Runaways Season 1

Μια διαφορετική σειρά στο τηλεοπτικό σύμπαν της Marvel

Αν έπρεπε να διαλέξουμε μερικά comics της Marvel από την προηγούμενη δεκαετία που άφησαν έντονο το στίγμα τους, εκτιμώ ότι το RUNAWAYS θα ήταν σίγουρα μέσα σε αυτά. Για αυτό, εξάλλου, το ξεχωριστό δημιούργημα των Brian K. Vaughan και Adrian Alphona κατάφερε να βρεθεί και στη θέση #82 του Top 100 μας με τα καλύτερα comics της εκδοτικής. Συνεπώς, η απόφαση της εταιρείας να μεταφέρει στη μικρή οθόνη τη διάσημη ομάδα των έφηβων υπερηρώων ενθουσίασε τους οπαδούς του comic και δημιούργησε αρκετά υψηλές προσδοκίες. Με αφορμή, λοιπόν, την πρόσφατη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της σειράς, είπαμε κι εμείς να σας πούμε τη γνώμη μας.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το comic, η βασική πλοκή ακολουθεί μια ομάδα εφήβων, οι οποίοι, όταν ανακαλύπτουν ότι οι γονείς τους είναι μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης με το όνομα PRIDE που έχει ως στόχο την καταστροφή του πλανήτη, το σκάνε από τα σπίτια τους. Συγχρόνως, μέσα από μια σειρά από γεγονότα αποκτούν και οι ίδιοι δυνάμεις, τις οποίες αποφασίζουν να ενώσουν για να σταματήσουν τους γονείς τους.

Κάπως έτσι εξελίσσεται και η σειρά του Hulu, αλλά με κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις από το original υλικό. Πρώτη και βασική διαφορά είναι ότι η ομάδα των νεαρών ηρώων μοιράζεται τον τηλεοπτικό της χρόνο με τα μέλη της PRIDE, τα οποία η σειρά επιλέγει να μας παρουσιάσει διεξοδικά. Έτσι, μαθαίνουμε πολλά για το παρελθόν τους, για τα κίνητρά τους, καθώς και για τους λόγους που τους οδήγησαν να μπουν στην οργάνωση. Αυτό, σε συνδυασμό με κάποιες αρκετά επιτυχημένες τροποποιήσεις, όσον αφορά στην ιστορία τους, αποτελεί κι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της σειράς. Αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς και τις δυνατές ερμηνείες κάποιων ηθοποιών, η επιλογή των δημιουργών να εστιάσουν και στους γονείς κρίνεται ως άκρως πετυχημένη.

Διαφορές, βέβαια, συναντάμε και όσον αφορά στους έφηβους πρωταγωνιστές, πράγμα που καταφέρνει να γεννήσει ενδιαφέρον ακόμη και σε όσους γνωρίζουν καλά τους ήρωες μέσα από το comic. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται οι δημιουργοί του THE O.C. και του GOSSIP GIRL και, όπως μάλλον μπορείτε να φανταστείτε, το teenage drama στοιχείο είναι διάχυτο σε όλη τη σειρά, καθώς οι ορμόνες, οι ανασφάλειες και τα νεύρα των πρωταγωνιστών ανά φάσεις χτυπάνε κόκκινο. Η σειρά συνδυάζει με επιτυχία όλα τα βασικά συστατικά μιας σύγχρονης εφηβικής σαπουνόπερας με το superhero στοιχείο, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρεί το ενδιαφέρον μέσα από τα μυστήρια και τις ανατροπές που εκτυλίσσονται. Με αυτόν τον τρόπο, το τηλεοπτικό RUNAWAYS ξεχωρίζει, καθώς έχει μία τελείως δική του ιδιαίτερη “φωνή” και σίγουρα αποτελεί μια “φρέσκια” προσθήκη στο ήδη αρκετά διευρυμένο σύμπαν της Marvel.

Εδώ, βέβαια, θα έπρεπε να αναφέρω ότι, για την ώρα τουλάχιστον, το RUNAWAYS δεν είναι παρά μια μέτρια σε γενικές γραμμές σειρά, καθώς κινείται με αρκετά αργούς ρυθμούς, έχει διάφορες σεναριακές αστοχίες ενώ ώρες-ώρες κάποιες ερμηνευτικές επιλογές σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τις υποκριτικές ικανότητες συγκεκριμένων μελών του cast. Όμως, για εμένα, αυτά τα στοιχεία της δεν την καθιστούν σε καμία περίπτωση κακή ή αδιάφορη. Ίσα-ίσα που αν τη συγκρίνουμε με άλλες αντίστοιχες σειρές του 2017, όπως το INHUMANS, αλλά και τα IRON FIST και THE DEFENDERS, θεωρώ πως συνολικά υπερτερεί.

Γενικά, το RUNAWAYS κερδίζει σε πολλά σημεία και καταφέρνει τελικά να αποζημιώσει τον θεατή για τον χρόνο που αφιέρωσε, κάτι για το οποίο δεν μπορούν να καυχηθούν αρκετές από τις σειρές που υπάρχουν εκεί έξω. Και, παρόλο που διατηρεί αρκετά από τα στοιχεία που αγαπήσαμε στο comic, το γεγονός ότι δεν διστάζει να αλλάξει κάποια πράγματα καθιστά τη σειρά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Αν οι δημιουργοί επιδιορθώσουν κάποια προβλήματα και βελτιώσουν μερικές αστοχίες, νομίζω ότι το RUNAWAYS έχει τη βάση, ώστε να εξελιχθεί σε μια από τις πιο διασκεδαστικές τηλεοπτικές σειρές της Marvel.