It Looks Back #1

Noir με άρωμα webcomics...
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

It Looks Back #1

Writer/ArtistJBSPublisherCaliber Entertainment

H ανερχόμενη Caliber Comics μας παρουσιάζει μία ατμοσφαιρική ιστορία μυστηρίου από τον illustrator και writer JBS, ο οποίος ασχολείται κυρίως με το χώρο των webcomics. Το IT LOOKS BACK έχει αρκετά στοιχεία από το στιλ των comics του διαδικτύου, ιδιαίτερα σε επίπεδο σχεδιασμού και lettering, χωρίς όμως να χάνει την ιδιαιτερότητά του, που έγκειται στην επιτυχημένη απόδοση της ατμόσφαιρας ενός κλειστοφοβικού και μυστηριώδους περιβάλλοντος και στις ανατροπές στην αφήγηση.

Η ιστορία περιλαμβάνει έναν Ιρλανδό ιδιωτικό ντετέκτιβ που εργάζεται στο Chicago τη δεκαετία του ‘20, έναν νεκρό δημοσιογράφο που ερευνούσε μια σκοτεινή υπόθεση και τον συνάδελφό του, που υποψιάζεται ότι ο θάνατος του δεν ήταν αυτοκτονία και ζητά τη βοήθεια του ντετέκτιβ. Πέρα από αυτούς, τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο πρώτο τεύχος είναι ελάχιστα και η απουσία ακόμα και περαστικών στους δρόμους και στα κτίρια του Chicago εντείνουν το αίσθημα της απειλής που διακατέχει το comic.

To χρώμα χρησιμοποιείται με εγκράτεια, υπογραμμίζοντας κάθε φορά συγκεκριμένα στοιχεία και εμπλέκοντας με αυτόν τον τρόπο τον αναγνώστη στις μεθόδους του ντετέκτιβ. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι και τα backgrounds, που μοιάζουν με παλιές φωτογραφίες από τις οποίες ξεπηδούν οι ήρωες. Το comic καταφέρνει με αυτό το τρόπο να εμπλέξει την οπτική του ντετέκτιβ με αυτή του αναγνώστη και να τον απορροφήσει στην ιστορία, ενώ δε λείπουν τα στοιχεία των film noir που καθόρισαν το είδος, αλλά και οι παιχνιδιάρικες ανατροπές των κανόνων, τις οποίες υπογραμμίζει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Μια ιστορία μυστηρίου που καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από το πρώτο τεύχος, το IT LOOKS BACK αξίζει της προσοχής μας.