The Batman Adventures: Mad Love

H Harley Quinn, όπως μας τη σύστησαν οι "γονείς" της

Ιστορία

“Ψυχωτικοί, μαζικοί δολοφόνοι κλόουν και οι γυναίκες που τους αγαπούν”. Ο υπότιτλος του comic δίνει και την κεντρική ιδέα της ιστορίας. Το 1994, οι Paul Dini και Bruce Timm, δημιουργοί των animated τηλεοπτικών σειρών BATMAN: THE ANIMATED SERIES και THE NEW BATMAN ADVENTURES, αφιέρωσαν ένα one-shot τεύχος της σειράς THE ΒΑΤΜΑΝ ADVENTURES στον χαρακτήρα που μας είχαν συστήσει στην τηλεόραση και έμελλε να γίνει μια πολύ δημοφιλής γυναικεία φιγούρα, την Harleen Quinzel a.k.a. Hareley Quinn!

O Joker είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος στην εξόντωση του Βatman, με αποτέλεσμα να παραμελεί, να υποτιμά και να συμπεριφέρεται άσχημα στην Harley Quinn. Εκείνη, μετά από ένα ακόμα επεισόδιο, αποφασίζει να βγάλει η ίδια από την μέση τον Σκοτεινό Ιππότη, ώστε να ελευθερώσει το πρόγραμμα του Mr J και να ζήσουν ευτυχισμένοι ever after.

Ακολουθούν flashbacks για το origin story της Harley και μαθαίνουμε ότι η φιλόδοξη νεαρή ψυχίατρος Harleen Quinzel, ως εργαζόμενη στο Arkhan Asylum, ενδιαφέρθηκε για τους διαταραγμένους εγκληματίες και ιδίως τον Joker. Εκείνος την αποπλανεί και την κάνει συνεργό του. Έκτοτε, η Harleen αποκτά την alter ego περσόνα του αρλεκίνου της Commedia dell’arte, προκειμένου να δεθεί περισσότερο σε αυτή την αρρωστημένη σχέση με τον Joker.

Στο παρόν, το σχέδιό της δουλεύει ρολόι και παγιδεύει τον Batman, ο οποίος, όντας στο έλεός της, παίζει το τελευταίο του χαρτί: τον Joker! Αναγκάζει την Harley Quinn να καλέσει τον Joker στο μέρος που βρίσκονται, ώστε να θαυμάσει ο καλός της την επιτυχία της. Όταν όμως ο Joker φτάνει, ελευθερώνει τον Batman και τιμωρεί την ερωμένη του για την πρωτοβουλία της. Τελικά, η Harley Quinn νοσηλευόμενη, αντιλαμβάνεται ότι η σχέση της με τον Joker δεν είναι ιδανική, όμως ο γελωτοποιός βρίσκει και πάλι τον τρόπο να παίξει με το μυαλό της.

Τι μας άρεσε

Το έργο βραβεύτηκε το 1994 με Eisner, ως το καλύτερο single issue, ενώ ο Bruce Timm ήταν υποψήφιος στα ίδια βραβεία για τη δουλειά του πάνω στο MAD LOVE. Εκτός των ανωτέρω, το IGN έχει κατατάξει το εν λόγω comic στη λίστα των 25 καλύτερων ιστοριών του Batman. Συνεπώς το δημιούργημα έλαβε ευρύτατης αποδοχής.

Δε θα μπορούσε, άλλωστε, να ισχύει κάτι διαφορετικό, δεδομένων των στοιχείων του. Πρώτα απ’ όλα, η ιστορία του. Σε πρώτο πλάνο, το MAD LOVE φαίνεται πως είναι μια αφήγηση του origin της Harley Quinn και τι πιο ωραίο από το να σου δίνουν την καταγωγή ενός ήρωα οι ίδιοι οι “γονείς” του; Την ίδια στιγμή, το comic αποτελεί και ένα κοινωνικό σχόλιο πάνω στην ενδοοικογενειακή βία και τις καταστάσεις που την προκαλούν. Ταυτόχρονα, συνδυάζονται όλα τα στοιχεία που κάνουν τις ιστορίες του Batman δημοφιλείς, όπως το σκοτεινό του κλίμα, η οξυδέρκεια του ήρωα, η δράση και το μυστήριο.

Δεδομένου του θέματος που πραγματεύεται, το περιεχόμενο αποκτά μια ακόμα μια βαθιά σκοτεινή πτυχή. Ωστόσο, τόσο ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται, αλλά και καρτουνίστικο artwork, κάνει το έργο πιο φιλικό προς μικρότερες ηλικίες, όπως ακριβώς οι δυο δημιουργοί έκαναν και στις πετυχημένες animation τηλεοπτικές σειρές.

Τι μας ενόχλησε

Ο Mark Hammil, “φωνή” του Joker στα animated series, έχει χαρακτηρίσει το comic ως ένα από τα αγαπημένα του. Δε νομίζω ότι θα τολμούσε κανείς να διαφωνήσει με τον Joker, πολλώ δε μάλλον όταν αυτός είναι ταυτόχρονα και Jedi Master. Επομένως, δε μας ενόχλησε τίποτα.

Συνολική Εκτίμηση

Το THE BATMAN ADVENTURES: MAD LOVE είναι ένας άξιος αντιπρόσωπος του είδους του. Ένα πολύ ψυχαγωγικό έργο με ευχάριστο artwork και ζωντανό σενάριο, που ταυτόχρονα αποτελεί μια εξαιρετική παρουσίαση της ιστορίας της κεντρικής ηρωίδας και έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη του χαρακτήρα στο μέλλον.

Όμως, το βασικό του περιεχόμενο, αυτό της καταγγελίας της ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάζεται με τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τρόπο που το θέμα απαιτεί. Καταδεικνύει ότι τα θύματα μιας τέτοιας συμπεριφοράς δεν περιορίζονται στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, αλλά μπορούν να είναι και γυναίκες με το κοινωνικό προφίλ της Harleen Quinzel, δηλαδή ιδιαίτερα ικανές, έξυπνες και με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Η ιστορία, όμως, δεν κατηγορεί το θύμα ή τον θύτη για τη στάση τους, αλλά παρουσιάζει με κριτήρια ψυχο-κοινωνικά το φαινόμενο, εστιάζοντας στην τοξική φύση αυτής της κατάστασης ως μιας αρρωστημένης μορφής σχέσης, όπου η αγάπη συγχύζεται με τα πάθη. Την ίδια στιγμή, ο Batman παρουσιάζεται ως ο ανεξάρτητος τρίτος, που έχει διαγνώσει την κατάσταση και, με την στάση του, επιχειρεί να επιλύσει το ζήτημα. Στο τέλος, οι δημιουργοί μας υπενθυμίζουν ότι διαβάζουμε ένα comic, ώστε το μήνυμα να ληφθεί όπως ακριβώς θα έπρεπε: ως παραβολή. Όλα αυτά μέσα σε 62 σελίδες! Και όλα αυτά το 1994, όταν τότε ακόμα το ζήτημα, καίτοι υπαρκτό, δεν είχε απασχολήσει αρκετά τις δυτικές κοινωνίες.

Ένα ολοκληρωμένο comic, τόσο εικαστικά όσο και σε περιεχόμενο, το οποίο χωρίς να κουράζει με πολυσέλιδες αναπτύξεις και πλατειασμούς, εκπληρώνει τον διττό του ρόλο της διασκέδασης και του προβληματισμού. Ορθά, λοιπόν, κριτικοί ανέφεραν παλαιότερα ότι το εν λόγω έργο αποτελεί “ό,τι θα έπρεπε να είναι ένα comic”.

Παράλληλες Προτάσεις

Δεν είναι παράλληλη πρόταση, διότι αφορά το ίδιο comic, αλλά αξίζει να δείτε την μεταφορά του σε animation, με τις απαραίτητες βέβαια αλλαγές, για τις ανάγκες της τηλεόρασης, στο 11ο και ομώνυμο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν του THE NEW BATMAN ADVENTURES (1997-1999). Εννοείται δε, ότι τόσο αυτή όσο και η πρώτη σειρά ΒΑΤΜΑΝ: ΤΗΕ ΑΝΙΜΑΤΕD SERIES (1992-1995) από τους Paul Dini και Bruce Timm αξίζει της προσοχής σας.

Ο Paul Dini δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών, με εξαίρεση κάποιες εμφανίσεις σε σενάρια για comics. Αξιοσημείωτη είναι η δουλειά του στο DARK NIGHT: A TRUE BATMAN STORY , όπου συνεργάστηκε με τον Eduardo Risso. Τη δουλειά του Bruce Timm μπορείτε να θαυμάσετε στο 11ο τεύχος του FLINCH της Vertigo και στο AVENGERS 1 1/2 SPECIAL του 1999.

Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας εμφανίζεται από καιρού εις καιρόν στα comics, μεταξύ άλλων, από τις ίσως πιο αντιπροσωπευτικές ιστορίες αναζητήστε το AVENGERS: THE TRIAL OF YELLOWJACKET του Jim Shooter, καθώς και τα τεύχη 20-22 της σειράς THE PUNISHER, του imprint MARVEL KNIGHTS, με τίτλο ιστορίας BROTHERHOOD γραμμένη από τον Garth Ennis.