Batman: The Man Who Laughs

Joker's origin αλά Brubaker

Ιστορία

Στην πόλη του Gotham, προσφάτως ακούγεται ότι κάποιος μυστηριώδης τιμωρός έχει κηρύξει τον πόλεμο στο έγκλημα. Η αστυνομία ούτε αρνείται ούτε επιβεβαιώνει τα διαθρυλούμενα. Παράλληλα με τις φήμες, όμως, αιφνίδια και εντυπωσιακά κάνει την εμφάνισή του στους δέκτες των τηλεοράσεων ένας τύπος που θυμίζει κλόουν, αλλά αντί για αστεία εκτοξεύει απειλές για τη ζωή διαφόρων προσωπικοτήτων της πόλης. Όταν οι απειλές πραγματοποιούνται, ο γελωτοποιός σταματά να είναι πια ένα αστείο και όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν εγκληματία, που όμοιό του δεν έχουν ξανασυναντήσει. Ο Joker, όπως τον ονομάζει ο Τύπος, δεν είναι παίξε-γέλασε.

Ο Captain Gordon επωμίζεται την δύσκολη αποστολή να προστατεύσει τα υποψήφια θύματα αλλά και να συλλάβει τον παράφρονα κακοποιό. Αρωγό στο έργο του θα έχει τον νέο εκδικητή της πόλης, τον Batman, τον άνθρωπο που ίσως κάνει και πάλι τους πολίτες της Gotham City να ανακτήσουν την ελπίδα.

Μετά από μια σειρά επεισοδιακών καταστάσεων, ο Batman καταφέρνει να αποτρέψει τον Joker να δηλητηριάσει το νερό της πόλης και τελικά τον συλλαμβάνει. Στο τέλος της ιστορίας το bat signal φαίνεται στον συννεφιασμένο ουρανό του Gotham, εγκαινιάζοντας έτσι τη συνεργασία του ήρωα με το GCPD. Οι πολίτες έχουν ξανά λόγο να κοιτάξουν τον ουρανό.

Τι μας άρεσε

Το ΤΗΕ ΜΑΝ WHO LAUGHS κυκλοφόρησε το 2005 ως one-shot και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τη συνέχεια του BATMAN: YEAR ONE, των Frank Miller και David Mazzuccheli, καίτοι εκδόθηκε 18 χρόνια αργότερα. Ο Ed Brubaker πιάνει το νήμα των origin stories από εκεί που το άφησε ο Miller και καταφέρνει να διηγηθεί μια άξια συνέχεια. Γνωστός για την ικανότητά του στις noir αφηγήσεις, ο Brubaker καταστρώνει ένα σενάριο που επιβεβαιώνει την φήμη του, εστιάζοντας στον βασικό villain του Caped Crusader.

Η απλή ιστορία της καταδίωξης του Joker από τον Σκοτεινό Ιππότη διανθίζεται με στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερη και όχι μια απλή επανάληψη ενός επεισοδίου της ανάλαφρης τηλεοπτικής σειράς του 1960. Ο Brubaker χρησιμοποιεί όλα τα καλά στοιχεία της μέχρι τότε μυθιστορίας του διδύμου Βatman/Joker και, μαζί με τη δική του χαρισματική ματιά, πρόσφερε ένα διεισδυτικό ανάγνωσμα. Αν και επί της ουσίας το έργο αποτελεί, τρόπον τινά, ένα ακόμα origin story του Joker, το σενάριο δεν υποπίπτει στην αντιγραφή ή αναπαραγωγή κλισέ, αλλά συνεισφέρει και νέα στοιχεία στην εξέλιξη των χαρακτήρων.

Προσωπικά βρήκα το artwork του Doug Mahnke πάρα πολύ ταιριαστό. Το comic έχει φιλοτεχνηθεί με αψεγάδιαστο τρόπο, καθώς το πιο καρτουνίστικο στυλ ταιριάζει με τα σημεία όπου ο χαρακτήρας του γελωτοποιού-κακοποιού κάνει το show του.

Τι μας ενόχλησε

Ήταν one-shot.

Συνολική Εκτίμηση

Το comic πήρε το όνομά του από το ομώνυμο βιβλίο του Victor Hugo. Στο Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΛΑ, o σπουδαίος Γάλλος λογοτέχνης καταγγέλλει μέσα από τον σημαδεμένο χαρακτήρα του την κοινωνική αδικία. Ο Brubaker δεν επέλεξε αυτό το έργο μόνο για να ονοματοδοτήσει την ιστορία του. Το origin του Joker, διαφοροποιείται από εκείνο του THE KILLING JOKE, όσο και αν έχουν κοινά στοιχεία. Εδώ ο Joker ξεκινά ως τιμωρός, δολοφονεί διεφθαρμένους αποδίδοντας τη δική του δικαιοσύνη. Σταδιακά εξαπλώνει τον παραλογισμό του σε μια συλλογική ευθύνη έναντι όλου του Gotham City. Δεν προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα είναι ένα κακό αστείο, αλλά ότι για κάποιο διεστραμμένο λόγο είναι όλοι υπεύθυνοι και τους αξίζει να πεθάνουν από τα γέλια. Ταυτόχρονα εξερευνάται η σχέση του villain με το alter ego του ήρωα. Ο Batman μπαίνει στο μυαλό του Joker για να προβλέψει τις κινήσεις του, αυτό όμως αποδεικνύει την βαθύτερη σύνδεση που έχουν οι δυο χαρακτήρες. Ταυτόχρονα βλέπουμε τον ρόλο του Gordon, ως τον άνθρωπο στη μέση της διαμάχης.

Εν γένει το comic δεν αποτέλεσε την καινοτομία των origin ή των ιστοριών του Batman, αλλά αξιοποίησε με σωστό τρόπο την μέχρι τότε μυθολογία και άνοιξε νέες προοπτικές στη ανάπτυξη των χαρακτήρων. Σε κάθε δε περίπτωση παραμένει ένα πολύ συναρπαστικό ανάγνωσμα.

Παράλληλες Προτάσεις

Το THE MAN WHO LAUGHS έχει κυκλοφορήσει σε χαρτόδετο τόμο μαζί με μια ακόμα ιστορία του Brubaker με τον Batman, το MADE OF WOOD, όπου συμπρωταγωνιστούν ο συνταξιούχος James Gordon και ο πρώτος Green Lantern, Alan Scott.

Η δουλειά του Brubaker στην έως τώρα καριέρα του φέρει πολλές και όχι άδικες διακρίσεις. Πέραν του run του στα superhero comics σε τίτλους όπως BATMAN, DAREDEVIL, CAPTAIN AMERICA, CRIMINAL και άλλα, αξίζει να σταθείτε σε τίτλους δικής του έμπνευσης, όπως τα FATALE, SLEEPER και SCENE OF A CRIME.

Εννοείται ότι συμπροτείνονται τα κλασικά comics του κόσμου του Batman όπως τα ΥΕΑR ONE και THE KILLING JOKE. Στα πιο πρόσφατα DEATH OF THE FAMILY και ENDGAME οι Scott Snyder και Greg Capullo σκιαγραφούν με τη σειρά τους τον χαρακτήρα του Joker. Άξιο προσοχής είναι και το one-shot ROOM FULL OF STRANGERS του Scott Morse με πρωταγωνιστή τον, και πάλι συνταξιούχο, James Gordon, σε μια ιστορία για την επιρροή του Σκοτεινού Ιππότη.

Φυσικά, δε θα γινόταν να μην προταθεί και το έργο απ’ όπου το comic αυτού του Comicdom Files πήρε το όνομά του: το Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΛΑ, του Victor Hugo, από την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του οποίου φαίνεται να έχουν επηρεαστεί οι μετέπειτα ενσαρκώσεις του Joker.