Batman: Nosferatu

Ιστορία

Τα γεγονότα του BATMAN: NOSFERATU λαμβάνουν χώρα σε μια φουτουριστική Metropolis, στην οποία ο Superman και η Lois Lane κάνουν κουμάντο. Στον κόσμο αυτό, ο Bruce Wayne-son και ο Dirk Gray-son είναι δύο λαμπρά μέλη της ελίτ, αλλά και ανταγωνιστές για την καρδιά της Barbara Gord-son. Μετά από μια νύχτα στο θέατρο του Dr. Arkham, τα πάντα θα αλλάξουν για τους τρεις αριστοκράτες, όταν ο μυστηριώδης Laughing Man μπει βίαια στις ζωές τους, απειλώντας την καθημερινότητά τους και αναγκάζοντάς τους να έρθουν σε επαφή με τα υπερφυσικά μυστικά της πόλης, αλλά και να κοντραριστούν με την διεφθαρμένη ηγεμονία της.

Τι Μας Άρεσε

Το comic, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί φόρο τιμής προς τον κινηματογράφο του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού, είναι σίγουρα ένα πολύ όμορφο ανάγνωσμα. Η κύρια δύναμή του πηγάζει από το ιδιόμορφο σχέδιο του Ted McKeever, που αντιπροσωπεύει την αισθητική των ταινιών METROPOLIS και NOSFERATU, στις οποίες είναι άλλωστε βασισμένη η ιστορία. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, αλλά και των κτιρίων, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χρώματα σε κάθε panel, προσδίδουν στον αναγνώστη την αίσθηση ότι παρακολουθεί ταινία τρόμου του 1920.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η πλοκή, καθώς συνδυάζει το υπερφυσικό, γοτθικό στυλ του NOSFERATU με τον μύθο του Batman, ενώ παράλληλα αξιοποιεί και πολλά στοιχεία από το CABINET OF DR. CALIGARI. Η μεταφορά των χαρακτήρων όπως ο Bruce Wayne, ο Joker και ο Arkham από το Gotham του σήμερα στη δυστοπική, σκοτεινή Metropolis είναι ενδιαφέρουσα κίνηση και ταιριάζει απόλυτα στον τόνο της ιστορίας των Jean-Marc Lofficier και Randy Lofficier, η οποία δε θα μπορούσε να ειπωθεί τόσο χαρισματικά αν χρησιμοποιούνταν χαρακτήρες από κάποιο άλλο franchise.

Τι Μας Ενόχλησε

Η ιδέα πίσω από την ιστορία είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, η εκτέλεσή της όμως χωλαίνει σε ορισμένα σημεία. Αρκετές φορές, το story φαντάζει σαν απλή αντιγραφή της πλοκής της ταινίας THE CABINET OF DR. CALIGARI, η οποία απλώς “δανείζεται”  στοιχεία και δεν προσφέρει τίποτα επιπλέον. Ακόμη, παρόλο που ο τίτλος είναι BATMAN: NOSFERATU, προϊδεάζοντας το αναγνωστικό κοινό για την σχέση του με την ομώνυμη ταινία του 1922, τα κομμάτια που αφορούν τον Nosferatu έχουν μικρή συνολικά έκταση στο comic, ξενίζοντας λίγο όσους περιμένουν να δουν περισσότερα.

Συνολική Εκτίμηση

Το BATMAN: NOSFERATU είναι ένα μικρό διαμαντάκι, το οποίο δεν κατάφερε να μπει στην σφαίρα του “κλασικού” στον ίδιο βαθμό με άλλες ιστορίες με τον Σκοτεινό Ιππότη. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα πολύ αξιόλογο comic, το οποίο, παρά τις αδυναμίες του, είναι αδιαμφισβήτητα ένα must για όλους τους θερμούς οπαδούς του Batman.

Παράλληλες Προτάσεις

Το παρόν comic είναι μέρος μια τριλογίας, μαζί με το SUPERMAN’S METROPOLIS και το WONDER WOMAN: THE BLUE AMAZON, που σίγουρα αξίζουν μια ματιά. Εκτός από αυτά, εξίσου ατμοσφαιρικές ιστορίες Elseworlds με τον Batman είναι το BATMAN: THE DOOM THAT CAME TO GOTHAM, το GOTHAM BY GASLIGHT, αλλά και η τριλογία BATMAN & DRACULA, που μάλιστα εμφανίζει πολλές ομοιότητες (για προφανείς λόγους) με το NOSFERATU.