Top 100 Marvel Comics

20-11: Captain Marvel And The X-Men Of Tomorrow
13

Uncanny X-Men (Claremont/Smith)

1983WriterChris ClaremontArtistPaul SmithMarvel Comics

H συνεργασία των Chris Claremont και Paul Smith στο UNCANNY X-MEN (για 10 μόλις τεύχη, από το #165 έως το #175), ήταν μικρή, αλλά δύσκολα θα την υποτιμήσει κανείς. Ο Paul Smith, άλλωστε, ήρθε πολύ αργά για να προλάβει τα “Dark Phoenix Saga” και “Days Of Future Past”. Και έφυγε και πριν ξεκινήσει το “Mutant Massacre”. Ακόμη και στο “Brood Saga” ήρθε στη μέση! Σε συνεργασία με τον Claremont, όμως, έθεσε τα θεμέλια για επόμενα events και κορυφαία storylines και έκλεισε (έστω προσωρινά) κάποια παλιότερα θέματα, που αντιμετώπιζαν για πολλά τεύχη οι μεταλλαγμένοι.

Για παράδειγμα, κατά το run των Claremont και Smith, έκαναν την εμφάνισή τους οι Morlocks, η Rogue ως μέλος των X-Men και ο Lockheed. Επίσης, το ίδιο συνέβη και για μία από τις διασημότερες αλλαγές look στην Ιστορία των comics: αυτή της Storm. Κι ενώ ο Smith κλήθηκε να σχεδιάσει νέους και αλλαγμένους χαρακτήρες που άφησαν εποχή, καθώς και επικές μάχες, η μεγαλύτερη συνεισφορά του στο UNCANNY X-MEN ήταν τα σιωπηλά panels. Σπάνιο φαινόμενο για την εποχή εκείνη, κατάφεραν όχι μόνο να εξυπηρετήσουν την ιστορία, χωρίς λόγια και περιγραφές, αλλά και να παρουσιάσουν κινηματογραφική κίνηση και συναισθήματα, με μοναδικό τρόπο.

Αν και, τυπικά, μπορεί να περιγραφεί ως “ενδιάμεσο run”, θεωρείται έως σήμερα ένα από τα κορυφαία της χρυσής εποχής των X-Men. Οι μάχες με το Brood και τους Morlocks, το ταξίδι στην Ιαπωνία για τον γάμο του Wolverine και μια παραπλανητική επιστροφή της Phoenix, αρκούν για να φέρουν το συγκεκριμένο run ψηλότερα από άλλα, μεγαλύτερα σε έκταση.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11