The Warp

Spider-Man! Η συνέχεια επι της οθόνης...

Με τις ταινίες των Marvel Studios να κάνουν θραύση και με προϋπολογισμούς εκατομμυρίων δολαρίων, το superhero genre έχει εξελιχθεί στην κότα με τα χρυσά αυγά για το Χόλιγουντ. Είναι πράγματι δύσκολο για τους νεώτερους φίλους των comics να αντιληφθούν πως  ακριβώς ήταν τα πράγματα στο μακρινό παρελθόν και τη χαώδη διαφορά με το σήμερα. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια μικρή ιστορική αναδρομή, εστιάζοντας στον φίλο γείτονα Spider-Man.

Το πρώτο fan film (Don Glut, 1969)

Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση του Spider-Man σε live action ταινία, συμβαίνει το 1969, με πρωταγωνιστή και παραγωγό τον Don Glut. Σε αυτή τη 12λεπτη μικρού μήκους ταινία, ο ήρωας αντιμετωπίζει τον Dr. Lightning (δημιούργημα του ίδιου του Glut), έναν villain που μας θυμίζει κάτι μεταξύ Dr. Doom και Tin man από το WIZARD OF OZ. Τα εφέ είναι, αναγκαστικά, ευρηματικά. Στις σκηνές που ο Spidey σκαρφαλώνει σε τοίχους, ή γυρίζει πάνω από την πόλη από κτίριο σε κτίριο, χρησιμοποιείται η φιγούρα Captain Action Spider-Man του 1967.

Πάντως, αν και φτηνή παραγωγή, δεν παύει να κατέχει μια θέση στην ιστορία λόγω της 1ης εμφάνισης του Spider-Man. Βέβαια, αν ο Glut φύλαξε την φιγούρα του ’67, μάλλον τα έβγαλε τα λεφτά του, αν και λογικά δεν θα τα χρειαζόταν και πολύ, καθώς λίγο αργότερα ασχολήθηκε με τη συγγραφή κλασικών, πλέον, σειρών κινουμένων σχεδίων, όπως TRANSFORMERS και SPIDER-MAN AND HIS AMAZING FRIENDS.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση (Sesame Street, 1974)

Το 1974 και κατόπιν μεσολάβησης του Stan Lee, ο Spider-Man κάνει την εμφάνιση του στην παιδική τηλεοπτική σειρά SESAME STREET. Το κουστούμι φορά ένας, άσημος εκείνη την εποχή, κουκλοπαίκτης των Muppets, o Danny Seagren. Εδώ ο ήρωας δεν μιλούσε ποτέ, ούτε εμφανιζόταν ποτέ ως Peter Parker, οι σκέψεις του εμφανίζονταν με λέξεις μέσα σε balloons και οι σκηνές δράσης συμπληρώνονταν με σχεδιασμένες εικόνες. Στην αφήγηση των ιστοριών ήταν ο “Easy Reader” (κατά το “Easy Rider”) Morgan Freeman (ναι, ο MORGAN FREEMAN!), o οποίος πρωτοπαρουσίασε τον Spidey στο πρώτο επεισόδιο της 4ης σεζόν της σειράς.

Την ίδια χρονιά, θα κυκλοφορήσει σε σειρά comic το SPIDEY SUPER STORIES, σε συνεργασία της Marvel με την Electric Company.

Η πρώτη “σοβαρή” προσέγγιση (Spider-Man TV Series, 1977)

Η κλασική σειρά με πρωταγωνιστή τον Nicholas Hammond, που έτρεξε για δύο σεζόν (13 επεισόδια, 1977-78) και η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της Marvel να δημιουργήσει κοινό πέρα από τους αναγνώστες. Live action σειρά, με αρκετή επιτυχία, που προβαλλόταν την ίδια περίοδο με το έτερο TV Sensation (όπως τόνιζαν στα εξώφυλλα των αντίστοιχων comics της εποχής) INCREDIBLE HULK, με τους Lou Ferigno και Bill Bixby, και νομίζω πως έβαλε το λιθαράκι της (ίσως και κάτι παραπάνω) για την επιτυχία του είδους στις μέρες μας.

Στα συν, το επεισόδιο που ο Spidey μάχεται τον κλώνο του (ίσως και το μόνο κομμάτι που δανείστηκε από το comic). Είναι πραγματικά κρίμα που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη κυκλοφορία της σειράς σε DVD και Blu-ray.

The Green Goblin’s Last Stand (Dan Poole, 1992)

O Dan Poole, fan του Spider-Man από τα γεννοφάσκια του, αποφάσισε να γυρίσει αυτή τη ταινία, όταν έμαθε ότι ο James Cameron δούλευε το σενάριο για μια πιθανή ταινία με τον αραχνάκια. Ήθελε έτσι να δείξει ότι διέθετε τις αθλητικές και υποκριτικές ικανότητες, για να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με το υπέρογκο ποσό των 400 δολαρίων, αποφάσισε να διασκευάσει μια από τις γνωστότερες ιστορίες του ήρωα, τον θάνατο της Gwen Stacy.

Η αλήθεια είναι ότι τα εξαιρετικά stunts του Poole (που λόγω κόστους, τα έκανε χωρίς προστασία, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του) κάνουν αυτό το fan film να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα και του δίνουν, δικαιωματικά, μια θέση στο σημερινό WARP. To 2002, μάλιστα, γύρισε και το ντοκιμαντέρ THE MAKING OF THE GREEN GOBLIN’S LAST STAND, που κατά καιρούς προβάλλεται, μαζί με την ταινία του, σε διάφορα φεστιβάλ των Ηνωμένων Πολιτειών.