Top 100 Marvel Comics

1. Marvels

Ρεαλιστική, επικών προδιαγραφών εικονογράφηση κι ένα σενάριο φόρος τιμής στην Ιστορία της Marvel και των χαρακτήρων εκείνων που αποτελούν την ψυχή και την καρδιά του σύμπαντός της.

1

Marvels

1994WriterKurt BusiekArtistAlex RossMarvel Comics

– “Μα είναι δυνατόν;”
– “Καλύτερο Marvel comic όλων των εποχών… το MARVELS;”
– “Ρε παιδιά, κι εγώ του έδωσα άριστα στην ψηφοφορία, αλλά όχι και στην πρώτη θέση!”
– “Δηλαδή, ΟΚ, αριστούργημα είναι, αλλά μπορώ να σκεφτώ και άλλα αριστουργήματα που θα τους άξιζε η κορυφή…”
– “Σύντροφοι, πολύ με στεναχωρήσατε! Είχα την ελπίδα ότι στην πρώτη θέση θα ήταν το [ ] ή έστω το [ ] …”

Αυτά ήταν μερικά από τα σχόλια που ακούστηκαν, όταν ανακοινώθηκαν στο mailing list της συντακτικής ομάδας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, παρότι το αποτέλεσμα ήταν αυτό που πρόεκυψε από το άθροισμα των ψήφων μας. Και ίσως κάποιο από αυτά τα σχόλια, κάποιο άλλο ή και όλα αυτά μαζί, να ήταν και δική σου σκέψη αγαπητέ αναγνώστη. Ίσως και η δική μου…

Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω, πέραν του αυτονόητου ότι πρόκειται για ένα αριστουργηματικό comic, είναι ότι το MARVELS είναι ένα αριστουργηματικό comic που διηγείται την Ιστορία της Marvel. Διηγείται την ιστορία χαρακτήρων αρχετυπικών, των ηρώων εκείνων που αποτελούν την ψυχή και την καρδιά του Marvel Universe. Ηρώων τους οποίους ο αναγνώστης εκτίμησε, ταυτίστηκε μαζί τους, περίμενε εναγωνίως τη συνέχεια των περιπετειών τους, ίσως εντέλει και να τους αγάπησε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι συμπορεύτηκε μαζί τους για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες, συμπάσχοντας με τις απώλειες και γιορτάζοντας από κοινού τις επιτυχίες και τις χαρές τους.

Πώς λοιπόν να μη ψηφιστεί καθολικά και με άριστα, ένα comic που αποτελεί τη Βίβλο αυτού του σύμπαντος; Προσθέστε στα παραπάνω το γεγονός ότι, γνωρίζοντας η εκδοτική πολύ καλά τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε ένα τέτοιο project, φρόντισε να ντυθεί το σενάριο του Kurt Busiek με μία εικονογράφηση επικών προδιαγραφών: το fully painted artwork του Alex Ross προσέδωσε μία αίσθηση ρεαλισμού που όμοιά της δεν είχε υπάρξει ξανά στην Ιστορία της Marvel. Κι αυτό, με την κυρίαρχη δύναμη της εικόνας, σε ένα Μέσο μάλιστα όπου η εικόνα είναι το ίδιο το “οξυγόνο” του, θα έφερνε – αναπόφευκτα – τους χαρακτήρες ένα βήμα πιο κοντά στον τρισδιάστατο, πραγματικό κόσμο μας.

Επιπλέον, η αφήγηση της ιστορίας με τη ματιά του ενός καθημερινού, χωρίς υπερδυνάμεις ανθρώπου, του φωτορεπόρτερ Phil Sheldon, έβαζε ευφυώς τον αναγνώστη στη θέση του προαναφερθέντα, δημιουργώντας ένα είδος απρόσμενης – για τα μέχρι τότε δεδομένα – ταύτισης. Ο κάθε ένας από μας έμπαινε (επιτέλους! – fanboy alert!!!) στο Marvel Universe, γινόταν αυτόπτης μάρτυρας, παρατηρητής και ιστορικός της εποχής των ηρώων. Ιδίως δε των γεγονότων-σταθμών αυτής. Όπως κάθε Βίβλος, έτσι και το MARVELS ξεκινάει με την αντίστοιχη δική του “Γένεση”.

1939, και όλα αρχίζουν με τον πρώτο Human Torch να εξιστορεί τη γέννηση-δημιουργία του, και το πώς η Χρυσή Εποχή των Ηρώων ξεκίνησε με ένα ατύχημα. Το ανδροειδές που δημιουργείται από τον επιστήμονα Phineas Horton πιάνει φωτιά μόλις έρθει σε επαφή με το οξυγόνο. Στην παρουσίαση του Horton, το κοινό τρομοκρατείται και ζητάει από τον δημιουργό του να το καταστρέψει. Ο Human Torch περιγράφει τον εαυτό του ως έχοντα “επίγνωση των πάντων, χωρίς όμως να κατανοεί τίποτα”.

Ο νεαρός φωτογράφος Phil Sheldon θα είναι αυτόπτης μάρτυρας της μονομαχίας του Human Torch με τον Namor the Sub-Mariner και νιώθει φόβο μπροστά σε αυτή τη νέα απρόβλεπτη εποχή που ξημερώνει, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει την προσωπική του ζωή. Ο φόβος του για τον κόσμο στον οποίο θα φέρει μελλοντικά τα παιδιά του, τον οδηγεί στο να διακόψει τη σχέση με την αρραβωνιαστικιά του, Doris. Ευτυχώς η εμφάνιση του Captain America θα εμπνεύσει και θα διασκεδάσει τους φόβους, όχι μόνο του Sheldon, αλλά και των υπόλοιπων “κοινών θνητών”. Πολλώ δε μάλλον, όταν θα ξεκινήσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, και ο Captain America θα ενώσει τις δυνάμεις του με τα άλλα “θαύματα”, για να πολεμήσουν από κοινού τις δυνάμεις του Άξονα. Ο Sheldon θα διεκδικήσει ξανά το δικαίωμα στην ευτυχία με την Doris, μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας ακόμη σύγκρουσης μεταξύ Human Torch και Namor. Η παρουσία του εκεί θα του κοστίσει το ένα του μάτι, γεγονός το οποίο όμως δεν θα τον αποτρέψει από το να γίνει πολεμικός ανταποκριτής και να βρεθεί στην καρδιά του πολέμου κατά των Ναζί.

Και καθώς τα χρόνια περνούν, κι ενώ ο Sheldon μεγαλώνει, παντρεύεται και αποκτά παιδιά, μπαίνουμε για τα καλά στην εποχή των ηρώων. Η Νέα Υόρκη έχει πλέον δύο υπερηρωικές ομάδες, τους Fantastic Four και τους Avengers. Ο φόβος των μεταλλαγμένων είναι διάχυτος στην κοινωνία και ο φόβος αυτός προσωποποιείται αρχικά στους X-Men και στη συνέχεια και στους δολοφονικούς Sentinels. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι υπερήρωες είναι οι νέοι celebrities, με τον γάμο μεταξύ του Reed Richards και της Sue Storm να αποτελεί το υπέρτατο κοσμικό γεγονός. Η ζωή θα φέρει τον Sheldon αντιμέτωπο με τα κυρίαρχα στερεότυπα για τους μεταλλαγμένους και, μάλιστα, μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζει κι εκείνος.

Τα γεγονότα στη συνέχεια, θα είναι καταιγιστικά: οι Avengers αποκαθηλώνονται, η κοσμική απειλή του Galactus κάνει την εμφάνισή της και μαζί εκείνη του Silver Surfer, ο J. Jonah Jameson καταργεί κάθε έννοια δεοντολογίας, λόγω του μίσους του για τον Spider-Man, η Gwen Stacy πεθαίνει εξαιτίας του Green Goblin…

Τα γεγονότα-ορόσημα στην Ιστορία του Marvel Universe είναι τα γεγονότα-ορόσημα στη ζωή του Sheldon. Μιας ζωής άρρηκτα συνδεδεμένης με την Εποχή των Ηρώων. Λίγο πριν ο Sheldon κρεμάσει τη φωτογραφική μηχανή του, μια τελευταία φωτογραφία τραβιέται με τον Phil, τη σύζυγό του, και ένα “απλό, κανονικό αγόρι”. Δεν γνωρίζει φυσικά, ότι το αγόρι είναι ο Danny Ketch. Ο μελλοντικός Ghost Rider.

Αυτή είναι η ιστορία των πρώτων τριών – και κάτι – δεκαετιών του Marvel Universe, όπως την είδε, τη “σκηνοθέτησε”, τη “μόνταρε” και εν τέλει μας την παρουσίασε ο Kurt Busiek. Ένα ευφυώς χορογραφημένο έργο, μια λεπτή ακροβασία που, ενώ θα μπορούσε να καταλήξει σε μια τραγελαφική πτώση, στα χέρια του εν λόγω εξαίρετου συγγραφέα κατορθώνει να αναδειχθεί σε ένα έργο αναφοράς, σε φόρο τιμής, τόσο σε μια πλούσια μυθολογία όσο και στους αναγνώστες που ήταν εκεί όλα αυτά τα χρόνια. Πολύ περισσότερο δε, σημείο αναφοράς για αυτούς που θα προσδένονταν μελλοντικά στο άρμα της Marvel.

Υ.Γ. Από τα πολλά one-shots και limited series που ακολούθησαν, ξεχωρίζω και σας προτείνω ανεπιφύλακτα το RUINS, ένα νοσηρό, εφιαλτικό εναλλακτικό σύμπαν, όπου όλα πήγαν στραβά. Θα το βρείτε να καταλαμβάνει επάξια τη θέση 78 του Top-100 μας.