Top 100 Marvel Comics

30-21: Four X-Books And A Gauntlet
27

Silver Surfer: Parable

1988WriterStan LeeArtistMoebiusMarvel Comics (Epic)

Όταν σε εκείνο το γεύμα στο San Diego Comic-Con του 1988, o Stan Lee συνάντησε τον μέγιστο Moebius και αποφάσισαν να συνεργαστούν, σε μια ιστορία εκτός continuity, ίσως να μη είχαν αντιληφθεί τι μεγαλειώδες έργο θα ήταν το two-issue mini series που θα εξέδιδαν στο τέλος του ίδιου έτους.

Για την ιστορία καθώς και τις λεπτομέρειες του comic, μας έχει ήδη μιλήσει η Μανωλία Καλφάκη, με το σχετικό άρθρο της στη στήλη Comicdom Files, και αυτη είναι μια ακόμη απόδειξη της αγάπης που έχουμε για το εν λόγω comic στο Comicdom.

Η αξία του SILVER SURFER: PARABLE είναι αξεπέραστη, καθώς η ιστορία υπερέχει, από κάθε άποψη, έναντι άλλων διαστημικών περιπετειών του εξωγήινου surfer. Η προσέγγιση του Stan Lee πάνω σε θέματα οντολογικά και φιλοσοφικά, βρήκε τον καλύτερο τρόπο να εκφραστεί μέσα από τον χαρακτήρα του Silver Surfer, αλλά και το υπέροχο artwork του Moebius, που απέδωσε με ιδιαίτερη ευαισθησία τις κεντρικές ιδέες του κειμένου, αναδεικνύοντας κάθε ουσιώδες μέρος του

Μέσα στις σελίδες του comic, συγκρούεται η ισχύς με την ανάγκη. Παρουσιάζεται η προβληματική επιθυμία του ανθρώπου για καθοδήγηση, με επακόλουθο τον εγκλωβισμό του στη δήθεν ασφάλεια, μακριά από την αντιμετώπιση του φόβου να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και αν αντιμετωπίσει το άγνωστο. Ταυτόχρονα, προβάλλεται και ο ιδανικός τύπος της ηγετικής φυσιογνωμίας, με τη μορφή του δασκάλου και όχι του αρχηγού.

Η παραβολή του πανίσχυρου αστρικού αλήτη, αλτρουιστή, παρατηρητή και προστάτη του ανθρώπινου γένους, μας χάρισε μια all-time classic ιστορία, που ίσως θα έπρεπε να εισηγηθούμε να τη διδάσκουν στα σχολεία.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21