Return Of Wolverine #1

Επιστρέφει από την Κόλαση!

Στην εποχή που ζούμε, όπου το να πεθάνει κάποιος υπερήρωας και να αναστηθεί μερικά τεύχη αργότερα, φλερτάρει με το να είναι κλισέ, το RETURN OF WOLVERINE καταφέρνει να διαφοροποιηθεί. Όχι μόνο σε κάνει να αφήσεις στην άκρη το τετριμμένο της όλης υπόθεσης, αλλά και σε ενθουσιάζει με την ωμή και ανελέητη πλευρά του αγαπημένου ήρωα.

Το τεύχος συνδυάζει τη σφιχτή αφήγηση με το συναρπαστικό artwork. Από την πρώτη κιόλας σελίδα, είναι σαν να σε αρπάζει από τον λαιμό και σε χτυπάει αλύπητα, με το αίμα να ξεχειλίζει από το κάθε panel και τον Wolverine να δείχνει πιο σκληρός και άγριος από ποτέ. Το πρώτο κεφάλαιο, με το οποίο αρχίζει το τεύχος, ονομάζεται “κόλαση” και βλέποντας την αιματοβαμμένη αναγέννηση του ήρωα, νιώθεις πραγματικά πως έχει επιστρέψει από εκεί. Οι γραμμές είναι σκληρές και έντονες, κάνοντας τους χαρακτήρες και τα τοπία να ξεπηδούν από τις σελίδες, αυξάνοντας την ένταση. Βλέπεις τον κάθε μυ του Wolverine, το κάθε κομμένο άκρο και το κάθε συναίσθημα στα μάτια του, με αξιομνημόνευτη λεπτομέρεια.

Η ιστορία αρχίζει κάπως απότομα, όμως αυτό το χρησιμοποίει ο συγγραφέας προς όφελος της. Προσωπικά, το όλο σκηνικό μου θύμισε εμπόλεμη ζώνη, σαν ο ήρωας, και κατά συνέπεια και εμείς ως αναγνώστες, να έχουμε ξυπνήσει μέσα στα χαρακώματα κάποιου πολέμου, βιώνοντας έτσι τη βία και την αδρεναλίνη των φριχτών αυτών γεγονότων.

Αφηγηματικά, η ιστορία έχει μια αρκετά καλά εστιασμένη προσέγγιση, καθώς ξέρει που θέλει να σε πάει και τι θέλει σου αποκαλύψει, χωρίς να φεύγει από το μονοπάτι που χαράζει από την πρώτη σελίδα, αλλά και χωρίς να μειώνει, με αυτόν τον τρόπο, την ένταση και το μυστήριο. Παρ’ όλα αυτά, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από όλες τις κακοτοπιές και συγκεκριμένα υποκύπτει σε ένα συνηθισμένο κλισέ του Wolverine.

Αυτό δεν είναι άλλο από την απώλεια μνήμης. Ο ήρωας βρίσκει, για μια ακόμη φορά, τον αυτό του, χωρίς τις μέχρι τώρα αναμνήσεις του. Με λίγα λόγια, δεν έχει ιδέα τι έχει συμβεί, αλλά ούτε και ποιος είναι. Όλοι τον αποκαλούν “Wolverine” και του λένε ότι είναι ήρωας, όμως εκείνος τους αντιμετωπίζει με δυσπιστία και δεν ξέρει γιατί του έχουν δώσει αυτό το όνομα. Κατά ένα παράξενο τρόπο, βέβαια, όλο αυτό δεν ενοχλεί τόσο κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, σε σημείο που ενίοτε έχει και ενδιαφέρον να βλέπεις το πως ο Wolverine προσπαθεί να ανακαλύψει και πάλι τον εαυτό του.

Θα είμαστε δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια…