Top 100 Marvel Comics

40-31: The Spider-Men In Black
32

Thor (Walt Simonson)

1983-1987WriterWalt SimonsonArtistSal BuscemaMarvel Comics

Στο εξώφυλλο, ένας τερατόμορφος (αλογόμορφος, για να ακριβολογώ) τύπος, όχι μόνο φοράει τη στολή του Thor, αλλά κρατάει και το μυθικό Mjolnir, με το οποίο, μάλιστα, διαλύει το logo του τεύχους. Ποιός είναι; Είναι ο Thor, μεταμορφωμένος; Είναι κάποιος άλλος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του Thor και με τι σκοπό; Είναι απλά ένας καλοπροαίρετος αντικαταστάτης, ή κάποιος villain με σκοτεινά σχέδια; Εξακολουθεί να ισχύει το “whosoever holds this hammer, blah blah…”;

Αυτός ο τύπος, όπως θα μάθουμε σύντομα, είναι ο Beta Ray Bill, και αυτό είναι το πρώτο τεύχος του μυθικού run του Walt Simonson στο THOR. Και ναι, ο Beta Ray Bill είναι σαφέστατα άξιος να κρατήσει το σφυρί του Thor, όπως επίσης παραπάνω από άξιος ήταν ο Simonson να αφηγηθεί τις περιπέτειες του Θεού του Κεραυνού και του supporting cast του. Ενδεχομένως, πιο άξιος από οποιονδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένων και των δημιουργών του χαρακτήρα, Stan Lee και Jack Kirby. (Ξέρω… Ιεροσυλία.)

Ο Simonson διατήρησε ένα αστρονομικά υψηλό επίπεδο, τόσο στις ιστορίες, που ήταν πάντοτε καλογραμμένες και ενδιαφέρουσες, ακόμη και για αναγνώστες (σαν εμένα) που δεν ήταν fans του Thor, όσο κυρίως στο artwork, όπου κυριολεκτικά έκανε “παπάδες”, παραδίδοντας σχεδιαστικά αριστουργήματα. Ακόμη και τα τελευταία τεύχη του run, πάντως, όπου ο Walt περιορίστηκε στο σενάριο, μπορεί το artwork του αγαπημένου Sal Buscema να μην ήταν “Simonson”, αλλά ο πήχης παρέμεινε ψηλά.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο lettering του Ken Bruzenak, του κορυφαίου letterer όλων των εποχών. Όχι, το τελευταίο δεν είναι προσωπική άποψη – είναι γεγονός! Μόνο αν το δει κάποιος, μπορεί να καταλάβει τί ακριβώς εννοώ.

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31