Justice League Dark #1

Πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες

Θέλω να ξεκινήσω αυτό το review λέγοντας ότι το “JUSTICE LEAGUE DARK” ήταν, είναι και θα είναι ένας τίτλος με πολύ, πολύ κακό όνομα. Δεν λέω, καλή, χρυσή η JLA, αλλά όταν οι μαγικοί χαρακτήρες του DC Universe, κατηγοριοποιούνται ως “παράρτημα” της, το αποτέλεσμα είναι φτωχό και όλοι καταλήγουν να βγαίνουν χαμένοι. Ωστόσο κάθε ευκαιρία να περιπλανηθούμε σε αυτό το μαγικό κομμάτι του κόσμου τς DC, έναν κόσμο που πήρε μορφή μέσα από τίτλος όπως το “HELLBLAZER” και το “BOOKS OF MAGIC”, είναι καλοδεχούμενη, οπότε θα πρέπει να το ανεχτούμε και να προχωρήσουμε.

Το καινούργιο JUSTICE LEAGUE DARK, λοιπόν, ξεκινάει με (τι άλλο;) τον μαγικό κόσμο να βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα ξόρκια δεν λειτουργούν σωστά, η Zattana καταφέρνει να ξεκάνει ένα ολόκληρο θέατρο γεμάτο με θεατές επειδή δεν έχει πια καλό έλεγχο της μαγείας της και η Wonder Woman συγκεντρώνει μια ομάδα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Στην αρχή οι περισσότερες προσκλήσεις δεν βρίσκουν ιδιαίτερα καλή αποδοχή αλλά, τελικά, μετά από μια συζήτηση στην οποία η Diana αναρωτιέται πώς γίνεται μια αθάνατη αμαζόνα να μην θεωρείται ακριβώς μέλος της μαγική κοινότητας, τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας πείθονται. Στο νέο line-up της JUSTICE LEAGUE DARK έχουμε την συμπαθέστατη, μόνιμα βασανισμένη Zattana, την “βαριά” παρουσία του Swamp Thing, τον ομιλούντα πίθηκο Detective Chimp και τον Man-Bat, του οποίου το origin δεν έχει κάτι το μεταφυσικό, αλλά η εμφάνισή του σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, του δίνουν το απαραίτητο για την ομάδα feel του gothic horror επιστήμονα.

Από την πλευρά της πλοκής δεν προλαβαίνουμε να δούμε και να μάθουμε πάρα πολλά, πέρα από προοικονομία για την επερχόμενη απειλή, η οποία, αν και βασισμένη σε ένα αρκετά κλισέ concept για comic book villain, μοιάζει για την ώρα αρκετά ενδιαφέρουσα και επαρκώς επικίνδυνη. Το θετικό με το συγκεκριμένο πρώτο τεύχος είναι ότι, παρόλο που η πλοκή δεν προλαβαίνει να πάρει μπρος, καταφέρνουμε να εισαχθούμε επαρκώς στον μαγικό κόσμο, με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε ότι οι πέντε πρωταγωνιστές ζουν σε έναν αποκομμένο μικρόκοσμο, αλλά είναι όντως κομμάτι της κοινότητας που υποτίθεται ότι προσπαθούν να σώσουν

Ο Constantine κάνει ένα πέρασμα για να μας θυμίσει πόσο καθίκι είναι (και πως εμείς, δυστυχώς ή ευτυχώς, μάλλον θα συνεχίσουμε να του το συγχωρούμε ότι κι αν κάνει), ο Clarion the Witch Boy, μαζί με άλλους μυστικιστές επισκέπτεται το σπίτι του Baron Winters για να συζητήσουν την κατάσταση, η κόρη του Doctor Thirteen, δουλεύει στο μπαρ όπου συχνάζουν οι μάγοι και γενικά ο “Dark” κόσμος της DC στήνεται επαρκώς ως ένα ζωντανό μέρος με πραγματικούς κατοίκους.

Χωρίς να με πείθει ότι αποτελεί την αρχή για κάτι συνταρακτικό, το JUSTICE LEAGUE DARK #1 μοιάζει να είναι η εισαγωγή ενός τίτλου που χειρίζεται επιδέξια τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες του και που έχει μια μεγάλη ιστορία να πει. Ειδικά εν αναμονή του SANDMAN UNIVERSE τον Αύγουστο, μοιάζει να είναι ό,τι πρέπει για τους fans που θέλουν να ξαναβυθιστούν σιγά-σιγά σε αυτόν τον γνώριμο αλλά και σκοτεινό μαγικό κόσμο.