Previews Picks

August 2018

Μέσα στην κάψα του Αυγούστου και λίγο πριν το Comicdom.gr κλείσει για διακοπές, ο ένας εκ των δύο αρχισυντακτών του site, Δημήτρης Σακαρίδης, αποφάσισε να πάρει πάνω του το (μισό) τελευταίο PREVIEWS PICKS της σεζόν και εξανάγκασε/παρακάλεσε (σχετικά είναι αυτά) τον εδώ και 25 χρόνια φίλο και συνοδοιπόρο του, Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου, να αναλάβει το άλλο μισό.

Και οι δύο είναι μεγάλοι άνθρωποι και τρομερά κουρασμένοι (διαρκώς), οπότε να τους συγχωρήσετε αν οι επιλογές τους είναι λίγες και τα λόγια τους μετρημένα…

Blue Pages

Ναι, το ξέρω πως είμαι εντελώς ακατάλληλος για να κάνω τις Μπλε σελίδες, αφού διαβάζω ελάχιστα (και πολύ συγκεκριμένα) πράγματα από τις μεγάλες εκδοτικές, ενώ για μια-δύο από αυτές είμαι μάλλον αρνητικά προδιατεθειμένος. Οπότε, στην καλύτερη περίπτωση, η αναλογία picks/snark θα είναι ένα προς δύο.

Δεν φταίω εγώ, όμως. Ο Κατιρτζιγιανόγλου επέμενε να κάνει οπωσδήποτε αυτός τα Πράσινα, και με δεδομένο ότι μου είχε ήδη κάνει τη χάρη να αναλάβει το μισό PREVIEWS PICKS λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο (also known as “the ghost days”), είπα να μην πιέσω κι άλλο την τύχη μου…

Cursed Comics Cavalcade #1

$9.99 page DC3 DC Comics

Αυτό, προφανώς, είναι το φετινό αντίστοιχο των “Halloween Specials” των περασμένων ετών. Το εξωφυλλάκι του Doug Mahnke είναι αρκετά καλό (αν και είναι λίγο κουραστικό να βλέπεις τον Batman παντού) και με ονόματα όπως αυτά των James Tynion IV, Becky Cloonan, Tim Seeley, Mark Buckingham και αρκετών ακόμα, είναι βέβαιο πως κάποιοι θα τσιμπήσουν.

Προσωπικά, έχω καεί αρκετές φορές από αντίστοιχα projects στο παρελθόν, οπότε δεν ψήνομαι και τόσο.

The Books Of Magic #1

$3.99 page DC6 DC Comics (Vertigo)

Δεν μπορώ να πω ότι οι ανακοινώσεις για το relaunch της Vertigo με έχουν συγκινήσει ιδιαίτερα. Η αναβίωση του BOOKS OF MAGIC, δια χειρός Kat Howard και Tom Fowler (όπως και, στην αμέσως επόμενη σελίδα, αυτή του LUCIFER, από τους Dan Watters, Max Fiumara και Sebastian Fiumara) δεν πρόκειται να με κάνει να αλλάξω γνώμη.

Για μένα, η Vertigo εξακολουθεί να είναι κάτι που γεννήθηκε, κορυφώθηκε και “πέθανε” στα 90s και early 00s. Προτιμώ να μείνω με τις όμορφες αναμνήσεις.

Vertigo: A Celebration Of 25 Years

$39.99 page DC18 DC Comics (Vertigo)

Και πολλές από αυτές τις όμορφες αναμνήσεις, έρχεται να συλλέξει ο συγκεκριμένος πολυτελής hardcover τόμος τετρακοσίων σελίδων, που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη ιστορική αναδρομή στα πρώτα 25 χρόνια του imprint.

Μέσα από ένα πλήρες timeline όλων των εκδόσεων, ενδιαφέρουσες νέες συνεντεύξεις με δημιουργούς που άφησαν το στίγμα τους (μεταξύ των οποίων οι Garth Ennis, Glenn Fabry, Jamie Delano, Mark Buckingham, Peter Milligan, Paul Levitz, J.M. DeMatteis, Todd Klein, Colleen Doran, κ.α.), cover galleries και behind the scenes υλικό, θα θυμίσει σε όλους γιατί το όνομα “Vertigo” σημαίνει τόσα πολλά πράγματα σε τόσους πολλούς ανθρώπους.

Spider-Geddon #1 (of 5)

$3.99 page M3 Marvel Comics

Μετά τα πρώτα χρόνια της “λαίλαπας” του Dan Slott (ύπαγε οπίσω μου!) στους τίτλους του Spider-Man, έχω πάψει να ελπίζω σε κάποια πραγματικά καλή ιστορία, ή σε ένα ενδιαφέρον storyline.

Έχω ρίξει τόσο τις απαιτήσεις μου, που θα μου αρκούσε απλά ένας έξυπνος, ευφάνταστος, αξιοπρεπής, ή έστω όχι-εντελώς-γελοίος τίτλος για ένα μεγάλο event/storyline/crossover του ήρωα. Αυτό δεν συνέβη ούτε εδώ…

Shuri

$3.99 page M14 Marvel Comics

Η techno-genius αδερφή του Black Panther, την οποία όλος ο κόσμος λάτρεψε στην πρόσφατη ταινία (τουλάχιστον έτσι λέει το solicitation – εγώ δεν είδα την ταινία, γιατί περιμένω ακόμα επίσημη άδεια από το sjw/black viewers coalition, που μου “απαγόρευσε” να τη δω τις πρώτες βδομάδες κυκλοφορίας της, για να μη τη μολύνω με το white male gaze μου) αποκτά επιτέλους δικό της τίτλο.

Το όνομα της Nnedi Okorafor, που αναλαμβάνει τα συγγραφικά ηνία, δεν μου λέει κάτι, ενώ το ίδιο ισχύει και γι’ αυτό του σχεδιαστή Leonardo Romero, αλλά τα λιτά samples που συμπεριλαμβάνονται στο solicitation του τεύχους φαίνονται τουλάχιστον αξιοπρεπή.

What If? True Believers Month

$1.00 ea. page M36-37 Marvel Comics

Τα πιο ενδιαφέροντα comics που βγάζει η Marvel τους τελευταίους μήνες, είναι τα “True Believers Month” reprints, τα οποία ανατυπώνουν διάφορα single issues από το ένδοξο παρελθόν της εκδοτικής, στην προνομιακή τιμή του ενός δολαρίου έκαστο.

Αυτό το μήνα, έχουμε 10 διαφορετικά τεύχη WHAT IF?, τόσο από την πρώτη σειρά των late 70s-early 80s, όσο και από εκείνη των 90s, και παρ’ όλο που έχω ήδη στη συλλογή μου τα πρωτότυπα, θα τα αγοράσω. Μου είναι δύσκολο να αντισταθώ σε φτηνά τεύχη με καλό writing και όμορφο artwork.

Dead Rabbit #1

$3.99 page 44 Image Comics

Δεν είμαι βέβαιος αν έχω διαβάσει κάποιο comic του Gerry Duggan (μεταξύ μας, οι πιθανότητες είναι μικρές), αλλά γενικά έχω ακούσει καλά πράγματα για τη δουλειά του. Στο artwork, πάλι, είναι ο πάντα αξιόλογος John McCrea, οπότε το πόρισμα είναι μάλλον θετικό για αυτό το action-comedy-drama, που δεν αποκλείται και να είναι το “sleeper hit” του τρέχοντος PREVIEWS.

Φυσικά, μπορεί να και να είναι ένα ακόμη μέτριο ψευτο-high concept comic από την Image, και να προσμετρηθεί ως “άλλα τέσσερα δολάρια χαμένα για το ρίσκο του να διαβάσουμε κάτι ενδιαφέρον από μια εταιρία που μοιάζει να εκδίδει σχεδόν οτιδήποτε”.

Errand Boys #1 (of 5)

$3.99 page 48 Image Comics

Δεν μπορώ να πω ότι, υπό κανονικές συνθήκες, θα με ξετρέλαινε και τόσο η προοπτική να διαβάσω ένα cartoony action/adventure comics από την Image, αλλά το συγκεκριμένο το σχεδιάζει ο “δικός μας” Νίκος Κούτσης, οπότε αυτό μπορεί να είναι ένα καλό κίνητρο για πολλούς ανθρώπους.

Το εξώφυλλο είναι σίγουρα πολύ όμορφο, ενώ και το 4σέλιδο sample που βλέπουμε στο PREVIEWS, αφήνει υποσχέσεις για ένα τουλάχιστον καλοσχεδιασμένο comic. Το αν θα είναι και καλογραμμένο, μπορούν να το μαντέψουν με μεγαλύτερη ασφάλεια όσοι γνωρίζουν τη δουλειά του συγγραφέα, D.J. Kirkbride.

Jook Joint #1 (of 5)

$3.99 page 54 Image Comics

Mahalia runs the hottest spot in all of 1950s New Orleans. The Jook Joint keeps the jazz popping, people bopping… and the women? The women are to die for. There’s only one rule: “Keep your hands to yourself.” But some men think rules don’t apply to them, and Mahalia and her coven of slain women enjoy reminding them that they most certainly do.

Και το βραβείο για το πιο militant feminist/blame the patriarchy/#menarescum comic του μήνα πηγαίνει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στο δημιούργημα της Tee Franklin και της Alitha Martinez. Ο ανταγωνισμός σίγουρα θα είναι (όπως πάντα) έντονος, αλλά τα intersectional bonus points που θα πάρει το JOOK JOINT, επειδή οι γυναίκες είναι μαύρες και οι κακοί άντρες είναι λευκοί, θα του δώσουν το edge που χρειάζεται!

The Ring Of The Nibelung

$24.99 page 113 Dark Horse Comics

Το μεγαλειώδες αριστούργημα του P. Craig Russell, σε ένα ογκωδέστατο trade paperback 448 σελίδων, και μάλιστα σε εξαιρετική τιμή.

Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Απλά αγοράστε το!

Lodger #1

$3.99 page 171 IDW Publishing

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα “non-STRAY BULLETS” comics που έχει γράψει ο Dave Lapham, με έχουν μάλλον απογοητεύσει. Κάποια απο αυτά, μάλιστα, όπως τα DETECTIVE COMICS, SILVERFISH και YOUNG LIARS, πάρα πολύ!

Από την άλλη, εδώ και τόσον καιρό γκρινιάζω που έχει ξεχειλώσει το STRAY BULLETS: SUNSHINE & ROSES και παρακαλάω τους θεούς των comics να τον φωτίσουν να κάνει μια καινούργια ιστορία. Το συγκεκριμένο, που περιγράφεται ως “a twisted, serial killer love story that cuts right to the broken soul of America”, μοιάζει με “STRAY BULLETS χωρίς τους S&R χαρακτήρες που τόσο έχεις βαρεθεί, Σακαρίδη”, οπότε καλύτερα να πω και ευχαριστώ και να το βουλώσω.

Miss Fury #1

$3.99 page 192 Dynamite Entertainment

Μια από τις πλέον κλασικές ηρωίδες της Golden Age των comics, που δημιουργήθηκε από την πρωτοπόρο cartoonist Tarpé Mills, στις αρχές της δεκαετίας του ’40, και πρωτοεμφανίστηκε σε newspaper strip πριν μεταπηδήσει στα comic books, επιστρέφει δια χειρός Bill Tucci. Αναμενόμενα, για λογαριασμό της Dynamite, της εκδοτικής που δεν έχει αφήσει κανέναν public domain χαρακτήρα των 40s που να μην τον έχει περιλάβει.

Ο Tucci έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν πως ξέρει να γράφει γυναικείους χαρακτήρες, ενώ και η Emma Kubert είναι μια εξαιρετική ανερχόμενη σχεδιάστρια και μέλος της, πιθανότατα, πιο ταλαντούχας οικογένειας στην Ιστορία των comics. Προσωπικά, ανυπομονώ να το διαβάσω!

Green Pages

Είμαι αυτός που προτείνει ό,τι πιο ακριβό υπάρχει και (θα έπρεπε να) τον βρίζετε. Γι αυτό και θα σας προτείνω αυτή τη φορά και 2-3 φτηνά πράγματα,  αλλά τα υπόλοιπα θα είναι ακριβά, για να μην ξεχνιόμαστε.

Πάμε, όμως, στις προτάσεις μου, γιατί είναι σαφές ότι σε αυτόν τον πρόλογο, απλά γεμίζω σειρές με ανούσιες λέξεις. (Κακό PREVIEWS, btw. Ελάχιστα καλά πράγματα και πολλές επανακυκλοφορίες…)

 

Run Book 1

$24.99 page 252 PublisherBBC Books

Αν έχεις κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες, το RUN είναι ένα graphic novel που δεν πρέπει να προσπεράσεις. Διηγείται την πραγματική ιστορία του John Lewis, μιας από τις εμβληματικότερες μορφές του αμερικανικού κινήματος για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Το RUN book 1 είναι η ιστορία του αγώνα του να ηγηθεί της Ανώτερης Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών (SNCC), μιας από τις σημαντικότερες μη βίαιες οργανώσεις της Ιστορίας, να προάγει την ενσωμάτωση και τη μη βία, να ενισχύσει την πολιτική εξουσία των αφροαμερικανών, αλλά και την ένταξη των λευκών, και να διαχειριστεί την πρόκληση του πολέμου στο Βιετνάμ. Κι όλα αυτά, με το εξαιρετικό σχέδιο του Nate Powell.

New Yorker Encyclopedia of Cartoons HC

$100.00 page 300 PublisherBlack Dog & Leventhal

Μόνο αριθμοί: Όλες οι γελοιογραφίες του θρυλικού περιοδικού, από το 1924 μέχρι σήμερα. 1600 σελίδες. Περίπου 3000 γελοιογραφίες. 250 κατηγορίες. 2 τόμοι. 1 slipcase.

11 Νοεμβρίου είναι τα γενέθλιά μου. Αιώνια ευγνώμων.

Simpson Comics #245

$3.99 page 306 Publisher

Τελευταίο τεύχος και δεν θέλω – εκ των υστέρων – λύπες. Αν είναι να σου λείψει ή να μου λείψει, ας αγοράζαμε τα τεύχη, ή τα paperbacks!

Μετά από 25 χρόνια και 245 τεύχη, οι Simpsons ολοκληρώνουν την κομιξική διαδρομή τους, σε μία σειρά που, όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί να μας έδωσε πολλές μέτριες ιστορίες, αλλά και ορισμένες τόσο καλές, που κόντραραν στα ίσα, το κουρασμένο (και πλέον λίγο κουραστικό) τηλεοπτικό αδελφάκι τους.

Big Book Super Hero Bedtime Stories HC

$16.99 page 324 PublisherDowntown Bookworks

Είσαι γονιός και θέλεις να κάνεις και το πιτσιρίκι σου, καθ’ εικόνα και ομοίωση; Είσαι ακόμα πιτσιρίκι (inside) και θέλεις να διαβάζεις, ή να σου διαβάζουν, παραμύθια με οικείους, αγαπημένους ήρωες πριν κοιμηθείς;

Το comic shop στο οποίο στέλνεις την παραγγελία του PREVIEWS είναι γνωστό για την εχεμύθειά του. Ή και όχι.

Mickey Mouse: The Greatest Adventures

$49.99 page 334 PublisherFantagraphics Books

Η Fantagraphics γιορτάζει τα 90 χρόνια των περιπέτειων του Mickey Mouse, συγκεντρώνοντας τις καλύτερες ιστορίες από τη 14τομη σειρά MICKEY MOUSE BY FLOYD GOTTFREDSON, αλλά αυτή τη φορά πλήρως χρωματισμένη!

To Kill A Mockingbird HC

$23.99 page 345 PublisherHarper Collins

Το ΤO KILL A MOCKINGBIRD της Harper Lee εξακολουθεί να είναι τόσο σημαντικό σήμερα, όσο ήταν και κατά την πρώτη του κυκλοφορία, το 1960, κατά τη διάρκεια της ταραχώδους περιόδου του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων.

Το αγαπημένο και καταξιωμένο μυθιστόρημα της Harper Lee, αναγεννάται για μια νέα εποχή, ως ένα πανέμορφο graphic novel, σε διασκευή και σχέδιο Fred Fordham.

Books Of Earthsea: The Complete Illustrated Edition HC

$59.99 page 396 PublisherSaga Press

Τα μυθιστορήματα της Ursula K. Le Guin είναι από τα πιο αναγνωρισμένα και βραβευμένα έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας, με φανατικούς θαυμαστές, ιδιαίτερα δε στο geekdom. Για πρώτη φορά, η παρούσα έκδοση συγκεντρώνει όλα τα Earthsea novels σε έναν τόμο, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων μικρών ιστοριών, καθώς και μια νέα ιστορία της Earthsea, που δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ πριν.

Με μια νέα εισαγωγή από την ίδια την Le Guin, και πενήντα εικονογραφήσεις από τον υπέροχο Charles Vess, μπορεί η συγκεκριμένη έκδοση να έχει σχεδόν ανύπαρκτη σχέση με τα comics, αλλά η συγγένεια με αυτά, μόνο μακρινή δεν είναι.

Doctor Who: The Thirteenth Doctor #1

$3.99 page 406 PublisherTitan Comics

Μπορεί η επιλογή του 13ου (και πρώτου θηλυκού) Doctor Who, να δίχασε τους φανατικούς (και μη) της σειράς, όμως οι ιθύνοντες νόες δεν πτοούνται, δείχνοντας αποφασισμένοι να κάνουν και τη νέα σειρά comics μια καθαρά γυναικεία υπόθεση.

Το σενάριο της σειράς υπογράφει η υποψήφια για Eisner, Jody Houser, το σχέδιο η Rachael Stott, και το χρώμα η Enrica Angiolini. Προσθέστε στα παραπάνω και 13 διαφορετικά εξώφυλλα (τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ) όλα τους από γυναίκες εικονογράφους, και έχετε το πιο “girl power” comic όλων των εποχών! Από εκεί και ύστερα, ας ελπίσουμε να είναι η σειρά εξίσου ενδιαφέρουσα, με τα marketing policies της εκδοτικής.