The Epic Of Gilgamesh

Πατήρ και υιός Dixon έγραψαν Ιστορία!
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

The Epic Of Gilgamesh

WriterKent H. DixonArtistKevin H. DixonPublisherSeven Stories Press

Πάντα ήθελα να διαβάσω σε αυτή τη ζωή τις σημαντικότερες ιστορίες του είδους μας και ήταν τύχης έργο όταν πέτυχα μπροστά μου, αυτό το καλοκαίρι, το THE EPIC OF GILGAMESH σε προσεγμένη graphic novel μορφή, σε γλώσσα που γνωρίζω. Γιατί έχουν υπάρξει και σε περασμένα χρόνια μεταφορές σε comics, όχι με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα.

Το THE EPIC OF GILGAMESH είναι ο προ-προ-πάππους όλων των επικών ποιημάτων, καθότι πρόκειται για το αρχαιότερο λογοτεχνικό κείμενο της ανθρωπότητας. Ανήκει στον πανάρχαιο πολιτισμό των Σουμέριων και πρωταγωνιστεί ένας μυθικός (μάλλον) βασιλιάς τους, ο Gilgamesh, κάπου το 2500 π.Χ.. Η ιστορία του αποτελείται από δώδεκα κεφάλαια, περιέχοντας και τη μεταγενέστερη δωδέκατη “πινακίδα”, ενώ είναι η πληρέστερη αγγλική μετάφραση του έπους, καθώς περιλαμβάνει πρόσφατα ευρήματα της πέμπτης πινακίδας.

Σεναριακά, έχει απίστευτα μεγάλη διακύμανση, αφού ο Gilgamesh κάνει συνέχεια άθλους, όμως παραμένει ανθρώπινος χαρακτήρας, παραδίδοντας και μαθήματα ανθρωπιάς και φιλοσοφίας, όταν καταστεί αναγκαίο. Και ιστορίας, αφού το ένα κεφάλαιο περιέχει έναν πολύ γνωστό κατακλυσμό…

Ο πατέρας Dixon έχει κατορθώσει να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο φαίνεται στο πρώτο, φλύαρο κεφάλαιο, όμως από το δεύτερο κεφάλαιο και έπειτα, βρίσκει τον κατάλληλο ρυθμό, παραδίδοντας την ιδανική εμπειρία, με τον γιο του να κάνει έξυπνη χρήση gags και δυναμικών panels, σε ασπρόμαυρο σχέδιο που ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο underground και την καρικατούρα.

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον graphic novel της Graphic Canon σειράς, που αξίζει πραγματικά να αναζητήσετε και να διαβάσετε!