The Road To #1000

Μέρος 6ο: Δύο (πολύ διαφορετικές) επανεκκινήσεις

Στο τελευταίο μέρος της αναδρομής μας στην ιστορία του ACTION COMICS, θα μιλήσουμε για τις δύο πιο πρόσφατες περιόδους, το New 52 και το Rebirth, τις οποίες εύκολα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως δύο επανεκκινήσεις. Δύο επανεκκινήσεις που, όμως, είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, για να μην πούμε διαμετρικά αντίθετες.

Το 2011, 25 χρόνια μετά το CRISIS ON INFINITE EARTHS, η DC αποφάσισε να κάνει άλλο ένα γενικό reboot στο DC Universe με το New 52. Η βασική σκέψη πίσω από το New 52 ήταν ότι το παρόν διαδραματίζεται πέντε χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση των υπερηρώων στο DCU. Μόνο δύο τίτλοι θα ξέφευγαν από αυτόν τον κανόνα. Ο ένας ήταν το JUSTICE LEAGUE, το οποίο λειτουργούσε σαν το Year One του DCU,  και ο άλλος το ACTION COMICS. Για άλλη μια φορά, ο Superman ήταν ένας από τους χαρακτήρες που θα επηρεαζόταν περισσότερο από τις τεράστιες αλλαγές που έφερε το νέο reboot. Το ACTION COMICS θα έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, καθώς στα πρώτα του τεύχη είχε το ρόλο του Year Zero και επανέφερε τον Superman στο ρόλο του πρώτου χρονικά υπερήρωα του DCU, ένα ρόλο που είχε χάσει στο post-Crisis Universe.

Τη μεγάλη αυτή αλλαγή ήρθε να τονίσει και μια άλλη, πολύ συμβολική – αυτή της αρίθμησης, αφού το ACTION COMICS, όπως και όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι, θα ξεκινούσαν από το #1. Γενικά, είμαι πολύ αντίθετος με το renumbering στα comics, και ακόμα περισσότερο όταν έχει να κάνει με ιστορικούς τίτλους, όπως το ACTION COMICS και το DETECTIVE COMICS, οπότε αυτή η αλλαγή μου έκανε πολύ κακή εντύπωση.

Σε θεωρητικό επίπεδο, πολλές αλλαγές που έγιναν στον Superman με έβρισκαν σύμφωνο και, όταν ανακοινώθηκε ότι το ACTION COMICS θα αναλάμβανε ο Grant Morrison, αναθάρρησα ακόμη περισσότερο. Υποτίθεται ότι ο Superman θα επέστρεφε στις ρίζες της Golden Age, με μια νέα, πιο φρέσκια, ματιά. Δυστυχώς, όμως, η περίοδος του New 52 ήταν πολύ απογοητευτική για τον Man of Steel. Αντί για ένα νέο ξεκίνημα, είχαμε έναν αχταρμά και ένα τραγικό characterization για τον ήρωα. Αυτό οδήγησε σε ένα αρκετά επιτυχημένο σχέδιο, με την επιστροφή του pre-New 52 Superman στο DCU και το θάνατο του New 52 Superman.

Το γεγονός αυτό ήταν το έναυσμα για το DC UNIVERSE: REBIRTH #1. Εδώ μιλάμε για μια άλλου είδους επανεκκίνηση. Μια προσπάθεια μερικής επιστροφής στην pre-New 52 κατάσταση, η οποία, όμως, γίνεται σταδιακά, με την παράλληλη εισαγωγή του κόσμου του WATCHMEN στο DCU.

Με σημαιοφόρο τον Superman, το DCU προσπαθεί να βρει τι πήγε στραβά και έχασε το δρόμο του και, αν και έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να πάρουμε όλες (ή έστω τις περισσότερες) απαντήσεις, τα πράγματα δείχνουν μέχρι στιγμής πολύ αισιόδοξα. Η σημαντική αλλαγή της επαναφοράς του Superman του pre-New 52 Universe συνδυάστηκε με την παράλληλη επιστροφή της αρχικής αρίθμησης του ACTION COMICS που, με την προσθήκη των τευχών της περιόδου του New 52, οδήγησε το πρώτο “νέο” τεύχος να είναι το #957. Το ίδιο συνέβη και με τον έτερο ιστορικό τίτλο, το DETECTIVE COMICS, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επανεκκίνησαν από το #1.

Η πορεία του Superman στο Rebirth DCU είναι εντυπωσιακή και το ACTION COMICS πάει από το καλό στο καλύτερο, με το σημαντικότερο – μέχρι στιγμής – Superman storyline, “The Oz Effect”, να λαμβάνει χώρα στα τεύχη #987-991. Το επιτυχημένο αυτό σερί του τίτλου είναι σίγουρα το καλύτερο ορεκτικό για να μας ανοίξει η όρεξη για το κυρίως πιάτο, που δεν είναι άλλο από το τεύχος #1000.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής. Είδαμε τη δημιουργία του ACTION COMICS #1 και τον τεράστιο αντίκτυπο που είχε στη βιομηχανία των comics, παρακολουθήσαμε κάποια highlights από την παρουσία του Superman στον τίτλο κατά τη Golden, Silver και Bronze Age, γίναμε μάρτυρες του σπουδαίου φινάλε που επιφύλασσε στον pre-Crisis Superman, το “Whatever Happened Τo Τhe Man of Tomorrow”, είμασταν παρόντες στη σπουδαία post-Crisis περίοδο του αγαπημένου ήρωα και, τέλος, ξαναθυμηθήκαμε την πρόσφατη ιστορία με τις περιόδους του New 52 και του Rebirth. Πλέον, μας χωρίζει μια ανάσα πριν πάρουμε στα χέρια μας το πολυπόθητο #1000 του ACTION COMICS.

Στις 18 Απριλίου 2018, ακριβώς ογδόντα χρόνια από την κυκλοφορία του ACTION COMICS #1, οι απανταχού οπαδοί του Superman, οι φίλοι των comics, αλλά και όλοι όσοι αγαπούν τις ιστορίες που μας ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους θα γιορτάσουμε μια μεγάλη και ιστορική επέτειο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μετά το τεύχος #1000 θα ακολουθήσει το #1001 και το #1002 και το #1003 και…