World War Sapiens #1

Η εξαιρετική συνέχεια του Homo

Όλα ξεκίνησαν στο Comicdom Con Athens 2018. Καθώς εκτελούσα την βάρδιά μου κοντά στην είσοδο, είδα τον τυχεράκια τον Θάνο Φιλάνη να κρατάει στα χέρια του το WORLD WAR SAPIENS του Δημήτρη Καμένου από την Jemma Press. Χωρίς να το σκεφτώ πολύ, παράτησα την βάρδ… περίμενα ως το τέλος της βάρδιάς μου (σε αντίθεση με κάποιους άλλους, βλέπε Θάνος Φιλάνης) και τελικά πήγα και πήρα το τεύχος, του οποίου την κυκλοφορία, ομολογουμένως, περίμενα εδώ και πολύ καιρό.

Για όσους δεν γνωρίζετε, το WORLD WAR SAPIENS είναι η συνέχεια των πέντε τευχών της σειράς HOMO του Δημήτρη Καμένου (ο ίδιος ανέλαβε αποκλειστικά το σενάριο και το σχέδιο των τεσσάρων πρώτων, ενώ το πέμπτο ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον Χρήστο Σταμπουλή και τον Γιάννη Ρουμπούλια), που είχαν κυκλοφορήσει από την Jemma Press. Η πλοκή εκτυλίσσεται το 1939, σε έναν παράλληλο κόσμο, στον οποίο όλοι οι μακρινοί πρόγονοι του ανθρώπου, όπως οι Νεάντερταλ και οι Χαϊδελβέργειοι, κατάφεραν να επιβιώσουν και τώρα σφάζονται μεταξύ τους (τί πιο ανθρώπινο, άλλωστε;). Στο WORLD WAR SAPIENS #1, που είναι συνέχεια του τέταρτου HOMO, ήρωας παραμένει ο διαβόητος αρχινεκρομάντης Φράνσις Μπάρετ, ο οποίος, ουσιαστικά, δουλεύει για τις δυνάμεις του Άξονα και καλείται να συνεργαστεί με τον ανώτερό του, το Κτήνος, για να βγάλουν από τη μέση έναν πολύ υψηλόβαθμο αντίπαλο.

Το WORLD WAR SAPIENS είναι μια ακόμη δυνατή προσθήκη στη σειρά του Καμένου, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι από τις καλύτερες ελληνικές σειρές comics που έχουν κυκλοφορήσει. Το εύστοχο χιούμορ, οι καλογραμμένες ιστορίες, αλλά και οι καρτουνίστικοι χαρακτήρες, το καθιστούν έναν πολύ εύστοχο και απολαυστικό επικριτή της ματαιότητας του πολέμου, αλλά και της παράνοιας που πολλές φορές συνοδεύει κάθε βήμα της ανθρωπότητας. Η επιστημονική φαντασία εντάσσεται, έξυπνα και ώριμα, στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με ιστορικούς χαρακτήρες, όπως ο Τσώρτσιλ, ο Μένγκελε και η Εύα Μπράουν, να ξεπηδούν πού και πού στις σελίδες της σειράς, χωρίς να ξενίζει η παρουσία τους.

Όσον αφορά στο εικαστικό κομμάτι του, το WORLD WAR SAPIENS #1 είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένο, πιστό στον τόνο των προηγούμενων τευχών, με σαφείς επιρροές από το στιλ του Mike Mignola. Αυτό που αλλάζει εδώ, είναι ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο… ασπρόμαυρα (κυριολεκτικά). Η επιλογή να μην υπάρχει χρώμα δεν επηρεάζει, βέβαια, την ποιότητα του comic και ταιριάζει με τον τόνο της ιστορίας.

Με λίγα λόγια, το WORLD WAR SAPIENS #1, όπως και τα υπόλοιπα τεύχη HOMO, είναι αδιαμφισβήτητα ένα εξαιρετικό comic, που σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας και μπορεί να συγκριθεί με πολλές από τις ongoing σειρές της αμερικάνικης βιομηχανίας του σήμερα – και ίσως να τις ξεπεράσει. Η αναμονή, λοιπόν, άξιζε τον κόπο! Το WORLD WAR SAPIENS #1 μου κράτησε καλή παρέα, τόσο στο σπίτι μου, όσο και στο Comicdom Con Athens, όταν δεν είχε κόσμο στον πάγκο που καθόμουν (και όχι επειδή η παρέα του Θάνου ήταν βαρετή).