Top 100 Marvel Comics

7. Fantastic Four (Lee/Kirby)

To καλύτερο run στην πορεία δεκαετιών του FANTASTIC FOUR, αποτελεί δικαιολογημένα και ένα από τα καλύτερα comics στην εκδοτική πορεία της Marvel!

7

Fantastic Four (Lee/Kirby)

1961-1970WriterStan LeeArtistJack KirbyMarvel Comics

Δεν νομίζω ότι μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να γράψει ένα review για τα πρώτα 102 τεύχη του FANTASTIC FOUR και απλά να κρίνει και να εξηγήσει αν είναι καλό ή όχι. Άλλωστε, δεν μιλάμε για ένα απλά επιτυχημένο, για ένα καλό, ή για ένα ιστορικό comic. Μιλάμε για το FANTASTIC FOUR, το comic που έθεσε τα θεμέλια του Marvel Universe! Το comic που άνοιξε τον δρόμο για άλλες τεράστιες επιτυχίες της εκδοτικής και που επηρέασε, όσο κανένα άλλο, το μετέπειτα ύφος της Marvel, στους τομείς της δημιουργικής διαδικασίας, της έκδοσης και της αναγνωστικής εμπειρίας.

Όταν ο Stan Lee και ο Jack Kirby υιοθέτησαν για πρώτη φορά τη διαδικασία δημιουργίας που έμεινε γνωστή ως “Marvel Method”, στις σελίδες τους αποτυπώθηκαν τέσσερις ήρωες: οι Fantastic Four. Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό των Reed Richards, Sue Storm, Johnny Storm και Ben Grimm, ήταν ότι αποτελούσαν μια οικογένεια. Αυτή η οικογένεια ήταν πάντα μαζί και όχι μόνο όταν το καθήκον την καλούσε να βάλει τις υπερηρωικές στολές της. Με άλλα λόγια, οι αναγνώστες της δεκαετίας του ’60 δεν παρακολουθούσαν μόνο τις περιπέτειές τους απέναντι σε κάθε λογής villains, αλλά και την καθημερινότητά τους.

Και αυτή η πρώτη ιδιαιτερότητα έφερε τη δεύτερη, το χαρακτηριστικό εκείνο, που σύντομα θα κυριαρχούσε σε κάθε comic της Marvel και θα τη βοηθούσε να ξεχωρίσει από την… Distinguished Competition: οι τέσσερις ήρωες ήταν καθημερινοί άνθρωποι με καθημερινά προβλήματα. Τί κι αν ο Reed Richards ήταν ο Mr. Fantastic; Έπρεπε παράλληλα να πληρώνει το νοίκι για τo ρετιρέ στο Baxter Building και να δείχνει στη γυναίκα της ζωής του ότι αυτή είναι η προτεραιότητά του. Τί κι αν η Sue Storm ήταν η Invisible Girl; Έπρεπε να αντιμετωπίσει την απαξίωση για τις γυναίκες, που πήγαζε από τις προκαταλήψεις της εποχής. Τί κι αν ο Johnny Storm ήταν ο Human Torch; Η απρόσεχτη συμπεριφορά του και οι νεανικές τρέλες του, συντέλεσαν σε πολλά από όσα είχαν να αντιμετωπίσουν οι Fantastic Four. Όσο για τον Ben Grimm; Αν και μεταμορφώθηκε στο παντοδύναμο Thing, αποτέλεσε τον πρώτο superhero της Marvel που είχε να αντιμετωπίσει την υπερδύναμή του ως κατάρα, πριν την έλευση του Hulk και των μεταλλαγμένων.

Αυτό το μοτίβο των καθημερινών ανθρώπων με τα καθημερινά προβλήματα, ήταν εκείνο που προσδιόρισε τα comics της Marvel τις επόμενες δεκαετίες, με αποκορύφωμα το AMAZING SPIDER-MAN. Πριν το αναγνωστικό κοινό γνωρίσει τον έφηβο Peter Parker, όμως, είχε ήδη για ένα χρόνο συμπάσχει με τα καθημερινά προβλήματα των Fantastic Four.

Ακόμη κι αν αυτή ήταν η μόνη συνεισφορά του FANTASTIC FOUR στο Marvel Universe, πάντως, και πάλι θα μιλούσαμε για ένα από τα σημαντικότερα comics στην Ιστορία, όχι μόνο της εκδοτικής, αλλά και του Μέσου γενικότερα. Αλλά το δίδυμο των Lee και Kirby εισήγαγε πολλά περισσότερα! Θέλετε ονόματα και διευθύνσεις; Βαθιά ανάσα και πάμε! Doctor Doom (Latveria), Inhumans (Blue Area of the Moon), Skrulls (Skrullos), Black Panther (Wakanda), Galactus (Taa), Silver Surfer (Zenn-La), Uatu The Watcher (Blue Area of the Moon). Αυτοί είναι απλά οι σημαντικότεροι από τους δεκάδες χαρακτήρες που πρωτοεμφανίστηκαν στo FANTASTIC FOUR, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας των Lee και Kirby. Και όλοι τους έχουν αποκτήσει δικούς τους τίτλους, ή/και έχουν παίξει τεράστιο ρόλο σε μετέπειτα εξελίξεις και storylines του Marvel Universe.

Όλα αυτά, βέβαια, μπορείτε να τα μάθετε και χωρίς να διαβάσετε το FANTASTIC FOUR. Μπορείτε απλά να ανοίξετε το Wikipedia. Με αυτόν τον βολικό τρόπο εκμάθησης ενός σημαντικότατου κεφαλαίου της Ιστορίας των comics, όμως, θα χάσετε την ουσία: το πόσο καλό είναι, ακόμη και με τα σημερινά (κορεσμένα από τις superhero ιστορίες) δεδομένα.

Πρώτα απ’ όλα, το FANTASTIC FOUR είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο ιδιοφυιών του Μέσου: του Jack Kirby και του Stan Lee. Οι δυο τους συνεργάστηκαν σε πολλούς τίτλους, αλλά κανείς δεν πέταξε πιο κοντά στις… κοσμικές ακτίνες του αριστουργήματος. Αρχικά, ο Stan Lee άφηνε τη φαντασία του ελεύθερη και έφερνε τους ήρωές του αντιμέτωπους με κοσμικές και μη απειλές, που μπορούσαν να μαγνητίσουν με άνεση το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Πιο πολύ, όμως, μαγνητιζόταν το ενδιαφέρον του Jack Kirby, ο οποίος αναλάμβανε να δώσει σάρκα και οστά στις περιγραφές του Lee. Και ο “King” ξεπερνούσε τον εαυτό του, τεύχος με τεύχος, με εικόνες που, ακόμη και σήμερα, θεωρούνται πρωτοποριακές, στο περιεχόμενο και στο στήσιμο. Και, τέλος, ο Lee ολοκλήρωνε το κομμάτι του, βάζοντας στο στόμα των χαρακτήρων του, σπιρτόζικους διαλόγους που καθόρισαν μια ολόκληρη σχολή. Με αυτόν τον τρόπο, δύο κορυφαίες προσωπικότητες δημιούργησαν ένα από τα κορυφαία comics της Marvel και του Μέσου γενικότερα, δουλεύοντας 9-5 σε ένα γραφείο. Τα καλά της εργασιακής ρουτίνας, υποθέτω…

Αρκετά, όμως, με τη θεωρία! Ήδη, από το πρώτο τεύχος, ο αναγνώστης υποψιάζεται ότι θα διαβάσει κάτι ασυνήθιστο. Άλλωστε, πίσω από τις υπερηρωικές μάχες, πίσω από το μοτίβο των απλών, καθημερινών ανθρώπων, που έτυχε να είναι και superheroes, κρύβεται η ουσία του FANTASTIC FOUR. Η οικογένεια των Richards δεν υπήρξε μια ακόμη ομάδα που πλακώνεται με τους villains και τους υποτακτικούς τους. Υπήρξε, πρώτα απ’ όλα, μια ομάδα εξερευνητών. Από τις πρώτες σελίδες του FANTASTIC FOUR #1 έως σήμερα (που η ομάδα απουσιάζει, με την εύκολη δικαιολογία της εξερεύνησης), ο τίτλος αφορούσε στην εξερεύνηση του διαστήματος, άλλων πλανητών και διαστάσεων, του άπειρου σύμπαντος και του αόρατου μικρόκοσμου. Με αυτόν τον τρόπο εξελίσσονταν οι Fantastic Four και με αυτόν τρόπο ο Reed κέρδισε το προσωνύμιο του Mister Fantastic.

Το παράλληλο μοτίβο της εξερεύνησης ήταν και αυτό που έκανε τόσο καλές τις πρώτες ιστορίες των Fantastic Four, αλλά όχι και το μόνο. Κι επειδή η επιστήμη απαιτεί στοιχεία, τα παραθέτω αμέσως! Ξεκινάμε με το FANTASTIC FOUR #2, όταν, λίγο μετά την απόκτηση των υπερδυνάμεών τους, οι πρωταγωνιστές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία από τις μεγαλύτερες απειλές του Marvel Universe: τους εξωγήινους shapeshifters Skrull. Δύο τεύχη αργότερα, και με ελάχιστες ανάσες στο ενδιάμεσο, ο Namor απήγαγε τη Sue Storm, ενώ στο επόμενο τεύχος εμφανίστηκε και η κορυφαία νέμεση της ομάδας, ο Dr. Doom! Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο Thing αντιμετώπισε για πρώτη φορά τον Hulk και, με την αρχή να γίνεται στο τεύχος #45, οι Lee και Kirby έφτασαν στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους! Αρχικά, εμφανίστηκαν οι Inhumans και έπειτα ο Silver Surfer, μετά ήρθε o Galactus και ακολούθησε ο Black Panther και η Wakanda. Και πριν καν πάρουν μερικές ανάσες, οι αναγνώστες είδαν τον Dr. Doom να αποκτά τις δυνάμεις του Silver Surfer!

Το ότι τα τεύχη που δημιούργησαν οι Lee και Kirby ήταν κάποια από τα καλύτερα στην Ιστορία του τίτλου, δεν είναι το μόνο συμπέρασμα από τα παραπάνω. Εκτός αυτού, άλλωστε, τα κορυφαία τεύχη και τα κορυφαία γεγονότα στη ζωή των τεσσάρων πρωταγωνιστών, έρχονταν κάθε μήνα με ρυθμό πολυβόλου στους ανυποψίαστους αναγνώστες! Και για αυτόν ακόμη το λόγο, πρόκειται για το κορυφαίο run του FANTASTIC FOUR, αλλά και για ένα από τα κορυφαία comics της Μarvel και του Μέσου.