All-Star Squadron

H επιστροφή της Golden Age σε ένα ongoing τίτλο

Ιστορία

Η σειρά ΑLL-STAR SQUADRON ξεκίνησε το 1980 και διηγείται της περιπέτειες της ομώνυμης υπερομάδας, οι οποίες δεν διαδραματίζονται την εποχή που κυκλοφόρησε το comic, αλλά τη δεκαετία του 1940. Αποτέλεσε μια από τις πρώτες (αλλά παράλληλα την πιο πετυχημένη) προσπάθειες της DC να επαναφέρει ήρωες από την πλούσια συλλογή των Golden Age heroes, στη σύγχρονη εποχή των comics.

H All-Star Squadron ήταν μία ομάδα η οποία έδρασε τη δεκαετία του 1940, παράλληλα με την Justice Society Of America, και η οποία δημιουργήθηκε την ημέρα της επίθεσης των Ιαπώνων στο Pearl Harbor. Παράλληλα με την επίθεση αυτή, όμως, έλαβε χώρα και η εξαφάνιση πολλών υπερήρωων και μελών (mystery men, ήταν ο γενικός τίτλος που δινόταν στους υπερανθρώπους εκείνη την εποχή) της ήδη διάσημης JSA. Αυτό το διπλό πλήγμα οδήγησε τον πρόεδρο της Αμερικής στην απόφαση να ιδρύσει μια δεύτερη ομάδα, η οποία θα είχε σκοπό να προστατεύει την Αμερική από εσωτερικές απειλές, όσο ο στρατός πολεμούσε με τους Ναζί.

Στο ρόστερ της All-Star Squadron, πέρα από κάποιους ήδη γνωστούς υπερήρωες, όπως ο Hawkman, συμπεριλαμβάνονταν και άλλοι λιγότερο δημοφιλείς χαρακτήρες της χρυσής εποχής, όπως η Liberty Belle, καθώς την αρκετοί ήρωες, οι οποίοι, σε προηγούμενες δεκαετίες, ανήκαν σε άλλες εταιρείες, αλλά πλέον αποτελούσαν μέρος του DC Universe.

Τι Μας Άρεσε

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος φέρει τον τίτλο του τελευταίου τίμιου πολέμου, καθώς είναι ο τελευταίος στον οποίο είναι ξεκάθαρο ποια είναι η πλευρά των “κακών”, και σε όλους μας, λίγο-πολύ, αρέσει πάντα μια μίξη υπερηρώων ενάντια στους Ναζί. Είναι εύκολο να γράψεις για αυτόν τον πόλεμο χωρίς οι ήρωες να μπλέξουν με πολιτικά παιχνίδια, και ο Roy Thomas εκμεταλλεύεται στο μέγιστο αυτή την ευκαιρία και προσθέτει διάφορους τόνους πατριωτισμού και νοσταλγίας (σε μικρότερο βαθμό) για να γράψει ένα διασκεδαστικό comic. To γεγονός πως οι περιπέτειες διαδραματίζονται στην Earth 2 και όχι στην κανονική ροή του DC Universe, δίνει μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία στον Thomas.

Ο Roy Thomas, πέρα από πολύ καλή ροή στην εξέλιξη της ιστορίας, καταφέρνει να γράψει πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες και να προσθέσει αρκετά καλούς διαλόγους μεταξύ τους. Το ALL-STAR SQUADRON επανάφερε στο προσκήνιο ξεχασμένους χαρακτήρες, για να περιγράψει γεγονότα που, υποθετικά, λαμβάναν χώρα ανάμεσα στις σελίδες και τα τεύχη του ALL-STAR COMICS και άλλων τίτλων εκείνης της εποχής. Έτσι, χρησιμοποίησε τη σειρά για να διορθώσει continuity errors, αλλά και να αναμορφώσει την προέλευση κάποιων χαρακτήρων. Ταυτόχρονα, δεν περιέγραφε τα γεγονότα που λαμβάναν χώρα μόνο εντός της ομάδας, αλλά σε ένα ευρύ φάσμα χαρακτήρων της χρυσής εποχής, οι οποίοι έκαναν συχνά-πυκνά έξυπνα guest στη σειρά.

Τι Μας Ενόχλησε

Δυστυχώς, το πιο ενοχλητικό κομμάτι της σειράς είναι το άδοξο τέλος που είχε. Καθώς η σειρά κυκλοφόρησε στις αρχές και τα μέσα των 80s, μπροστά της βρέθηκε ο σκόπελος του CRISIS ON INFINITE EARTHS. Μετά από αυτό το event, έμεινε μόνο μια Γη στο DC Universe και όλα τα comics που κυκλοφορούσαν, θα έπρεπε να περιγράφουν περιπέτειες που λαμβάνουν χώρα μόνο σε αυτή. Έτσι, το ALL-STAR SQUADRON οδηγήθηκε σύντομα σε ακύρωση, ενώ τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός της σειράς, θεωρήθηκαν off-continuity.

Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός χαρακτήρων που είχε να χειριστεί η σειρά, είχε ως αποτέλεσμα συχνά-πυκνά κάποιοι χαρακτήρες να χάνονται ανάμεσα στα διάφορα τεύχη, καθώς και να έχουν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Πιθανώς, επίσης, σε κάποιους να μην αρέσει ο τρόπος γραφής του Roy Thomas, ο οποίος φαίνεται κάπως αναχρονιστικός για την εποχή, αλλά αυτό φυσικά είναι θέμα προτιμήσεων του κάθε αναγνώστη. Δεν λέω ότι συμφωνώ, αλλά σίγουρα μπορώ να το καταλάβω…

Συνολική Εκτίμηση

Δεν είναι ανάγκη να σαι fan της Golden Age, για να σου αρέσουν αυτές οι ιστορίες. Όμως, αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του fan της DC, σίγουρα αυτό το comic είναι απαραίτητο αντικείμενο που πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του. Αυτή η σειρά, εξάλλου, έχει το DNA της εκδοτικής μέσα της, Παράλληλα σύμπαντα, legacy, retcons, παντοδύναμοι villains, όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την DC, μπορεί κανείς να τα διακρίνει στο ALL-STAR SQUADRON.

Παράλληλες Προτάσεις

Η σειρά ήταν πολύ επιτυχημένη την εποχή της κυκλοφορίας της και έτσι γρήγορα ακολούθησε και ένα sequel, το INFINITY INC. στο οποίο διαδραματίζονταν οι περιπέτειες νεότερων ηλικιακά χαρακτήρων. Παράλληλα, η επιτυχία της επηρέασε και αρκετούς μελλοντικούς δημιουργούς, όπως τον Geoff Johns, στου οποίου τα runs σε JSA και JUSTICE SOCIETY OF AMERICA, πολλές ιστορίες έχουν τις ρίζες τους σε storylines αυτών των σειρών, καθώς μεγάλη γκάμα χαρακτήρων (είτε άμεσα, είτε μέσω των διαδόχων τους) πρωταγωνιστούν σε αυτές.