Incognegro: Renaissance #1

Το prequel ενός πετυχημένου graphic novel
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Incognegro: Renaissance #1

WriterMat JohnsonArtistWarren PleecePublisherDark Horse Comics

To 2008 η Vertigo εξέδωσε το graphic novel INCOGNENGRO: A GRAPHIC MYSTRY, με συγγραφέα τον Matt Johnson και σχεδιαστή τον Warren Pleece. O Zane Pinchback είναι ένας αφροαμερικανός ρεπόρτερ μιας “μαύρης” εφημερίδας, ο οποίος χάριν της απαλής απόχρωσης της επιδερμίδας του, έπειθε για λευκός κι έτσι ερευνούσε incognito ρατσιστικά εγκλήματα. Ο ίδιος ο συγγραφέας είναι αφροαμερικανός με σχεδόν λευκό δέρμα και το INCOGNEGRO είναι η λογοτεχνική εξέλιξη της φαντασίας των παιδικών του παιχνιδιών. Το έργο αγαπήθηκε από το κοινό, λόγω της πρωτότυπης ιδέας του, αλλά και της ενδιαφέρουσας noir ατμόσφαιρας.

Αυτό το mini-series, αυτή τη φορά από την Dark Horse Comics, απαντά στο πώς ο Zane Pinchback κατέληξε να είναι ένας τόσο εμβληματικός ρεπόρτερ, ταγμένος στον σκοπό της ανάδειξης των ρατσιστικών εγκλημάτων και στην υπηρεσία της επανόρθωσης των κοινωνικών αδικιών.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Harlem την εποχή της “Αναγέννησης”, όταν περί το 1920 σημειώθηκε μεγάλη πολιτιστική άνθηση από έγχρωμους καλλιτέχνες. Ο νεαρός Zane καλύπτει ένα πάρτη, όπου λευκοί επιδεικνύουν πόσο προοδευτικοί είναι, συγχρωτιζόμενοι έγχρωμους καλεσμένους. Ο θάνατος του νέγρου καλεσμένου θεωρείται αυτοκτονία. Ένας φίλος, όμως, προσπαθεί να πείσει τον νεαρό ρεπόρτερ να εκμεταλλευτεί την εμφάνισή του, για να αποκαλύψει το έγκλημα.

Έντεκα χρόνια μετά, το prequel διαθέτει όλα τα καλά στοιχεία του αρχικού έργου. Διακρίνεται δε μια πιο ώριμη ματιά στο ζήτημα των διακρίσεων, ενώ το artwork κινείται πλέον στην κλίμακα του γκρι χωρίς τις έντονες αντιθέσεις του άσπρου/μαύρου. Απομένουν ακόμα τέσσερα τεύχη της εξαιρετικής τέχνης των Johnson και Pleece, για να δούμε την εξέλιξη της ιστορίας και πώς τελικά ο Zane έγινε ο incognegro.