Batman: The Killing Joke

Ένα αριστουργηματικό αστείο!

Ιστορία

Όλα ξεκίνησαν με μια κλασική επίσκεψη του Batman στο Arkham Asylum. Όταν ζητάει να μιλήσει με τον Joker ιδιαιτέρως, παρατηρεί κάτι παράξενο. Σύντομα διαπιστώνει πως ο Joker έχει δραπετεύσει και στο κελί υπάρχει κάποιος άλλος. Παράλληλα, βλέπουμε το origin του Joker, μέσω flashbacks. Αποτυχημένος και άνεργος κωμικός, που προσπαθεί να βρει δουλειά για να συντηρήσει την οικογένεια του, μπλέκεται με μια συμμορία και σε μια αποτυχημένη επιχείρηση, πέφτει μέσα σε ένα καζάνι με χημικά.

Ο Batman προσπαθεί να προβλέψει την επόμενη κίνηση του Joker, την ίδια ώρα που εκείνος επισκέπτεται την Barbara Gordon. Η επίσκεψή του θα αποδειχθεί σχεδόν θανατηφόρα, καθώς πυροβολεί την Barbara και την αφήνει να αιμορραγεί, ενώ παράλληλα απαγάγει τον Jim Gordon και τον οδηγεί σε ένα εγκαταλελειμμένο λούνα πάρκ. Ο Batman επισκέπτεται την Barbara στο νοσοκομείο και αμέσως αρχίζει να αναζητά τον Joker, που έχει φτιάξει μια σαδιστική παγίδα, στην οποία αναγκάζει τον γυμνό και ταλαιπωρημένο Gordon, να βρίσκεται μέσα σε ένα roller coaster, όσο του προβάλλει εικόνες από την λαβωμένη Barbara. Ο Joker πιστεύει πως έχει “σπάσει” τον Gordon, καθώς το σχέδιο του είναι να τον οδηγήσει στην παραφροσύνη.

Εκείνη τη στιγμή φτάνει ο Batman και σώζει τον Gordon, ο οποίος επιμένει πως πρέπει να συλλάβουν κανονικά τον Joker, ώστε να του αποδείξουν πως οι δικές τους μέθοδοι λειτουργούν. Τότε ξεκινάει ένα κλειστοφοβικό κυνηγητό ανάμεσα στους αιώνιους αντιπάλους. Η σύγκρουση τους οδηγεί στα όριά τους και ο Batman προσπαθεί να λογικέψει τον Joker και να τον βοηθήσει να επανέλθει στην κανονικότητα. Εκείνος του λέει πως είναι πολύ αργά για αυτό και του διηγείται ένα αστείο που θυμήθηκε…

Τι Μας Άρεσε

Η αριστοτεχνικά γραμμένη ιστορία του Alan Moore. Ο Moore εστιάζει στην σχέση των δυο χαρακτήρων και ουσιαστικά θέλει να δώσει ένα τέλος, καθώς θεωρεί ως δεδομένο ότι πρόκειται για μια αέναη αντιπαλότητα, που σίγουρα θα στοιχίσει τη ζωή ενός από τους δυο. Έτσι, βάζει στο μικροσκόπιο τη σχέση τους και βλέπουμε, για πρώτη φορά, την ανθρώπινη πλευρά του Joker, αλλά και τον Batman να είναι πρόθυμος να συνετίσει τον μεγαλύτερο αντίπαλο του και να τον βοηθήσει να γίνει καλά. Παράλληλα, μαζί με τους χαρακτήρες, ο αναγνώστης αρχίζει να σκέφτεται πόσο εύκολο είναι, τελικά, κάποιος να οδηγηθεί στην τρέλα; Αρκεί, άραγε, μια κακή μέρα; Η ανθρωποκεντρική και ψυχογραφική γραφή του Moore, σε κάνει να αναρωτιέσαι για πολλά πράγματα, που ίσως συνέβαιναν και σε εσένα. Μπαίνεις στη διαδικασία να αναλογίζεσαι τι θα έκανες εσύ, αν πάθαινες κάτι αντίστοιχο και να προβληματίζεσαι για το αν, τελικά, ο κακός της ιστορίας έχει ένα δίκιο.

Επίσης, η καταπληκτική δουλειά του Brian Bolland στο artwork, που δίνει στους χαρακτήρες μια μοναδική ένταση. Αποτυπώνει άψογα τις εκφράσεις στα πρόσωπα και τα συναισθήματά τους, ενώ δημιουργεί μια ζοφερή ατμόσφαιρα στο background. Προσδίδει στην ιστορία μια ατμόσφαιρα που θυμίζει noir, ενώ παράλληλα καταφέρνει να σε κάνει να ανατριχιάζεις με μια υποβόσκουσα φρίκη.

Τι Μας Ενόχλησε

Το origin του Joker. Όχι ότι είναι κακογραμμένο ή κάτι τέτοιο, αλλά κάτι πρέπει να γράψω και εδώ. Πέρα από την πλάκα, όμως, θεωρώ πως ο Moore, στην προσπάθειά του να δώσει μια εξήγηση για την παράνοια του Joker, το παράκανε. Λίγο. Θέλοντας να δείξει πως ο καθένας μπορεί να οδηγηθεί στην τρέλα, ως αποτέλεσμα μιας κακής μέρας, καταλήγει να αφαιρεί από το μυστήριο του χαρακτήρα. Του δίνει ένα, αντικειμενικά, πεζό και κοινότυπο back story, καθιστώντας τον έναν συνηθισμένο άνθρωπο. Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς, από τη μία, εξυπηρετεί τον σκοπό του, αλλά από την άλλη, σε κάνει να βλέπεις τον Joker ως έναν καθημερινό τύπο, που απλά του πήγαν όλα στραβά και έτσι τον “μικραίνει” στα μάτια του αναγνώστη.

Συνολική Εκτίμηση

Το THE KILLING JOKE είναι μια πραγματικά αριστουργηματική ιστορία και μια από τις καλύτερες με πρωταγωνιστή τον Σκοτεινό Ιππότη. Διεισδύει στους χαρακτήρες και μέσω της εμβάθυνσης, βλέπουμε πτυχές τους που δεν γνωρίζαμε. Σκιαγραφεί άψογα τη σχέση του Batman και του Joker και είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε το πόσο μοιάζουν αυτοί οι δυο χαρακτήρες.

Παρότι ο Moore, προσπαθώντας να αποδείξει αυτό που πρεσβεύει ο Joker, διακυβεύει το ενδιαφέρον του χαρακτήρα και αυτό ίσως ξενερώσει κάποιους, είναι εύκολο να παρασυρθείς από την υπόλοιπη αρτιότητα, ώστε να το προσπεράσεις.