Top 100 Marvel Comics

30-21: Four X-Books And A Gauntlet
28

Captain America (Jim Steranko)

1969-1970WritersJim Steranko, Stan LeeArtistJim SterankoMarvel Comics

Το 1968, ο Captain America ήταν ακόμα σχετικά “φρέσκος” στο νέο Marvel Universe. Μετά από ένα trial run 42 τευχών, στα TALES OF SUSPENSE #58-99, όπου μοιραζόταν το spotlight με τον Iron Man, είχε αποκτήσει δικό του ongoing τίτλο, ο οποίος, μάλιστα, ξεκίνησε από το #100, συνεχίζοντας την αρίθμηση του SUSPENSE, την ώρα που ο συνοδοιπόρος του είχε επιβραβευθεί με το ολοκαίνουργιο IRON MAN #1.

Τα δέκα πρώτα τεύχη περιείχαν καλοφτιαγμένες ιστορίες, από τους Stan Lee και Jack Kirby, αλλά αυτό που θα ερχόταν στο #110, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία! Στο εξώφυλλο, ο Cap ερχόταν αντιμέτωπος με τον Hulk και τον… Bucky;;; Μα, ο Bucky ήταν νεκρός! Ήταν αυτή μια ακόμη “ανάσταση”, ή επρόκειτο για κάτι άλλο; Οι αναγνώστες της εποχής θα αγωνιούσαν, δικαιολογημένα, να μάθουν…

Μέσα σε μόλις τρία τεύχη (#110, 111, 113), η πολυδιάστατη μεγαλοφυία που ονομάζεται Jim Steranko, με τη βοήθεια του Lee στους διαλόγους, θα προσδιόριζε τον Captain America της νέας εποχής, και θα το έκανε με τρόπο κυριολεκτικά φαντασμαγορικό! Δυναμικό artwork, απίστευτα splash pages, τρομερές “ντιζαϊνιές”, εντυπωσιακά layouts, coloring που θύμιζε το SPIRIT του Will Eisner, και παράλληλα μια ώριμη διάθεση σε plots και ανάπτυξη χαρακτήρων, που απείχε παρασάγγας από το μέσο mainstream comic της περιόδου.

Τα CAPTAIN AMERICA του Jim Steranko δεν είναι μόνο τα καλύτερα τεύχη με πρωταγωνιστή τον Cap, αλλά και μια από τις κορυφαίες δουλειές με το logo της Marvel στο εξώφυλλο. Αν δεν τα έχετε διαβάσει, αναζητήστε κάποιο από τα πάμπολλα reprints και διορθώστε το λάθος σας άμεσα.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21