Previews Picks

July 2018

Η νέα σεζόν ξεκινά τον Σεπτέμβριο, με αρκετές ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες από μικρές και μεγάλες εκδοτικές. Και οι Χρήστος Φανίτσιος και Αριστείδης Κώτσης σταματάνε να κάνουν αέρα με τον κατάλογο των PREVIEWS, όσο χρειάζεται για να σας προτείνουν τις καλύτερες!

Blue Pages

Ο Σεπτέμβρης είναι ένας ενδιαφέρων μήνας, που συνήθως συνοδεύεται από πληθώρα νέων εκδόσεων, καθώς οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται τα καλοκαιρινά events που έχουν προηγηθεί για την έκδοση νέων τίτλων και εκδόσεων. Αν και φέτος αυτή η συνθήκη των καλοκαιρινών events δεν είναι αληθινή, το ερχόμενο φθινόπωρο υπάρχει μια ποικιλία ενδιαφέροντων comics, στα οποία θα συνιστούσα πολύ (ή και καθόλου) την προσοχή των άπειρων αναγνωστών του Comicdom. Και κυρίως, χάρη στη DC. Από τη μία, με τις creative owned σειρές του Brian Michael Bendis, από την άλλη, με την επιστροφή του Sandman Universe, η DC είναι ικανή να κρατήσει όλο το Blue Pages μόνη της αυτό το Σεπτέμβρη.

Δυστυχώς, ακόμα και στους καλύτερους μήνες των Blue Pages, παρεμβάλλονται και διάφορες εκδόσεις που φυσικά κερδίζουν τίμια και ξάστερα τη γκρίνια μου.

Man-Eaters #1

$3.99 page 44 Image Comics

Το creative team πίσω από το MOCKINGBIRD ξαναενώνει τις δυνάμεις του, για μια καινούρια φεμινιστική σειρά, υπό την Image. Αν και τη σχεδιάστρια Kate Niemczyk που είχε έρθει και στο Comicdom Con του 2017 τη βρήκα εξαιρετικά συμπαθή και τις σχεδιαστικές ικανότητες τις θεωρώ αρκετά καλές, η αλήθεια είναι με το συγγραφικό κόμματι της σειράς είχα τεράστια θέματα. Βέβαια, από ό,τι φάνηκε, μόνο εγώ είχα θέματα, καθώς η σειρά και η συγγραφέας ήταν υποψήφια για Eisner. Πιθανώς διάναζαν διαφορετική σειρά.

Παρά την αποδοχή κριτικών, η συγγραφέας είχε γίνει αποδέκτης επιθέσεων από fans, τόσο εξαιτίας του κακού γραψίματός της, αλλά και επειδή αρκετοί μισογύνηδες ενοχλήθηκαν από τη φεμινιστική της ατζέντα. Και τώρα, έρχεται με νέα φεμινιστική σειρά, που εγώ προσωπικά ελπίζω αυτή τη φορά να διαβάζεται.

Cemetery Beach #1

$3.99 page 48 Image Comics

Ο Warren Ellis είναι αξία στο χώρο. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην έχει προσφέρει κάποιο διαμάντι σαν αυτά που έγραφε στο παρελθόν, αλλά οι διάφορες δουλειές του παραμένουν άρτιες ποιοτικά. Στο CEMETARY BEACH συνεργάζεται ξανά με τον Jason Howard, μετά το επιτυχημένο TREES. Για να πω την αλήθεια, από τον τίτλο, το εξώφυλλο και τα solicits της σειράς δεν καταλαβαίνω πολλά, αλλά ο Warren Ellis είναι εγγύηση στο χώρο. Όποια σειρά περιέχει το όνομά του αξίζει την προσοχή οποιουδήποτε αναγνώστη!

Stranger Things #1

$3.99 page 100 Dark Horse Comics

Όσο και αν έχει αποφευχθεί να αναφερθεί από πολλούς, το STRANGER THINGS ναι μεν ήταν μια εξαιρετική τηλεοπτική σειρά, αλλά ήρθε δεύτερο και καταϊδρωμένο. Οι αναφορές σε νοσταλγία των 80s και παρέες παιδιών να διασχίζουν ολόκληρες πόλεις πάνω σε ποδήλατα είχε προηγηθεί με τη κυκλοφορία του υπέροχου (και προσωπικά πιο αγαπημένου) PAPER GIRLS. Ναι, τα comics για μια ακόμα φορά άνοιξαν το δρόμο, αλλά τα φώτα της τηλεόρασης κέρδισαν άδικα τους προβολείς. Οπότε, η μεταφορά μιας τηλεοπτικής σειράς δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά δεν είναι ότι προσφέρει μια αισθητική και σειρά που δεν διέθετε ήδη η βιομηχανία. Αλλά για τους fans του τηλεοπτικού προϊόντος ίσως είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη. Έτσι κι αλλιώς, υποτίθεται θα διηγηθεί μια ιστορία που συνέβη στο background της σειράς, άρα πιθανώς να υπάρχει αρκετό ψωμί.

Heroes in Crisis #1

$3.99 page DC3 DC Comics

Κακά τα ψέματα. Όταν σε σειρά της DC υπάρχει κάπου χωμένη η λέξη Crisis, αυτομάτως αυτή η σειρά αποτελεί προτεραιότητα στις αναγνωστικές συνήθειες κάθε comic fan που σέβεται τον εαυτό του. Σε ένα σενάριο που θυμίζει κάπως IDENTITY CRISIS, ένας φόνος θα συγκεντρώσει την προσοχή των ηρώων. Αυτός ο φόνος θα δώσει την ευκαιρία στον Tom King να προσεγγίσει από μια πολύ ανθρώπινη πλευρά τους δημοφιλείς υπερήρωες, καθώς δημιουργεί μια σειρά για να καταγράψει τις αντιδράσεις τους ανάμεσα σε μάχες και φόνους και το πώς αντιμετωπίζουν ψυχολογικά όλες τις τραυματικές τους εμπειρίες. Ναι, την αναμένω πώς και πώς!

Dreaming #1

$3.99 page DC10 DC Comics

Ο φετινός καλεσμένος του Comicdom Con Athens και εξαιρετικά συμπαθής τύπος, Simon Spurrier, αναλαμβάνει την επαναφορά του Sandman Universe και η σειρά που αναμένεται να αποτελέσει τη σημαία του εγχειρήματος της DC είναι η δικιά του. Ο Βρετανός συγγραφέας έχει στο παρελθόν δώσει σπουδαία δείγματα storytelling και η ανάμειξή του με το Sandman Universe φαίνεται να είναι μια μαγική συνταγή. Για κάτι τόσο τρελό και μπερδεμένο, όπως το σύμπαν του SANDMAN, ο Spurrier φαντάζει ιδανικός. Ελπίζω μόνο να μην με απογοητεύσει. Γιατί τείνω να έχω αδυναμία τελικά στους δημιουργούς που γνωρίζω από κοντά!

Batman: Damned #1

$3.99 page DC5 DC Comics

Η στρατηγική της DC τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία πολλών και διάφορων imprints, με έχει ενθουσιάσει αρκετά. Αν με ρωτήσει κάποιος, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το ιδανικό μέλλον των comics. Αντί σειρές και ήρωες να καταστρέφονται εξαιτίας της αλλαγής της μόδας και της προσπάθειας προσαρμογής στις απαιτήσεις των καιρών, η ύπαρξη διάφορων imprints, κάθε ένα εκ των οποίων θα έχει διαφορετική αισθητική και θα απευθύνεται σε διαφορετικούς αναγνώστες, φαντάζει μια ιδανική λύση. Το Black Label είναι το πιο πρόσφατο τέτοιο imprint και η πρώτη αυθεντική σειρά είναι το BATMAN: DAMNED. Μια σειρά που θα δει τον Batman και τον John Constantine να συνεργάζονται, υπό την πένα του βραβευμένου Brian Azzarello, και θα απευθύνεται σε πιο ενήλικο κοινό από το mainstream κοινό της εταιρείας.

Cover #1

$3.99 page DC7 DC Comics

Ο Brian Michael Bendis είναι πλέον στη DC και, μαζί με το όνομά του, μετέφερε στην εταιρεία και την ευθύνη για την κυκλοφορία των creator-owned τίτλων του. Το Σεπτέμβριο σηματοδοτείται η έναρξη της κυκλοφορίας αυτών των σειρών και το COVER ίσως αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα επιλογή, εξαιτίας του πάρα πολύ αστείου premise του. Η σειρά θα διηγηθεί την ιστορία δημιουργών comics που χρησιμοποιούν τα πάρα πολλά ταξίδια σε conventions ανά τον κόσμο ως βιτρίνα για τις πιο κατασκοπικές και απόρρητες δραστηριότητες τους – κάτι που θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα. Σε κάτι τέτοια αστεία και γελοία premises, τον Bendis τον εμπιστευόμαστε. Αν μπορούσε, ας έγραφε μόνο αυτά.

Wonder Woman: Earth 1: Volume 2

$24.99 page DC1 DC Comics

Αυτός ο μήνας πραγματικά μοιάζει να μην έχει τέλος για τη DC. Σε μια ήδη αρκετά καλή συλλογή για το Σεπτέμβριο, υπάρχει και η κυκλοφορία της συνέχειας του WONDER WOMAN: EARTH ONE. Ο Grant Morrison επιστρέφει στην διάσημη Αμαζόνα και διηγείται την ιστορία της, στα πρώτα χρόνια στη μάχη της κατά του εγκλήματος. Το πρώτο volume δεν μπορώ να πω ότι με ξετρέλανε, αλλά ήταν μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση. Το όνομα ενός τέτοιου συγγραφέα σε comic της πιο διάσημης υπερηρωίδας όλων των εποχών δεν πρέπει ποτέ να προσπερνάται!

Return of Wolverine #1

$4.99 page M2 Marvel Comics

Ο Wolverine επιστρέφει και επίσημα από τον κάτω κόσμο, υπό την πένα των δημιουργών που πριν λίγα χρόνια ενορχήστρωσαν το θάνατο του. Και δε θα επιστρέψει έτσι απλά, αλλά επειδή η Marvel έχει πιάσει πάτο, θα επιστρέψει με νέες ικανότητες. Για ένα παράξενο και άγνωστο λόγο, εκδότες και editors άκουσαν αυτήν την ιδέα και τους άρεσε και επέτρεψαν να γίνει πραγματικότητα. Γιατί ο Charles Soule δεν έχει γράψει ένα αξιόλογο comic τόσα χρόνια, αλλά του έχουν αποκλειστικό συμβόλαιο στην εταιρεία και πρέπει κάπως να δικαιολογήσει τα λεφτά του.

Αναρωτιέμαι πραγματικά, γιατί περιμένω κάτι να βγάζει λογική στις κινήσεις της εταιρείας!

Iceman #1

$3.99 page M14 Marvel Comics

Οι υπεύθυνοι της Marvel κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος! Δεν διαβάζουν τα posts μου. Πριν από λίγους μήνες, ακυρώθηκε η προηγούμενη σειρά ICEMAN, λόγω χαμηλών πωλήσεων. Και από ό,τι φαίνεται, η εκδοτική δεν υπολόγισε σωστά τους λόγους που έπιασε πάτο στις πωλήσεις η σειρά. Το ότι ο πρωταγωνιστής του τίτλου είναι ένας gay χαρακτήρας, ναι, είναι σημαντικό! Από εκεί και πέρα, όμως, δεν υπήρχε σενάριο ή ξεκάθαρη κατεύθυνση.

Δεν είναι ότι ήταν μια σειρά που προσπάθησε να αναδείξει την gay κουλτούρα. Έπιασε επιδερμικά σημαντικά θέματα, όπως το coming out στον οικογενειακό περίγυρο, αλλά και τη γνωριμία μέσω εφαρμογών, αλλά αισθητικά και σεναριακά δεν υπήρχε καμία εμβάθυνση σε άλλα χαρακτηριστικά. Και προφανώς, δεν προσπάθησε καν να διηγηθεί κάποια υπερηρωική ιστορία. Θα μπορούσε να ήταν οποιαδήποτε τυχαία σειρά, με ένα οποιαδήποτε πρωταγωνιστή! Αλλά στη Marvel δε μαθαίνουν από τα λάθη τους. Ας το πάρω απόφαση, η εταιρεία είναι σε πολύ κακά χέρια!

Asgardians Οf The Galaxy #1

$3.99 page M12 Marvel Comics

Όχι, όχι και πάλι όχι! Μην μπείτε στον κόπο να δώσετε λεφτά για αυτό το πράγμα. Όχι, όχι, όχι. Και μόνο ο τίτλος της σειράς τα λέει όλα. Μια σειρά που κανείς δεν ζήτησε, σε ένα ανορθόδοξο crossover που κανείς δεν ζήτησε. Μια σειρά υπόδειγμα του τι πάτου έχει πιάσει σε ιδέες, ποιότητα και ηθική αυτή η εταιρεία. Και μόνο αυτή η μικρή αναφορά σε αυτό, μου δημιούργησε πονοκέφαλο! Όχι και πάλι όχι!

Green Pages

Ξεκινάω το PREVIEWS με μια πρώτη βιαστική ανάγνωση και καταλήγω πως θα είναι ένας πολύ ήσυχος μήνας για το πορτοφόλι μου. Το κοιτάω λίγο πιο προσεκτικά και το budget μου για τις καλοκαιρινές διακοπές έχει πάει περίπατο. Δεν ήταν και κανένα σπουδαίο budget, αλλά φοβάμαι πως θα μου λείψει…

High Heaven #1

$3.99 page 278 PublisherAhoy Comics

Εμείς οι πρωτοπόροι που ζούμε τη ζωή μας στην κόψη του ξυραφιού και αναζητούμε νέες εμπειρίες και νέες κυκλοφορίες χαιρόμαστε όταν βλέπουμε νέες φιλόδοξες εκδοτικές να ξεφυτρώνουν. Γιατί, είτε σε λένε Aftershock είτε Gallery 13 είτε Dead Reckoning, εμείς ως αναγνώστες έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε σε μια ευχάριστη έκπληξη που σπάνια έρχεται, αλλά όταν έρχεται είναι ημέρα γιορτής. Υπερβάλλω; Ελαφρώς… Αλλά εξακολουθώ να νιώθω μια προσμονή, όταν κάτι νέο εμφανίζεται στον ορίζοντα. Και η Ahoy Comics δείχνει να έχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Τα comics του Tom Peyer θα τα χαρακτήριζα συμπαθητικά, αλλά εδώ από όσο καταλαβαίνω θα έχουμε και backup comics, καθώς και μια short story (πρόζα, όχι comic) από τον πολύ Grant Morrison. Από τα δυο πρώτα τεύχη που προτείνει η Ahoy, κλίνω λίγο παραπάνω στο HIGH HEAVEN, που το χιούμορ της ιστορίας (με έναν Παράδεισο, όπου τίποτα δεν είναι αρκετά καλό) με κέρδισε περισσότερο. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι η ιστορία του Morrison θα συνοδεύεται από σκίτσα του Rick Geary.

Wallace Τhe Brave

$9.99 page 291 PublisherAmp! Comics For Kids

Παρά τα Eisner Awards, για τα οποία ήταν υποψήφιο, το WALLACE THE BRAVE δεν το έπιασαν τα ραντάρ μου. Με μια πολύ γρήγορη ματιά, φαίνεται να είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο strip που δεν κρύβει την αγάπη του για το CALVIN AND HOBBES και το CUL DE SAC. Στα 10 δολάρια, αυτή εδώ η έκδοση φαίνεται σαν καλή ευκαιρία για μια πιο προσεκτική ματιά.

Archie 1941 #1

$3.99 page 395 PublisherArchie Comics

Ξέρετε ποιον ARCHIE θα ήθελα να διαβάσω αυτό το καλοκαίρι; Αυτό του Dan DeCarlo. Δε λέω, κάποια στιγμή λοξοκοίταξα και εγώ στα διάφορα re-imaginings του ARCHIE και δεν αμφιβάλλω ότι κάποια από αυτά ήταν πολύ καλογραμμένα και ενδιαφέροντα, αλλά κουράστηκα πια. Αν θες να κάνεις μια ιστορία τρόμου, κάνε μια ιστορία τρόμου, αν θες να κάνεις κάτι αστυνομικό, κάνε κάτι αστυνομικό, αν θες κάτι cheesy, κάνε κάτι cheesy. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σέρνεις και τον Archie Andrews και την παρέα του. Άστα τα παιδιά να πάνε σε μια παραλία, να παίξουν βόλεϊ.

A Small Killing GN

$5.99 page 304 Publisher

Ποια είναι η πρόταση του μήνα; Πες πως έχεις 6 ευρώ στην τσέπη και μπορείς να πιείς μια μπύρα (θα έλεγα μια μαργαρίτα που ακούγεται πιο κοσμοπολίτικο, αλλά δεν ξέρω αν φτάνουν) ή να πάρεις τρία πιτόγυρα να χορτάσεις την πείνα σου ή να αγοράσεις τούτο εδώ… Μην το σκέφτεσαι! Το A SMALL KILLING είναι ένα από τα “διακριτικά” αριστουργήματα του Alan Moore, που ποτέ δεν έπεσε στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές του. Είναι ελάχιστα πράγματα στο σύμπαν που με συγκινούν περισσότερο από τρία καλά πιτόγυρα και το A SMALL KILLING είναι ένα από αυτά.

Fielder #1

$7.95 page 334 PublisherDrawn & Quarterly

Αν με ρωτήσει κανείς ποιο είναι το πιο σημαντικό comic της τελευταίας δεκαετίας, σίγουρα το GANGES θα έπαιζε πολύ σοβαρά στο μυαλό μου σαν υποψηφιότητα. Δοκιμάζει τα όρια του τι αντιλαμβανόμαστε σαν comic και πειραματίζεται όσο ελάχιστα comics με το Μέσο. Εκεί, όμως, που σε άλλα comics ο πειραματισμοί αυτοί θα γίνονταν σε βάρος του περιεχομένου, ο Kevin Huizenga καταφέρνει να κρατάει και την αφήγηση σε πρώτο πλάνο και να μεταδίδει ενδιαφέρουσες σκέψεις. Για αυτό και το πρώτο τεύχος του FIELDER που διαδέχεται το GANGES (που είχε κυκλοφορήσει από τη Fantagraphics), το οποίο με τη σειρά του είχε διαδεχθεί το OR ELSE (που είχε κυκλοφορήσει από τη Drawn & Quarterly και το οποίο το αγαπάω περισσότερο από το GANGES) είναι εξαιρετικά σημαντική κυκλοφορία. Και για αυτό επισκιάζει κάποιες ακόμα πολύ σημαντικές κυκλοφορίες της Drawn & Quarterly που σκάνε μύτη τον ίδιο μήνα.

Supernatural Law: Grandfathered In

$16.95 page 343 PublisherExhibit A Press

Στα αγαπημένα μου όχι και τόσο γνωστά comics προηγούμενων δεκαετιών που δεν έχω ακόμα διαβάσει (γιατί ναι, έχω και τέτοια λίστα, στην οποία βρίσκεται και το THE SILENT INVASION που επανεκδίδεται αυτό το μήνα από την NBM) συγκαταλέγεται το SUPERNATURAL LAW του Batton Lash, με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι δικηγόρων που υπερασπίζονται τέρατα. Έχω διαβάσει ελάχιστα τεύχη και πιστεύω πως κάποια στιγμή θα βρω την ευκαιρία να διαβάσω περισσότερα. Η σειρά έχει αρκετούς φίλους που στήριξαν (μέσω Kickstarter) την κυκλοφορία ενός νέου graphic novel και μου φαίνεται ως μια καλή ευκαιρία για κάποιον που θέλει να γνωρίσει τη σειρά.

Blammo #10

$8.00 page 345 PublisherFantagraphics Books

Ένα κάρο ωραίες κυκλοφορίες έχει η Fantagraphics, με πολλές και τρομερά ενδιαφέρουσες μεταφράσεις παλιών (MORT CINDER) και σύγχρονων (TWISTS OF FATE) ευρωπαϊκών comics από εξαιρετικούς δημιουργούς. Αλλά όλοι οι cool τύποι σκίζουν τα ρούχα τους ότι το BLAMMO είναι μια κορυφαία σειρά που κάνει ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του καιρού μας. Έχει προταθεί για Eisner και για Ignatz και τώρα βρίσκει διανομή από τη Fantagraphics, οπότε είναι και ευκολότερο να φτάσει στα χέρια μας.

Chlorine Gardens

$12.00 page 363 PublisherKoyama Press

Η Big Planet/Retrofit, η Conundrum Press, η Gallery 13, η Koyama Press, η Silver Sprocket και, στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού, η Avery Hill, η Breakdown Press, η NoBrow και η Kus! είναι οι πρώτες “μικρότερες” εκδοτικές που μου έρχονται στο μυαλό για “εγγυημένη” ποιότητα σε comics που θα τολμήσουν να δοκιμάσουν τις αναγνωστικές μου ικανότητες και προσδοκίες. Νομίζω πως οποιαδήποτε επιλογή από τον κατάλογο αυτών των εκδοτικών έχει διασφαλισμένες υψηλές προδιαγραφές και στο PREVIEWS αυτού του μήνα οι περισσότερες από αυτές έχουν κάτι να προτείνουν (μην τα περιμένετε όλα από εμένα, ρίξτε κι εσείς μια ματιά!). Από τις καταχωρήσεις τους, λοιπόν, επέλεξα μάλλον ένα οutsider, το CHLORINE GARDENS της Keiler Roberts, που με το στεγνό διακριτικό του χιούμορ και τον επώδυνο ρεαλισμό (τουλάχιστον από τα μικρά δείγματα που διέκρινα online) με κέρδισε.

Barefoot Gen Volume 1

$14.95 page 363 PublisherLast Gasp

Αυτό που έχουν τα manga ξεχωριστό section μου φαίνεται βλακεία. Αυτό που τα manga που κυκλοφορούν από εκδότες που δεν εκδίδουν μόνο manga δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο section μου φαίνεται πως απογειώνει την προηγούμενη βλακεία. Οπότε αυτή εδώ η επανακυκλοφορία ενός εξαιρετικά σημαντικού manga με θέμα τη Hiroshima φαίνεται πως δεν ταίριαξε στο manga section και εγώ δεν είμαι σίγουρος πώς να το δω αυτό.

20th Century Boys: The Perfect Edition

$19.99 page 465 PublisherViz Media

Το ξαναείπα παραπάνω πως το γεγονός ότι τα manga βρίσκονται σε ξεχωριστό section του καταλόγου μου φαίνεται επική βλακεία. Αν δεν ξεφυλλίσατε το section αυτό και δεν έχετε διαβάσει το 20th CENTURY BOYS του Urasawa, χάνετε την ευκαιρία να διαβάσετε ένα από τα κορυφαία manga και γενικότερα ένα από τα καλύτερα comics όλων των εποχών και, μάλιστα, σε μια τιμή που κάνει εμάς που αγοράσαμε την προηγούμενη έκδοση να νιώθουμε ελαφρώς κορόιδα. Αν πάλι είστε από αυτούς που είχατε διαβάσει την προηγούμενη έκδοση και θέλετε να παραπονεθείτε που τα δύο manga που προτείνω αυτό το μήνα είναι επανεκδόσεις, τότε θα στρέψω την προσοχή σας στις κυκλοφορίες της πάντα επιλεκτικής Vertical και συγκεκριμένα στο THE DELIQUENT HOUSEWIFE! που (χωρίς κάποιο προφανή λόγο πέρα από το εξώφυλλο του) κέντρισε το ενδιαφέρον μου.