Top 100 Marvel Comics

20-11: Captain Marvel And The X-Men Of Tomorrow
15

The Death Of Captain Marvel

1982Writer/ArtistJim StarlinMarvel Comics

Στο DEATH OF CAPTAIN MARVEL, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες της ζωής του Mar-Vell, τη μάχη με την ανίατη ασθένεια, λόγω καρκινογένεσης, αλλά και τη συνάντηση με τους φίλους και μερικούς από τους χειρότερους εχθρούς του, στο νεκροκρέβατό του.

Το comic μπορεί να θεωρηθεί σπουδαίο για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, η δημοσίευσή του αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της εκδοτικής, καθώς είναι το πρώτο graphic novel που κυκλοφόρησε από την Marvel. Εκτός, όμως, από την ιστορική του σημασία, είναι αδιαμφισβήτητα σπουδαίο, γιατί είναι μια από τις πιο άρτια δομημένες, όμορφα σχεδιασμένες και εξαιρετικά συναισθηματικές ιστορίες της Marvel. Στο DEATH OF CAPTAIN MARVEL, ο πρωταγωνιστής δεν πεθαίνει από το χέρι κάποιου ορκισμένου εχθρό του. Πεθαίνει από μια ασθένεια που έχει βασανίσει χιλιάδες άτομα και θα μπορούσε να τύχει στον καθένα από εμάς. Ο θάνατός του είναι μια υπενθύμιση του πόσο ανθρώπινοι και ευάλωτοι είναι ακόμη και οι παντοδύναμοι χαρακτήρες, όπως ο Mar-Vell, ο οποίος, τελικά, ξεψυχά χωρίς να μπορεί να θεραπευτεί.

Το τέλος του Mar-Vell, λοιπόν, λαμβάνει χώρα στο κρεβάτι του και όχι στο πεδίο της μάχης, αυτό όμως δεν το κάνει λιγότερο ένδοξο, καθώς οι φίλοι και οι εχθροί του, ως ένδειξη σεβασμού, μαζεύονται δίπλα του στις τελευταίες του στιγμές και του υπενθυμίζουν πόσο ηρωική ζωή είχε. Όταν τελικά πεθαίνει, ο θάνατός του δεν παρουσιάζεται ως κάτι άσκοπο και καταθλιπτικό, αλλά συνδέεται με κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο.

Αυτά και άλλα πολλά αξίζουν να αναφερθούν για το αριστούργημα του Jim Starlin, το οποίο αξίζει να διαβαστεί, όχι μόνο από αναγνώστες comics, αλλά και από κάθε άνθρωπο που αναζητά μια όμορφη ιστορία.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11