Naoki Urasawa's Monster

Το τέρας μέσα μας

Ιστορία

Ο Kenzo Tenma, ένας λαμπρός Γιαπωνέζος χειρούργος, ζει και εργάζεται στο Eisler Memorial Hospital στο Düsseldorf και τα έχει όλα. Ταλέντο, επιτυχίες και είναι αρραβωνιασμένος με την κόρη του διευθυντή του. Το πρόβλημα είναι ότι έχει και κάτι ακόμα: συνείδηση.

Ένα βράδυ, φέρνουν στο νοσοκομείο δύο δίδυμα αδέρφια, τον Johan και την Anna Liebert, με το αγόρι να έχει ένα σοβαρό τραυματισμό από πυροβολισμό στο κεφάλι. Την ίδια ώρα, φτάνει και ο δήμαρχος της πόλης. Ο Tenma, παρά τις πιέσεις, επιλέγει να σώσει το αγόρι, αφήνοντας τον δήμαρχο να πεθάνει. Και από εκείνη τη στιγμή, η ζωή του παίρνει την κατηφόρα. Χάνει τα προνομία του, την αρραβωνιαστικιά του και το λαμπρό του μέλλον. Όσοι, όμως, του συμπεριφέρθηκαν σκάρτα, βρίσκονται δολοφονημένοι και όλες οι υποψίες – αλλά καμία απόδειξη – πέφτουν πάνω του. Δέκα χρόνια μετά, σε ένα παρόμοιο σκηνικό, o Tenma θα βρεθεί μπροστά σε μια τρομακτική αλήθεια. Το αγόρι που έσωσε είναι ένας ψυχοπαθής δολοφόνος.

Κυνηγημένος από την αστυνομία και με τη συνείδησή του βαριά, ο Tenma θα κυνηγήσει τον Johan σε μια μεταπολεμική Ευρώπη, διχασμένη από το σιδηρούν παραπέτασμα, σε ένα ταξίδι που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τα πιο ποταπά ένστικτα την ανθρώπινης ύπαρξης.

Τι Μας Άρεσε

Το MONSTER δεν είναι σαν όλα τα άλλα manga, δεν είναι σαν καμία ιστορία που ξέρουμε. Αυτό από μόνο του είναι άξιο να το βάλει στη λίστα σας. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο manga ένα από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα, είναι το ότι αποπειράται μια τολμηρή βουτιά στην ανθρώπινη ψυχή και δεν διστάζει να μας πει μέσα στα μούτρα μας ότι οι άνθρωποι δεν είναι, σε γενικές γραμμές, καλοί. Ναι, το MONSTER δεν είναι ένα ωραίο ελαφρύ ανάγνωσμα, δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, δεν θα σας χαριστεί. Αλλά θα το σεβαστείτε.

Το άλλο που κάνει ο Urasawa είναι να παίζει με τα genres και να το κάνει με σχετική επιτυχία (για το “σχετική”, δείτε παρακάτω). Εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ, με έναν ψυχοπαθή δολοφόνο με αγγελικό πρόσωπο. Είναι όμως και στα όρια μιας horror ιστορίας με αρκετή βία, αλλά και πολιτικό θρίλερ, σε μια Γερμανία κατακρεουργημένη από τον πόλεμο και διχασμένη.

Το δυνατό σημείο της σειράς είναι, ωστόσο, είναι οι χαρακτήρες και, κυρίως, οι δύο πρωταγωνιστές. Ο Tenma και o Johan είναι τα δύο άκρα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο ένας είναι σχεδόν αγγελικός, καλός μέχρι αηδίας, ακέραιος, με πίστη στον άνθρωπο. Ο άλλος είναι αποκομμένος από κάθε άλλο ανθρώπινο συναίσθημα, χειριστικός και χωρίς συνείδηση. Και οι δύο, ενωμένοι από ένα παιχνίδι της μοίρας, είναι η μάχη ανάμεσα στο απόλυτο καλό και στο απόλυτο κακό.

Τι Μας Ενόχλησε

Δε θα έλεγα ότι σχεδιαστικά είναι κακό, να πέσει φωτιά να με κάψει, αλλά δεν κάνει και καμία υπέρβαση, κάτι εξαιρετικά αξιομνημόνευτο πέρα από το να καταφέρνει να φτιάξει πραγματικά μοναδικούς χαρακτήρες. Επίσης, ο ρυθμός του είναι κομματάκι αργός κάποιες φορές, δίνοντας συχνά μόνο όσο χρειάζεται για να σε κάνει να αρπάξεις τον επόμενο τόμο. Αυτό, ευτυχώς, δεν ισχύει για τους τελευταίους τόμος, οπότε και ο Johan ετοιμάζει κάτι τόσο αποτρόπαιο, που η αγωνία εκτοξεύεται.

Η πλοκή είναι πυκνή και έχει πολλά επίπεδα, αλλά το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Urasawa να “παίξει” με πολλά genres, δεν είναι απόλυτα επιτυχημένο. Τόσο προσηλωμένος είναι στο να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα που είμαστε άνθρωποι, που χάνει λίγο τα υπόλοιπα. Ειδικότερα το πολιτικό θρίλερ, αν και είναι πολύ καλό, δεν έχει το βάθος που θα μπορούσε.

Συνολική Εκτίμηση

Αν δεν ήταν η Athens Comics Library, πιθανότατα δεν θα είχα πιάσει στα χέρια μου το MONSTER και θα είχα χάσει μια μοναδική εμπειρία. Αν δεν το έχετε στη βιβλιοθήκη σας, περάστε να το απολαύσετε εκεί.

Το προτείνω σε όλους, αρκεί να είναι προετοιμασμένοι για όλα. Ο Naoki Urasawa δεν είναι εδώ για να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, για να γελάσετε. Μπορεί να φτάσετε στο σημείο και να τον βρίσετε. Αλλά αξίζει τον κόπο.

Παράλληλες Προτάσεις

Δεν είμαι, σε καμία περίπτωση, ειδική στα manga, αλλά νομίζω ότι θα ήταν ασφαλές να σας προτείνω δύο ακόμη έργα του Urasawa που έχω απολαύσει. Το πρώτο είναι το PLUTO, μια ιστορία εμπνευσμένη από το μοναδικό ASTRO BOY του πατριάρχη Osamu Tezuka και απηχεί και ολίγον BLADE RUNNER.

Το δεύτερο είναι το υπέροχο και μοναδικό 20TH CENTURY BOYS, στο οποίο οι ήρωες αντιλαμβάνονται μια μεγάλη απειλή που σχετίζεται με τα παιχνίδια και τις παιδικές τους αναμνήσεις. Είναι πραγματικά απολαυστικό!