Previews Picks

October 2018

Λέγαμε ότι το PREVIEWS του Σεπτεμβρίου ήταν κάπως light σε επιλογές, αλλά και αυτό του Οκτωβρίου δεν πάει πίσω! Ακόμη και έτσι, πάντως, ο πάντα δραστήριος συντάκτης του Comicdom.gr, Αριστείδης Κώτσης, και ο πάντα γκρινιάρης συν-αρχισυντάκτης του site, Δημήτρης Σακαρίδης, έκατσαν να το ξεκοκαλίσουν για να βρουν τα καλύτερα και να σας τα παρουσιάσουν. Round of applause, please…

Blue Pages

Παράξενος κατάλογος αυτό το μήνα. Το πρώτο τεύχος του CONAN THE BARBARIAN βρίσκεται στο εξώφυλλο του PREVIEWS, αλλά δεν υπάρχει πουθενά μέσα στις επιλογές. Ίσως να έχει προκαλέσει κάποια μικρή αναστάτωση το γεγονός ότι οι δεν θα έχουμε νέες κυκλοφορίες την τελευταία βδομάδα του Δεκέμβρη και όσες ήταν προγραμματισμένες για τότε θα βρεθούν στο επόμενο PREVIEWS. H DC φαίνεται να το έχει διαχειριστεί καλύτερα, με μια μικρή ανακοίνωση στις σελίδες του καταλόγου της.

Δεν ξέρω και εγώ πόσο καιρό έχω να γράψω για τις “μπλε” επιλογές του PREVIEWS. Τον τελευταίο καιρό, έχω προσπαθήσει να διευρύνω τα σύγχρονα mainstream διαβάσματα μου. Χάρηκα, λοιπόν, πολύ που έχω αυτή την ευκαιρία να αποδείξω στην ανάλγητη εργοδοσία– εεε, εννοώ στους αγαπημένους αρχισυντάκτες του site, ότι μπορώ να κάνω εποικοδομητικά (και όχι απλά πικρόχολα) σχόλια για τις επικείμενες κυκλοφορίες των μεγάλων εκδοτικών. Οπότε ξεκινάω, ξεφυλλίζοντας τον ξεχωριστό κατάλογο της DC…

The Batman Who Laughs #1 (of 6)

$4.99 page DC1 DC Comics

Ξεκινάμε με μια επιλογή που με δυσκολεύει. Tο DARK NIGHTS: METAL είναι ένα concept που με αφήνει ασυγκίνητο. Τον Scott Snyder, πριν 5-6 χρόνια, τον θεωρούσα τον καλύτερο writer που έχει η DC, αλλά από τότε δεν έχω δει κάτι δικό του που να βρίσκω ενδιαφέρον. Ο Jock είναι ένας τεράστιος δημιουργός με εντελώς μοναδική γραμμή. Τα έξι τεύχη του limited series δεν με κάνουν να νιώθω ότι θα μπλέξω σε μια μεγάλης διάρκειας περιπέτεια (για καλό το λέω αυτό).

Τί κάνω; Το βάζω στις παραγγελίες μου ή όχι; Αν δεν ζητούσε 5 δολάρια, θα το σκεφτόμουν λιγότερο.

Batman And The Outsiders #1

$4.99 page DC2 DC Comics

Αντίθετα με το προηγούμενο, το premise εδώ με έχει κερδίσει. To BATMAN AND THE OUTSIDERS του Mike Barr το έχω πολύ ψηλά στην εκτίμηση μου. Αρκεί να υπήρχε κάποιος στο creative team που να μπορούσα, έστω και λίγο, να εμπιστευτώ… Κάποιος… Οποιοσδήποτε… έστω και λίγο.

Κοιτάω την Katana και την ακούω να μου λέει, “Που πάς Αριστείδη; Γύρνα πίσω! Αν δεν πάρεις και εσύ το νέο OUTSIDERS, τότε ποιος;”

Martian Manhunter #1 (of 12)

$3.99 page DC5 DC Comics

Πριν φτάσω εδώ, υπήρξε και το FREEDOM FIGHTERS που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, αλλά δεν με κράτησε. Εδώ έχουμε μια απόπειρα της DC να συνεχίσει να εξαργυρώνει την επιτυχία του MISTER MIRACLE, με έναν διαφορετικό ήρωα και ένα διαφορετικό δημιουργικό δίδυμο, προσπαθώντας να προσεγγίσει το ύφος της επιτυχημένης σειράς.

Ο Orlando υπόσχεται μια πρωτότυπη και διαφορετική ματιά στον Martian Manhunter, μπολιασμένη με science fiction λογοτεχνία με θέμα τον πλανήτη Άρη (βλέπε Edgar Rice Burroughs, θα πω εγώ).

Defenders: The Best Defense #1

$4.99 page M22 Marvel Comics

Έχω ένα soft spot για την “σχεδόν όμαδα” των Defenders, από την περίοδο που πιτσιρικάς είχα διαβάσει τα πρώτα τεύχη του αρχικού run, αφού συγκέντρωσε τρεις από τους πιο αγαπημένους μου χαρακτήρες. Εδώ, οι τρεις original Defenders (Hulk, Dr. Strange, Namor), μαζί με τον Silver Surfer, συμμετέχουν σε ένα άτυπο (overpriced) limited series, το οποίο η Marvel ονομάζει 5 one-off τέυχη. Το καθένα από αυτά τα τεύχη επικεντρώνεται σε κάποιον από τους χαρακτήρες και συνοδέυεται από το DEFENDERS, ενώ το “epic finale” έρχεται στο DEFENDERS BEST DEFENSE #1.

To ξεκάθαρο selling point, για μένα, είναι τα τεύχη που γράφει ο Al Ewing. Τώρα, το αν θα ακολουθήσει και κάποια ongoing σειρά των DEFENDERS, παραμένει ψιλο-ανοιχτό τη στιγμή που γράφω, αν και σε δυο σημεία μέσα στο MARVEL PREVIEWS το τεύχος εμφανίζεται και απλά ως DEFENDERS #1.

Miles Morales: Spider-Man #1

$4.99 page M26 Marvel Comics

Νομίζω πως αυτός είναι ο πιο ενδιαφέρων νέος τίτλος της Marvel. Ο Saladin Ahmed έγραψε ένα πολύ ωραίο και πολύ λυρικό BLACK BOLT και τώρα αναλαμβάνει την τύχη του Miles Morales.

Θεωρητικά, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα χειριστεί κάποιος άλλος συγγραφέας τον Morales (νομίζω πως μόνο ο Bendis τον έχει γράψει αυτόν εδώ), αλλά προσωπικά θα ήθελα να δω λίγο περισσότερη από τη γραφή του Saladin Ahmed.

Die #1

$3.99 page 40 Image Comics

Έξι παιδιά παίζουν ένα παιχνίδι που έχει σκοτεινές συνέπειες. Τώρα, ως ενήλικες, έρχονται αντιμέτωποι με αυτό που είχαν συναντήσει τότε…

Τα παραπάνω δεν είναι άγνωστα σαν concept. Και ο Kieron Gillen δεν είναι αδιάφορος ως δημιουργός. Δυστυχώς, όμως, δεν έχω δει κάποια δουλειά του που να με ενθουσιάσει, ενώ και το sample artwork δεν μου άρεσε καθόλου. Οπότε, παρά το όμορφο εξώφυλλο και τον έξυπνο (διπλής αναγνωσης) τίτλο, θα προσπεράσω.

Prodigy #1 (of 6)

$3.99 page 44 Image Comics

“Καλά, προσπέρασες τον Gillen και κατέληξες στον Millar;”, θα με ρωτήσετε.  Βασικά, με τον Millar πλέον ξέρω τι να περιμένω. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα, μια γρηγορη αλλά και συχνά πρόχειρη εκτέλεση, σύντομη διάρκεια (προσόν στις μέρες μας), μπόλικες δόσεις εντυπωσιασμού και μια-δυο καλές στιγμές. Και συνήθως, πολύ καλό artwork, και παρ’ όλο που εδώ δεν έχουμε preview pages, τον Albuquerque θα τον εμπιστευτώ.

Το ότι το comic είναι κομμάτι του Netflix deal και ότι έχει να κάνει με μια ιδιοφυία που μπορεί να κάνει τα πάντα, τα βλέπω σαν ψιλο-άσχετες λεπτομέρειες.

Laguardia #1

$4.99 page 98 Dark Horse Comics

Ο φίλος μου ο Θανάσης μου έλεγε πάντα ότι τα βραβεία Hugo και Nebula είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα και ότι στην περίπτωση που κάποιος συγγραφέας ή κάποιο έργο έχει κερδίσει και τα δύο, τότε σίγουρα αξίζει της προσοχής μου.

Και επειδή την άποψη του Θανάση την εκτιμώ όσο ελάχιστες, δίνω στο LAGUARDIA σοβαρές πιθανότητες να είναι καλή σειρά και το πρώτο από τα Berger Books που θα βρω πραγματικά αξιόλογο.

Teenage Mutant Ninja Turtles #89

$3.99 page 144 IDW Publishing

Χριστούγεννα έρχονται. Όχι πολύ σύντομα, αλλά μέχρι να κυκλοφορήσουν όλα αυτά που βλέπουμε στο PREVIEWS, θα έχει γεμίσει ο τόπος λαμπιόνια.

Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλοί καλοί τρόποι να τα γιορτάσουμε. Ένας από αυτούς, ίσως, είναι διαβάζοντας και αυτή τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, με πρωταγωνιστή τον Splinter, σχεδιασμένη από τον Μιχάλη Διαλυνά.

Rocketeer Reborn #1

$3.99 page 145 IDW Publishing

Όγδοντα χρόνια μετά τις περιπέτειες του Rocketeer, κάποιος νέος (ή κάποια νέα, *wink-wink, nudge-nudge*) θα βρει το jetpack και θα μπει σε ένα νέο κύκλο περιπετειών.

Αγαπημένος χαρακτήρας… Check! Rocketteer λέμε!
Ξεκίνημα από ένα νέο starting point… Check!
Εξαιρετικός artist… Check! Javier Pulido!!!
Αξιόπιστος συγγραφέας… Εεεεεε… Κάπου εδώ τα χαλάμε.

Belzebubs HC

$14.99 page 161 IDW Publishing

Περίπου την ίδια στιγμή που θα εκδοθεί στα Ελληνικά από τη Jemma Press, κυκλοφορεί μια έντυπη έκδοση του webcomic και στα Αγγλικά, από την Top Shelf.

Πανέμορφο artwork, black metal ανησυχίες και χιούμορ. What’s not to like? Με άλλα λόγια, μπορεί η μουσική των Belzebubs να μην είναι για όλους, δεν βλέπω, όμως, λόγο να μην πούμε πως το comic strip μπορεί να είναι.

Planet Of Apes: The Simian Age #1

$7.99 page 211 Boom! Studios

Βρήκα κάποια ενδιαφέροντα πράγματα στη Boom! και ήθελα να γράψω για τουλάχιστον ένα από αυτά. Ποιό να διαλέξω, όμως. Το καινούριο KLAUS AND THE CRYING SNOWMAN του Morrison δεν είναι κακό, αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου, το WAVES φαίνεται καλό, αλλά έχω περάσει σε μια φάση της ζωής μου που δεν θέλω να φαρμακώνομαι με comics που ξέρω πως θα με επηρεάσουν (και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχω πλησιάσει σε ακτίνα χιλιομέτρου το ROSALIE LIGHTNING), οπότε καταλήγω στο νέο PLANET OF THE APES: THE SIMIAN AGE.

Ανάμεσα στους συγγραφείς, βρίσκεται ο πάντα φερέγγυος Matt Kindt, ενώ στο εξώφυλλο έχουμε την υπέροχη Fay Dalton. Με αναφορές στην κλασική αλλά και στη νεότερη σειρά ταινιών, δεν το βρίσκω κακό να παραδοθώ στη νοσταλγία μου για εκείνα τα χρόνια που έμενα ξάγρυπνος μπροστά στην TV για να δω τις περιπέτειες του “Πλανήτη των Πιθήκων”.

Green Pages

Παρατήρηση #1: Είτε εγώ έχω αρχίσει να γερνάω και να παραξενεύω επικίνδυνα (εξαιρετικά πιθανό), ή τα τελευταία PREVIEWS είναι επιεικώς απογοητευτικά. Σοβαρά, εδώ και 4-5 μήνες πραγματικά δυσκολεύομαι να βρω αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να παραγγείλω, ώστε να μην αισθάνομαι πως ο χρόνος που χρειάζεται να κάνω login στο mail μου και να γράψω τη διεύθυνση του comic shop από το οποίο ψωνίζω (shout out to Jemma Books & Comics*) δεν είναι περισσότερος από αυτόν που χρειάζεται για να γράψω την ίδια την παραγγελία μου! Ισχνές αγελάδες, λοιπόν. Που είναι καλύτερα από καθόλου αγελάδες. Ή από το να τρως μόνο κοτόπουλο. Ή από το να είσαι vegan. I guess.

Παρατήρηση #2: Τί νόημα έχει να είσαι αρχισυντάκτης ενός site, αν είναι να χώνεις τον εαυτό σου να γράψει δεύτερη φορά PREVIEWS PICKS μέσα σε ένα τρίμηνο; Τί κάνω λάθος;

*Όχι, αυτό το post δεν είναι sponsored, αλλά τυπικά θα πρέπει να κάνω το disclaimer πως το Jemma είναι ένας από τους διαφημιζόμενους στο site μας και μόνιμος συνεργάτης μας στο Comicdom Con Athens, εδώ και 13 χρόνια. You can’t be too careful these days…

Avatar Ultra-Sale Graphic Novels

$2.99 page 270 PublisherAvatar Press

Όταν έκατσα να καταγράψω τις επιλογές μου και συνειδητοποίησα πως για να βρω τουλάχιστον έξι (που είναι το ανεπίσημο μίνιμουμ που επιτρέπω στον εαυτό μου ή/και στους συντάκτες του site), θα έπρεπε οπωσδήποτε να βάλω και αυτό, που δεν είναι καν κάτι καινούργιο, αλλά προσφορά ευκαιρίας σε παλιότερα graphic novels, μιας εκδοτικής που, στην καλύτερη περίπτωση, θα χαρακτήριζα “ποιοτικώς μέτρια”, κατάλαβα πως δεν θα είχα εύκολη αποστολή.

Τέλος πάντων, η Avatar προσφέρει παλιότερα softcover graphic novels (είτε original, είτε συλλογές από mini series) των Warren Ellis, Alan Moore και Garth Ennis, στην προνομιακή τιμή των $2.99, και ταυτόχρονα έχει hardovers στην τιμή των $12.99. ΟΚ, κάποια από αυτά δεν αξίζουν ούτε τόσο, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε κάποια πράγματα με σχετικά μικρό κόστος, με την ελπίδα πως θα βρείτε κάτι που σας αρέσει.

Black [AF]: Devil’s Due #1

$3.99 page 283 PublisherBlack Mask Studios

Περίεργο… Είχα την εντύπωση πως το BLACK [AF] είναι τίτλος της Image. Για την ακρίβεια, θα έπαιρνα όρκο πως αυτό ισχύει. Ελάτε τώρα, μη μου πείτε ότι ο τίτλος δεν είναι κλασικό “Image Comics Clickbait”!

Δεν έχω διαβάσει ποτέ κανένα τεύχος της σειράς (για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω καν αν υπήρχε μόνο μία σειρά ή περισσότερες), το premise δεν με ψήνει (μια 15χρονη μαύρη υπερηρωίδα – OMG! So diverse!!!) και τα ονόματα των δημιουργών (Vita Ayala στο σενάριο, Liana Kangas στο σχέδιο) δεν μου λένε τίποτα. Το εξώφυλλο της Maika Sozo, πάντως, είναι αρκετά όμορφο.

Memorabilia

$16.99 page 300 PublisherFantagraphics Books

Ο Ιταλός δημιουργός Sergio Ponchione (GROTESQUE) γαμεί και δέρνει! Αυτή εδώ είναι η νέα του δουλειά, που όπως λέει το solicitation “ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, αποτίοντας φόρο τιμής στους δημιουργός που τον επηρέασαν όταν ήταν μικρός”.

Pick of the month. Εύκολα.

Ink & Anguish: A Jay Lynch Anthology

$39.99 page 300 PublisherFantagraphics Books

Ο Jay Lynch ήταν ένας θρύλος των underground comics (πέθανε το 2017), με πολλές σπουδαίες δουλειές και συνεργασίες, σε μια πλούσια καριέρα 60 ετών. Το συγκεκριμένο comic αποτελεί, κατά μία έννοια, τα απομνημονεύματα του δημιουργού (σε συνεργασία με τον εξαιρετικό Ed Piskor), οπότε αναμένεται τουλάχιστον ενδιαφέρον και οπτικά οργασμικό.

Μάλλον το δεύτερο καλύτερο “green pick” του μήνα.

Breakneck #1 (of 4)

$5.99 page 350 PublisherTitan Comics

Το εξώφυλλο είναι όμορφο και πιασάρικο (με την καλή έννοια), η θεματική (crime thriller με terrorist sub-plot) είναι ενδιαφέρουσα, ο Duane Swierczynski είναι ένας αξιόλογος συγγραφέας, που μπορεί να μην έχει γράψει ποτέ κάποιο αριστούργημα, αλλά συνήθως είναι σαφώς άνω του μετρίου (συχνά είναι αρκετά έως πολύ καλός), και ο Simone Guglielmini είναι ένας θαυμάσιος σχεδιαστής. Το cover price είναι κάπως τσιμπημένο, αλλά φαντάζομαι πως το comic θα είναι 40 ή 48 σελίδες, οπότε ΟΚ.

Το πρόβλημα είναι πως σχεδόν οτιδήποτε έχω δοκιμάσει από την Titan, είναι από μετριότατο έως κάκιστο. Να είναι το BREAKNECK εξαίρεση; Θα μάθουμε σχετικά σύντομα…

Livewire #1

$3.99 page 366 PublisherValiant

Είναι καινούργιος τίτλος της Valiant, οπότε λογικά το επίπεδο θα είναι άνω του μετρίου και (ποτέ δεν ξέρεις) μπορεί το comic να είναι από πολύ καλό έως εξαιρετικό. Προσωπικά, έχω κάνει ένα break από τα τρέχοντα Valiant, γιατί είχα μείνει απελπιστικά πίσω στο διάβασμα των τίτλων της εκδοτικής, αλλά θα κάνω catch-up και θα επανέλθω εν καιρώ.

Όπως αποκάλυψα και πιο πάνω, το όνομα της Vita Ayala δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Το solicitation την χαρακτηρίζει “rising star” και ακολουθεί με τη λέξη “Supergirl” σε παρένθεση, άρα υποθέτω πως είτε έχει κάνει ένα καταξιωμένο run στο SUPERGIRL της DC, είτε σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, είτε έχει η ίδια υπερδυνάμεις. Ο Raul Allen, πάντως, μου λέει πολλά, οπότε ξέρω ότι, τουλάχιστον οπτικά, το αποτέλεσμα θα είναι καλό.