Jim Starlin's Captain Marvel

Ένα από τα κορυφαία comics των 70s!

Ιστορία

Ο Thanos φιλοδοξεί να γίνει ο ίδιος θεός, με την βοήθεια του Cosmic Cube, ενός αντικειμένου ικανού να προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στον κάτοχό του. Δεν υπολογίζει τίποτα στο πέρασμα του, σχεδόν εξαλείφοντας κάθε ίχνος ζωής στο φεγγάρι Titan, από το οποίο ο ίδιος προέρχεται, προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του. Μοναδικό εμπόδιο στα σχέδιά του, ο Captain Marvel, ο πολεμιστής της αυτοκρατορίας των Kree, που έχει, κατά κάποιον τρόπο, ενωθεί με τον Rick Jones, τον συνεργάτη του Bruce Banner/Hulk, καθώς και η ομάδα των Avengers, που έχει συσπειρωθεί γύρω του, αλλά και ένα ον γνωστό μόνο με το όνομα Drax The Destroyer…

Τι Mας Άρεσε

Με αφορμή μια απλή superhero ιστορία αντιπαράθεσης, όπου ο ήρωας καλείται να αντιμετωπίσει έναν πανίσχυρο εχθρό, ο Jim Starlin στήνει ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό, επηρεασμένος από τη θητεία του στο πόλεμο του Vietnam. Η θεματική του αφορά τον πόλεμο τον ίδιο, και το πως αυτός αλλοτριώνει τους ανθρώπους, μέσα από τη σαρωτική, ψυχοφθόρα καταστροφή που έχει να προσφέρει. Ο Mar-Vell, πολεμιστής κατ’ επάγγελμα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο κάλεσμα, ανακαλύπτει ένα άλλον, διαφορετικό δρόμο, αυτό του προστάτη, συνέπεια της ένωσης του με την ολότητα του σύμπαντος, μέσω της Cosmic Awareness. H βία, αν και αναγκαίο συστατικό του πολέμου, δεν είναι μονόδρομος για τη νίκη, και όταν αυτή είναι αναγκαία, η οργή απουσιάζει.

Μια από τις πλέον σημαντικές προσθήκες στο πάνθεο των villains της Marvel, ξεκινάει από εδώ, και φυσικά αναφέρομαι στον Thanos, έναν απόλυτα εμμονικό μηδενιστή. Μέσω της δραματικής ειρωνείας, γίνεται αποκάλυψη των πραγματικών κίνητρων πίσω από τις πράξεις του, προσφέροντας μια ανθρώπινη διάσταση στον χαρακτήρα. Εξάλλου, ένα από τα χαρίσματα του Starlin, ως συγγραφέα, είναι η ικανότητά του να δημιουργεί φθαρτούς χαρακτήρες, οι οποίοι, αν και πανίσχυροι, παραμένουν έρμαια των ελαττωμάτων τους, τα οποία είναι ικανά να τους οδηγήσουν στην πτώση.

Φυσικά, οι αρετές του Starlin δεν εξαντλούνται μόνο στη συγγραφή. Το artwork του είναι ευέλικτο και ικανό να αποδώσει από το παρακμιακό αστικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης των 70s, μέχρι κοσμικό μεγαλείο, ενώ δεν λείπει και η πλήρως απελευθερωμένη παράδοση στην ψυχεδέλεια και τις επιρροές της, τόσο στη φαντασία όσο και στην τολμηρότητα των layouts, όπως και κάποιοι μεσσιανικοί συμβολισμοί. Στο πλευρό του, πλήθος inkers, με τον Al Milgrom, έναν από τους ικανότερους μελανωτές της Marvel, κατά τη γνώμη μου, να διαπρέπει, ως ιδανικό συμπλήρωμα ενός σχεδίου, που γινόταν όλο και πιο τολμηρό, τεύχος με το τεύχος.

Τι Μας Ενόχλησε

Σίγουρα, τόσες δεκαετίες μετά, η ηλικία των ιστοριών αυτών είναι αδύνατο να κρυφτεί, ειδικά όταν αρκετά τεύχη ξεκινούν αγνοώντας την έννοια της οικονομίας, όταν οφείλουν να περιγράψουν τα όσα έχουν προηγηθεί. Μην τα παρεξηγείτε, η κριτική αυτή είναι διαμορφωμένη μέσα από τις εκδοτικές συνήθειες και όπως αυτές έχουν αλλάξει τις πιο πρόσφατες δεκαετίες. Προσεγγίστε το “κουσούρι” αυτό, ως ένα αναγκαίο κακό, μιας εποχής που ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσες να βρεις το επόμενο, ή ακόμη και το προηγούμενο τεύχος μιας σειράς, με τον κάθε αναγνώστη να είναι ένας υποψήφιος νεοεισερχόμενος στον κόσμο του εκάστοτε comic.

Συνολική Εκτίμηση

Αναλαμβάνοντας έναν τίτλο, που μόνο και μόνο εξαιτίας του ονόματός του θα όφειλε να είναι ναυαρχίδα της εκδοτικής (αν και είχε αποτύχει σε αυτόν τον σκοπό), ο Jim Starlin, εκμεταλλευόμενος το πνεύμα της ελευθεριότητας που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη, διαπρέπει, ενώ ταυτόχρονα προοδεύει και ο ίδιος ως δημιουργός. Σε ένα από τα καλύτερα Marvel Comics των 70s, έχουμε την εγκαθίδρυση του Thanos ως έναν από τους συναρπαστικότερους villains της εκδοτικής, με ανθρώπινες αδυναμίες και σφάλματα, καθώς απομακρύνεται από εξιδανικευμένα πρότυπα του απόλυτα κακού. Αλλά ακόμη και μακριά από το ιστορικό αυτό πλαίσιο, το συγκεκριμένο comic είναι ιδανικό ανάγνωσμα για ευφάνταστη superhero δράση.

Παράλληλες Προτάσεις

Τα μπλεξίματα των ηρώων της Marvel με τον Thanos, φυσικά, δεν ολοκληρώνονται εδώ. Άμεση συνέχεια των ιστοριών του Mad Titan, μπορείτε να βρείτε στα AVENGERS ANNUAL #7 και MARVEL TWO-IN-ONE ANNUAL #2, αλλά και φυσικά στο INFINITY GAUNTLET. Όσο για τον Captain Marvel τον ίδιο, προτείνω ανεπιφύλακτα το THE DEATH OF CAPTAIN MARVEL, με τον τίτλο και μόνο να φανερώνει της προθέσεις μιας τόσο ανθρώπινης ιστορίας.

Επίσης, όταν μιλάμε για 70s Jim Starlin, αξιοσημείωτο είναι και το run του με τον Adam Warlock (STRANGE TALES #178-181 & WARLOCK #9-15).