Assassinistas #1

Δυναμική έκδοση από το νέο creator owned imprint

Όχι απλά assassins, αλλά ASSASSINISTAS, γιατί όταν δημιουργείς κάτι ενδιαφέρον, πλάθεις και τη γλώσσα έτσι ώστε να του ταιριάζει. Το νέο creater owned imprint της IDW, Black Crown, αποφάσισε να μπει για τα καλά στον ανταγωνιστικό χώρο των εκδόσεων και μας έφερε έναν τίτλο, ο οποίος στα 6 τεύχη του θα αφήσει έντονα το στίγμα του.

Οι συντελεστές του νέου εγχειρήματος είναι ένας συνδυασμός νέας πνοής με τη στιβαρότητα της εμπειρίας. Από τη μια πλευρά, η ταλαντούχος και δυναμικά ανερχόμενη συγγραφέας Tini Howard, η οποία το 2013 κέρδισε τον διαγωνισμό κυνηγιού νέων ταλέντων της Τop Cow και έκτοτε έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις με τη δουλειά της στα MAGDALENA, POWER RANGERS, HACK/SLASH και RICK AND MORTY. Από την άλλη, για το σχέδιο επιστρατεύτηκε ο Eisner hall of famer, Gilberd Hernandez. Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι η περίοδος προσφοράς στον χώρο των comics του δημιουργού του LOVE AND ROCKETS είναι λίγα χρόνια μεγαλύτερη από την ηλικία της Ηoward, ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε το δίδυμο να αποδώσει ένα ωραίο αποτέλεσμα.

Το τεύχος μας εισάγει σταδιακά, αλλά σύντομα, στην ιστορία της Octavia “Red October” Price, πρώην εκτελέστριας και νυν ασφαλιστικής πράκτορα, και του γιού της Dominic. Ενώ ο Dominic προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική φοιτητική ζωή, με το αγόρι του στο κολέγιο, αναγκάζεται να τα παρατήσει όλα και να γυρίσει σπίτι, επειδή η μητέρα του, αντί να πληρώσει τα δίδακτρα, όπως του είχε υποσχεθεί, αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει στην παλιά της δουλειά και ξόδεψε ένα σκασμό λεφτά σε όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό ασφαλείας. Ο Dominic και ο Τaylor, αποφασίζουν να συνδράμουν στη… δουλειά της Octavia.


Το σενάριο περιλαμβάνει μερικούς ακόμα χαρακτήρες, όπως τις παλιές συναδέλφους της Octavia. Ο πατέρας του Dominic εμφανίζεται σε μερικά flashbacks που εξυμνούν τα cult στοιχεία των δεκαετιών 1970 και 1980, όπως τις roller disco και την υπέροχη αντρική κόμμωση σε στιλ του Lionel Richie. Ο σαρκασμός και το χιούμορ υπάρχουν στις σελίδες, ενώ το μυστήριο είναι μέρος της πλοκής.

Ωστόσο, το βασικότερο στοιχείο του comic είναι η δυναμική στην σχέση Octavia και Dominic. Στόχος της Howard ήταν να εξερευνήσει και να εκθέσει την ανάπτυξη της ιδιαίτερης σχέσης μητέρας και παιδιού, όταν η πρώτη είναι μια επιτυχημένη επαγγελματίας δολοφόνος. Όπως έχει δηλώσει η ίδια η δημιουργός, μεγάλη επιρροή στη σκέψη της κατά τη δημιουργία του έργου είχαν χαρακτήρες από action movies και αυτό είναι εμφανές, καθώς οι εκτελέστριες μας θυμίζουν τους Charlie’s Angels. Ωστόσο, το μοντέλο σχέσης του John Connor με την μητέρα του Sarah, όπως αυτό αποτυπώνεται στις ταινίες του TERMINATOR, την είχε στοιχειώσει και ήθελε η ίδια να δώσει τη δική της εκδοχή σε αυτό. Η Howard ανέβασε το επίπεδο δυσκολίας, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη δυναμική των σχέσεων, καθώς ο Dominic είναι gay και η μητέρα του το αγνοεί. Μάλιστα, η στιγμή του outing είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο του πρώτου τεύχους.

Η δουλειά του Hernandez υπενθυμίζει την έννοια του comic artist. Το σχέδιο διατηρεί εκείνο το τραχύ underground στοιχείο εστιάζοντας κυρίως στις εκφράσεις των προσώπων, ώστε να αναπαριστάται η ψυχική διάθεση των χαρακτήρων. Ο χρωματισμός του comic έγινε από τον Rob Davis, ο οποίος παρέμεινε στα minimal, με απλές αποχρώσεις.

Εν γένει, η δουλειά στο εικαστικό κομμάτι κινείται στο πλαίσιο μιας underground έκδοσης, όπου το artwork είναι όσο πιο basic χρειάζεται για να αποδοθεί καλύτερα το περιεχόμενο. Aυτό ίσως ενοχλεί μερίδα του κοινού, αλλά, τι να κάνουμε! Σημειώνεται ότι το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε και με δεύτερο εξώφυλλο, φιλοτεχνημένο από τον Sanford Greene.

Το πρώτο από τα έξι μέρη του ASSASSINISTAS, λοιπόν, άφησε μια πολύ καλή εντύπωση αλλά και υψηλές προσδοκίες για τα επόμενα τεύχη. Δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον από την crime και περιπετειώδη πτυχή του έργου, αλλά κυρίως το γεγονός ότι εδραίωσε μια καλή βάση για την ανάπτυξη της κεντρικής ιδέας και των χαρακτήρων. Άλλωστε, όπως εξομολογείται η συγγραφέας στο τέλος του τεύχους, η ιστορία αυτή έχει γραφεί πριν πολλά χρόνια, συνεπώς η ίδια επένδυσε αρκετά πάνω της και είχε όλον τον καιρό μπροστά της για να την μορφοποιήσει. Τελικά, με την καθοδήγηση των συνεργατών της, φαίνεται να αποκρυσταλλώθηκε σε ένα ξεχωριστού στυλ δυναμικό δημιούργημα πάνω στους ρόλους και τους συσχετισμούς των ανθρώπινων σχέσεων. Αναμένουμε εναγωνίως.