Lazaretto #5

Κάτι παραπάνω από ένα post-apocalyptic thriller
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Lazaretto #5

WriterClay McLeod ChapmanArtistJey LevangPublisherBoom! Studios

Το LAZARETTO ολοκληρώθηκε μετά από πέντε τεύχη και εκτιμώ ότι οι δημιουργοί του δικαίως τόλμησαν να βάλουν το όνομα του έργου τους δίπλα στο LORD ΟF THE FLIES του νομπελίστα William Golding.

Η ιδιόμορφη κοινωνία, που δημιουργήθηκε στο υπό καραντίνα κολέγιο, έφτασε τα μέλη της στα όριά τους. Οι πρωταγωνιστές ανακάλυψαν, με τον πιο ακραίο τρόπο, τμήματα του εαυτού τους που δεν πίστευαν ότι έχουν. Έχει πλέον επικρατήσει το χάος και ο παραλογισμός, και φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει νόημα πια, ή μήπως όλα τώρα αποκτούν νόημα; Η Τammara και ο Charles αντιστέκονται ακόμα στην κατάσταση που έχει επικρατήσει στο campus, ωστόσο τα πράγματα δείχνουν να φτάνουν στο τέλος. Το κολέγιο βγήκε από την καραντίνα, αλλά, τελικά, ποιό είναι το κόστος;

Το τελευταίο τεύχος του LAZARETTO κορυφώνει ένα καλοστημένο αφήγημα, που μας συνόδευσε τους τελευταίους μήνες. Το artwork είναι ιδιαίτερο και δένει απόλυτα με όσα περιγράφει το σενάριο. Η πλοκή του απλή, αλλά η δομή και η ανάπτυξη των χαρακτήρων ιδιαίτερα προσεγμένη. Η ένταση είναι συνεχώς παρούσα, ωστόσο δεν είναι αυτή που κυριαρχεί τελικά, ώστε να χαρακτηριστεί post-apocalyptic περιπέτεια. Ο συγγραφέας εστιάζει πιο πολύ στην προσπάθεια της Τammara και του Charles να παραμείνουν εχέφρονες, μέσα σε μια κατάσταση όπου κάθε μέτρο έχει χαθεί. Από την άλλη, παρουσιάζεται μια κυνική άποψη πάνω στο διαμορφωμένο status, η οποία δεν γνωρίζει όρια στην ελευθερία. Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή της επιβολής της αυστηρής αλήθεια των “απ’ έξω”.

Τα ανθρωπολογικά – κοινωνιολογικά στοιχεία του έργου, λοιπόν, το καθιστούν κάτι παραπάνω από ένα ακόμη μετά-αποκαλυπτικό θρίλερ. Σίγουρα ξαναδιαβάζεται ολοκληρωμένο με το ίδιο ενδιαφέρον.