί ούτε σε σχέση με το υπόλοιπο έργο του, αλλά ούτε και συγκρινόμενη με τις κορυφαίες περιόδους του franchise. Αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να συστήσει καινουργιους χαρακτήρες, οι οποίοι θα κέρδιζαν την αγάπη των αναγνωστών, δίπλα σε παλαιότερους και καταξιωμένους στα μάτια του κόσμου, ο Johns μας χάρισε στιγμές γεμάτες χιούμορ, συγκίνηση, αγωνία και δράση. Επιπλέον, κατάφερε να δώσει στους Teen Titans την ευκαιρία να σώσουν ολόκληρο το σύμπαν, μέσω της θυσίας του Superboy, τονίζοντας τη σημασία και γενναιότητα των έφηβων υπηρηρώων στο σύμπαν της DC. Aλλά και στιγμές όπως ο θάνατος του Jack Drake, τα εγκλήματα του Dr. Light και της Justice League, και οι προσπάθειες εξιλέωσης του Deathstroke, προβλήθηκαν μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, κάνοντας το TEEN TITANS ένα από τα πιο ενδιαφέροντα comics της δύσκολης για την DC πρώτης δεκαετίας του 21ου Αιώνα.

Αναμφισβήτητα, ακόμη και αυτοί που δεν αναπολούν αυτή την σκοτεινή, κυνική και βίαιη εποχή για τα comics της εκδοτικής, οφείλουν να παραδεχθούν ότι η ομάδα του Conner, του Tim, της Cassie και του Bart, έγραψε ιστορία, και αυτές που την διαδέχθηκαν, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος της.

Παράλληλες Προτάσεις

Φυσικά, το NEW TEEN TITANS του Marv Wolfman, είναι το run που απογείωσε την ομάδα και μας σύστησε εκπληκτικούς χαρακτήρες, όπως ο Cyborg και η Starfire. Για όποιον ενδιαφέρεται για τις απαρχές των TEEN TITANS του Geoff Johns, αξίζει να ρίξει μια ματιά στο YOUNG JUSTICE. Aυτή τη στιγμή, στη Rebirth Universe της DC έχουμε δύο ομάδες Τιτάνων (και αντίστοιχα, δύο τίτλους), τους Titans με το παλιό cast του Wolfman και τους Teen Titans με τον Damian Wayne να τους οδηγεί.

Τέλος, για τους λάτρεις του animation, τόσο το cartoon για τους Teen Titans όσο και αυτό για την Young Justice, έχουν κερδίσει εξαιρετικές κριτικές, και η DC, επιτέλους, ετοιμάζει μια live action σειρά με τους νεαρούς ήρωες, που θα ξεκινήσει να προβάλλεται το 2018. Απλά μείνετε όσο πιο μακριά μπορείτε από το TEEN TITANS GO.