Freak Show

Η παράσταση των τεράτων αρχίζει!

Ιστορία

Στην ομώνυμη, κεντρική ιστορία, ένας ταπεινός, μοναχικός άντρας, αναζητά τους τερατόμορφους απόκληρους αυτού του κόσμου. Τους προσφέρει στέγη, στοργή και την ανθρώπινη επαφή που τόσο έχουν στερηθεί, και μαζί γυρνούν από πόλη σε πόλη, προσφέροντας “θέαμα” στο κοινό. Στη διάρκεια του ευγενούς, μοναχικού ταξιδιού του, αυτός ο συμπονετικός άνθρωπος επιδιώκει επίσης κάτι άλλο: να βρει μία σύντροφο – κάποια να αγαπήσει και πρόθυμη να του δείξει όλη την καλοσύνη που έδειξε και εκείνος στους ανθρώπους που περιμάζεψε. Όταν αυτή θα βρεθεί, η ευτυχία τους θα ολοκληρωθεί, πρόσκαιρα, με την εγκυμοσύνη της. Η γέννηση, όμως, του παιδιού θα είναι και η απαρχή ενός πρωτόγνωρου τρόμου.

Τι Μας Άρεσε

Η κεντρική ιστορία, την υπόθεση της οποίας διαβάσατε παραπάνω, καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου, και είναι αναμφίβολα το highlight της, και ποιοτικά. Το υπέροχο σενάριο του Bruce Jones είναι μια σπουδή πάνω στις αποχρώσεις της ανθρώπινης φύσης, την πολυπλοκότητα και το ετερόκλητό της, στοιχεία εξαιτίας των οποίων θα προκύψει και ο απώτατος τρόμος, μέσα από απανωτά, απρόβλεπτα twists, μέχρι και την τελευταία σελίδα. Πάνω σε αυτό το εξαιρετικό πρωτογενές υλικό, ο Bernie Wrightson, αδιαμφισβήτητος master της γοτθικής τέχνης, κατορθώνει, για μια ακόμη φορά, να αποδώσει εξίσου εντυπωσιακά το γκροτέσκο και τη λυρική ομορφιά, πότε μέσω της συνύπαρξής τους και πότε μέσω της αντιπαραβολής τους. Κάθε panel του Wrightson είναι μία σπουδή στη λεπτομέρεια, επί μέρους στοιχεία ενός συνόλου, που λειτουργούν, παράλληλα, και ως αυτόνομα έργα τέχνης.

Τι Μας Ενόχλησε

Η μέχρι τώρα παντελής απουσία κάθε αναφοράς στις άλλες τρεις, μικρές ιστορίες (“Out On A Limb”, “The Task”, “Nosferatu”), μόνο τυχαία δεν είναι. Και όχι, δεν είναι το μέγεθός τους αυτό που τις καθιστά δευτερεύουσας σημασίας. Είναι το γεγονός ότι το σχέδιο, ποιοτικά, δεν προσεγγίζει ούτε κατά διάνοια την ομώνυμη, πρώτη ιστορία, καθώς και ότι το κείμενο του Jones, πνίγει, λόγω του όγκου του, το σχέδιο, απαγορεύοντάς του να αναπνεύσει, ή να αναδείξει τις αρετές του (μην ξεχνάμε πως όσο κατώτερο των προσδοκιών κι αν είναι, δεν παύει να είναι Wrightson). Με άλλα λόγια, είναι σαφές ότι πρόκειται για ιστορίες προγενέστερες της δημιουργικής ακμής του σχεδιαστή, και πως αποτελούν την παραφωνία αυτής της έκδοσης, με τη θεματική να αποτελεί το μόνο κοινό τους.

Συνολική Εκτίμηση

Το graphic novel FREAK SHOW, σε σενάριο Bruce Jones και σχέδιο Bernie Wrightson, κυκλοφόρησε στην Ισπανία το 1982 και δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό HEAVY METAL, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώ το 2005, κυκλοφόρησε στην παρούσα μορφή του, από την Image Comics/Desperado Publishing. Πέραν του ότι αποτελεί απαραίτητη προσθήκη στη συλλογή κάθε horror fan, ακόμη περισσότερο αν είναι και fan του Wrightson (που, ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος μπορεί να είναι το πρώτο και όχι το δεύτερο), αυτή η συλλογή περιλαμβάνει μία από τις καλύτερες ασπρόμαυρες ιστορίες τρόμου στην 9η Τέχνη.

Παράλληλες Προτάσεις

Οι αυτονόητες: Κατ’ αρχάς, η μίνι σειρά BERNI WRIGHTSON: MASTER OF THE MACABRE, με reprints πρώιμων ιστοριών του, κάποιες εξ αυτών για πρώτη φορά με χρώμα. (Το δεύτερο τεύχος περιλαμβάνει τη σπουδαία ιστορία “Jenifer”, άλλη μια κορυφαία στιγμή της συνεργασίας του με τον Jones.) Δίχως άλλο, το CREEPY PRESENTS: BERNIE WRIGHTSON Hardcover, που περιλαμβάνει ιστορίες από τα CREEPY και EERIE, έγχρωμα illustrations, καθώς και διασκευές του master σε κλασικές ιστορίες των Poe και Lovecraft.

Επίσης, μη διανοηθείτε να προσπεράσετε την έκδοση FRANKENSTEIN (αρχικά από την Marvel και εν συνεχεία από την Dark Horse), με το μυθιστόρημα της Mary Shelley να πλαισιώνεται από 50 υπέροχες εικονογραφήσεις του Wrightson, καθώς και τη σειρά FRANKENSTEIN: ALIVE, ALIVE!, το sequel των Wrightson και Steve Niles, με το τελευταίο τεύχος του οποίου να κυκλοφορεί αυτόν τον καιρό.

Τέλος, για να μην ξεχνάμε ότι το αγαπημένο FREAK SHOW είναι ΚΑΙ δουλειά του Jones (ναι, συμβαίνει αυτό κάποιες φορές με τους συνεργάτες του Wrightson, με έναν – όχι και τόσο – μαγικό τρόπο, εξαφανίζονται από το πλάνο), μπορείτε να απολαύσετε ορισμένες υπέροχες ιστορίες του, στις συλλογές HOUSE OF MYSTERY Vol. 1 και Vol. 2.