Top 100 Marvel Comics

40-31: The Spider-Men In Black
37

X-Factor (Peter David 1st run)

1991-1993WriterPeter DavidArtistsLarry Stroman, Jae Lee, Joe Quesada, Mark Pacella, Jim Fern, Brandon Peterson, Kevin West, Tom RaneyMarvel Comics

Ο τίτλος X-FACTOR δημιουργήθηκε με σκοπό να φιλοξενήσει στις σελίδες του την επανένωση των original X-Μen και να περιγράψει τις περιπέτειές τους. Η διαφορά των X-Factor από τις υπόλοιπες X-teams είναι το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο τίτλος είχε μέτρια επιτυχία εμπορικά και ποιοτικά, αλλά απογειώθηκε όταν ανέλαβε τα ηνία του ο Peter David.

Ο David, σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες πολλών επίδοξων συγγραφέων, δεν είχε ως στόχο να γράψει μια επική ιστορία, που θα άρεσε σε όλο τον κόσμο, αλλά μικρότερες ιστορίες που θα γίνονταν οι αγαπημένες μιας μερίδας fans. Έτσι, χρησιμοποίησε fan favorites και b-list χαρακτήρες ως πρωταγωνιστές στoν τίτλο, δημιουργώντας character-driven ιστορίες που δεν τους έβρισκαν αντιμέτωπους με θεούς και δαίμονες, αλλά συνήθως τους έφερναν απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, με το χιούμορ να κυριαρχεί καθ’ όλη τη διάρκεια του run.

Μόλις 20 τεύχη κράτησε το πρώτο run του Peter David στο X-FACTOR, όσο παράλογο κι αν πιθανώς ακούγεται, καθώς η παρακαταθήκη του ήταν πολύ μεγαλύτερη. Το δεύτερο run του στον τίτλο κράτησε 114 τεύχη, αλλά δεν κατάφερε να καπαρώσει μία θέση στο Τop 100, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειονότητα των συντακτών στο Comicdom έχει ζήσει δύο Παγκόσμιους Πολέμους και η γεροντοκρατία αυτή έφαγε το πρόσφατο run.

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31