The Amazing Spider-Man #800

Ένα φινάλε που σπέρνει το χάος!

Ένα φινάλε έχει πάντα μια γλυκόπικρη γεύση. Υπάρχει η στεναχώρια που αυτό που τόσο καιρό διάβαζες, φτάνει στο τέλος του, αλλά παράλληλα υπάρχει και ο ενθουσιασμός του τέλους. Διότι σε όλα τα φινάλε υπάρχει κάτι το εκρηκτικό. Ή τουλάχιστον, πρέπει να υπάρχει, διότι το φινάλε αποτελεί την κορύφωση της ιστορίας. Έτσι και στο τεύχος #800 του AMAZING SPIDER-MAN, στο conclusion του “Going Down Swinging”, παρακολουθούμε ένα εκρηκτικό και επικό φινάλε, που είναι καθοριστικό, τόσο για τον χαρακτήρα του Spider-Man, όσο και για τον Green Goblin.

Το event είναι σύντομο, καθώς ολοκληρώνεται σε τέσσερα μόλις τεύχη, όμως είναι καταιγιστικό. Από την πρώτη στιγμή, ο Dan Slott ανεβάζει ταχύτητες και μας δείχνει πως, αυτή την φορά, ο Norman Osborne δεν αστειεύεται καθόλου. Και ενώ όλα αυτά τα γνωρίζουμε και βλέπουμε πως, από τεύχος σε τεύχος, η ένταση και η δράση κλιμακώνονται, τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το φινάλε. Οι ογδόντα σελίδες του τεύχους, ξεχειλίζουν από δράση, ένταση και ανατροπές. Συμβαίνουν πραγματικά τόσα πολλά, που φτάνεις κάπου στη μέση του τεύχους και απορείς πως γίνεται να έχει ακόμη άλλο τόσο.

Ο Red Goblin έχει πάρει με το μέρος του και τον εγγονό του, και ετοιμάζονται να σπείρουν τον τρόμο. Παράλληλα, ο Peter προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και να βρει τον τρόπο για να σταματήσει το επερχόμενο μακελειό. Ξέρει πως, εφόσον αθέτησε την υπόσχεσή του και ξαναφόρεσε τη στολή του, ο Red Goblin θα κυνηγήσει όλους όσους αγαπάει. Έτσι, ξεκινά ένα τρελό κυνηγητό με τον χρόνο, προσπαθώντας να φτάσει στα αγαπημένα του πρόσωπα, πριν τον Goblin. Όμως, σε αυτό βοηθάει ανέλπιστα και ο Jameson, ο οποίος ειδοποιεί τον Venom και τον Doctor Octopus, για να πάνε στην Mary Jane και την Aunt May, αντίστοιχα. Η αναπάντεχη αυτή εμφάνιση των villains του Ανθρώπου-Αράχνη, δίνει έναν επικό τόνο στην ιστορία, καθώς δημιουργείται η αίσθηση πως πρέπει να ενωθούν όλοι μαζί, για να σταματήσουν έναν τόσο πανίσχυρο κακό. Εκεί έρχεται και μια ακόμη έκπληξη, καθώς ο Eddie Brock δίνει οικειοθελώς τη στολή του στον Peter, λέγοντάς του πως μόνο έτσι θα καταφέρει να νικήσει τον Goblin. Ο Spider-Man φοράει ξανά τη μαύρη στολή του, μετά από χρόνια, και κάπως έτσι φτάνουμε στην κορύφωση.

Η τελική και πολυαναμενόμενη μάχη ανάμεσα στους δυο αιώνιους αντιπάλους, κρύβει περισσότερες εκπλήξεις από όσες κανείς φαντάζεται. Υπάρχει ένας απρόσμενος θάνατος, ενός κεντρικού χαρακτήρα, που δεν θα spoilάρω. Στη μάχη αυτή, πολύ συχνά αναφέρεται ο θάνατος της Gwen Stacy, κάτι που μας υπενθυμίζει το πόσο έχουν στιγματίσει τον Spider-Man τα εγκλήματα του Green Goblin. Το αποτέλεσμα της μάχης αλλάζει πολλές φορές και φαίνεται να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Ο Slott χρησιμοποιεί πολύ έντεχνα τον χαρακτήρα του Osborne, καθώς το κλειδί για την ήττα του Goblin φαίνεται πως βρίσκεται εκεί.

Το φινάλε του “Going Down Swinging”, τα έχει όλα, είναι χορταστικό σε διάρκεια και έχει συνεχόμενες ανατροπές και αποκαλύψεις. Οι δυο αντίπαλοι συγκρούονται σε μια επική και αιματηρή μάχη, που, κατά μία έννοια, αποτελεί και το φινάλε της ιστορίας τους, γενικά. Λες και όλα αυτά τα χρόνια αντιπαλότητας, οδηγούσαν σε αυτή τη στιγμή, στο απόλυτο “χαρτί” του Goblin, που τον οδηγεί στην απόλυτη ήττα του. Οι χαρακτήρες σίγουρα δεν θα είναι ίδιοι μετά από αυτό και πιθανότατα το εν λόγω storyline θα μείνει στην Ιστορία ως ένα από τις σημαντικότερα του Spider-Man.