Batman: Kings Of Fear #1

Οι βασιλιάδες της ανίας

Η ιδέα μιας προσέγγισης του Σκοτεινού Ιππότη, έντονα επηρεασμένης από την παλιά σχολή των comics, ήταν κάτι που παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και κάτι το οποίο υποσχόταν το εξώφυλλο του BATMAN: KINGS OF FEAR #1. Και όσον αφορά στο εικαστικό κομμάτι, αυτή η υπόσχεση τηρήθηκε. Όμως, ένα τεύχος δεν μπορεί να σταθεί και να έχει ενδιαφέρον, μόνο χάρη στο οπτικό κομμάτι.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, μια διευκρίνιση για το artwork του τεύχους είναι αναγκαία. Είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη πλευρά του τεύχους, όμως ακόμη και αυτή δεν είναι τέλεια. Παρότι το σκίτσο και η ατμόσφαιρα θυμίζουν εκπληκτικά μια άλλη, παλιότερη εποχή του Batman, υπάρχουν σημεία που αυτό δεν γίνεται πετυχημένα. Όχι γιατί χάνει τον χαρακτήρα της, αλλά γιατί χαντακώνεται από την υπερβολική προσπάθεια. Σημεία όπου το σκοτάδι της εικόνας είναι περισσότερο από το φως και το χρώμα, γραμμές που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά των ηρώων και άλλες τέτοιες κακοτοπιές, στερούν από την ιστορία μια εικαστική αρτιότητα.

Αν, όμως, κάποιος δυσαρεστηθεί από αυτό που βλέπει, τότε είναι καταδικασμένος να αποκαρδιωθεί και από αυτό που διαβάζει. Εκεί όπου στο artwork γίνεται μια έντονη προσπάθεια για να επιτευχθεί ένα συμπαγές αποτέλεσμα, με τις όποιες αποτυχίες του, στο κομμάτι του σεναρίου υπάρχει μια ευδιάκριτη τεμπελιά. Ο τίτλος της ιστορίας, αλλά και η χρήση σχεδόν ολόκληρης της λίστας με τους αντιπάλους του Batman, σίγουρα ξυπνούν το ενδιαφέρον στον αναγνώστη και χτίζουν προσδοκίες. Όμως, τίποτα από αυτά δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε και η ιστορία θυμίζει filler επεισόδιο από κάποια animated σειρά. Αυτό που θα έπρεπε να είναι μια επική μάχη ανάμεσα στον Σκοτεινό Ιππότη και στους αιώνιους εχθρούς του δεν είναι τίποτα άλλο από δυο-τρείς σελίδες μέτριας δράσης, με αφήγηση στεγνή από κάθε ένταση ή ενδιαφέρον.

Υπάρχει μόνο μια στιγμή, όπου η ιστορία χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες της όπως θα έπρεπε και ζωντανεύει το ενδιαφέρον. Βρίσκεται στην αρχή του τεύχους και δεν είναι άλλη από την σκηνή όπου ο Batman έχει κατατροπώσει τον Joker και οι δυο τους βρίσκονται μέσα στο Batmobile, με προορισμό το Arkham Asylum. Ο Joker προσπαθεί να εισχωρήσει στο μυαλό και την ψυχολογία του αντιπάλου του, με αποτέλεσμα ο διάλογος των δυο χαρακτήρων να μας θυμίζει γιατί οι δυο τους είναι τόσο αγαπητοί στο κοινό.

Στην ολότητα του, το πρώτο τεύχος της εν λόγω σειράς απογοητεύει. Προσφέρει πολύ λιγόρερα από όσα υποσχέθηκε και μας αφήνει με μια πικρή γεύση.