Η Disney Αγόρασε Τη Fox

Έναντι 71,3 δις δολαρίων!

Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, η Disney είχε προχωρήσει στην εξαγορά της δεκαετίας, δίνοντας 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να πάρει τη Marvel.

Εννιά χρόνια αργότερα, στα τέλη της τωρινής δεκαετίας, και αφού εκείνη η εξαγορά έχει αποδειχθεί αδιαμφισβήτητα προσοδοφόρα, η Disney, δίνοντας ένα ποσό που θα έκανε τον θείο Σκρουτζ να πλαντάξει, εξαγοράζει το σύνολο της ιστορικής 21st Century FOX, με 71,3 δις δολάρια, εκ των οποίων τα μισά είναι σε μετρητά και τα άλλα μισά σε μετοχές. Η πρόταση έγινε δεκτή, εξοβελίζοντας την πρότερη πρόταση της Comcast που ήταν 65 δισεκατομμύρια.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Walt Disney Company εκδήλωσε επίσημα το ενδιαφέρον της για εξαγορά, με το ποσό των 52,4 δισεκατομμυρίων, σε μετοχές, προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, με έμφαση στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά studios, καθώς και το FX Networks, το Fox Sports Regional Networks, το Fox Networks Group και κάποια δορυφορικά, διότι τα υπόλοιπα κανάλια θα αποτελέσουν μέρος μίας “νέας εταιρείας Fox” που θα ιδρυθεί από μετόχους της FOX. Μισό ημερολογιακό έτος αργότερα, η Disney έκανε την τελική πρόταση και το deal σφραγίστηκε.

Αναλυτικά, η Disney αποκτάει τα εξής:

~Fox Entertainment Group (20th Century Fox, Fox Searchlight Pictures, Blue Sky Studios, Fox Star Studios, Fox Networks Group, Fox Sports Networks
~FX Networks
~National Geographic Partners (73%)
~Star TV
~Hulu (United States) (60%)
~Sky plc (39.14%)
~Endemol Shine Group (50%)

Σε εμάς ως αναγνώστες, τηλεθεατές και fans, αυτό μεταφράζεται ως εξής: η Disney απέκτησε πλέον τα δικαιώματα των FANTASTIC FOUR, GALACTUS, DR. DOOM, SILVER SURFER, X-MEN (φυσικά μαζί με DEADPOOL), SIMPSONS, FUTURAMA, FAMILY GUY, AMERICAN DAD, ICE AGE, AVATAR, PLANET OF THE APES, TITANIC, INDEPENDENCE DAY, HOME ALONE, X-FILES, PRISON BREAK, HOUSE M.D., MARRIED WITH CHILDREN, 24, BUFFY THE VAMPIRE HUNTER, FIREFLY και όχι μόνο, καθώς και όσα δικαιώματα διανομής είχαν ξεμείνει από κάποια παλιότερα STAR WARS. Οπότε μιλάμε για μία κίνηση ρουά, η οποία θα εμπλουτίσει απίστευτα τη βιβλιοθήκη τίτλων της Disney, σε μία εποχή όπου οι πλατφόρμες streaming κυριαρχούν, προκαλώντας όμως ανησυχίες σχετικά με την επικίνδυνη συρρίκνωση του αριθμού των μεγάλων studios και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τον βαθμό πολυφωνίας και ανεξαρτησίας των παραγωγών.

Πάντως, έτσι το MCU θα μπορέσει πλέον να ενσωματώσει όλους τους κλασικούς πλέον χαρακτήρες της Marvel Comics στα μετέπειτα phases του, μετά και τη συνεργατική συμφωνία με τη Sony, έχοντας μόνο ένα βασικό χαρακτήρα να πλέει ακόμα στα νερά της αμφιβολίας, τον Namor, καθότι τα κινηματογραφικά δικαιώματα ανήκουν ακόμα στην όχι και τόσο συνεργάσιμη, σύμφωνα με τον Kevin Feige, Universal.