Στη Σαλαμίνα Και Στις Πλαταιές

Το αριστουργηματικό τέλος της τριλογίας των Περσικών εισβολών!
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Στη Σαλαμίνα Και Στις Πλαταιές

WriterΚατερίνα ΣέρβηArtistΘανάσης ΠέτρουPublisherΕκδόσεις Πατάκης

Τον περασμένο Νοέμβριο, κυκλοφόρησε το τρίτο και (μάλλον) τελευταίο μέρος της σειράς “Ιστορικά Εικονογραφημένα”, που ασχολείται με τις Περσικές εισβολές, κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων, οι οποίοι διήρκεσαν μισό αιώνα.

Βρισκόμαστε μερικά χρόνια μετά το τέλος των εισβολών και οι ενηλικιωμένοι πλέον πρωταγωνιστές, που γνωρίσαμε στο πρώτο άλμπουμ (το οποίο πρόσφατα βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά), θυμούνται, με αφορμή μία θεατρική παράσταση, την ιστορική ναυμαχία στη Σαλαμίνα, την καταστροφή της Αθήνας και την καθοριστική μάχη στις Πλαταιές. Ακόμη μία φορά, η αφήγηση των ιστορικών γεγονότων γίνεται με υποδειγματική ροή, κλείνοντας με πολύ καλογραμμένο τρόπο αυτό το αιματηρό κεφάλαιο και προϊδεάζοντας για τη συνέχεια. Ο Πέτρου δίνει, για άλλη μια φορά, ρεσιτάλ, ειδικά στα μεγαλύτερα panels, απεικονίζοντας άψογα την ατμόσφαιρα εκείνης της ταραγμένης περιόδου, αλλά και των μαχών. Κλείνοντας, το άλμπουμ έχει τρεις μικρές δισέλιδες ιστορίες, σχετικά με ιστορικά και διαχρονικά ερωτήματα, που δίνουν τροφή στη σκέψη, καθώς και ένθετο λεξικό όρων.

Εύχομαι αυτή η αριστουργηματική σειρά να συνεχιστεί με πολλούς ακόμα τόμους και εξυπακούεται πως προτείνεται ανεπιφύλακτα σε άπαντες αναγνώστες, ανεξαρτήτου ηλικίας!