Strangers In Paradise Vol. 1

Άφθονο χιούμορ αλλά και δράμα, σε ένα comic που διαβάζεται μονορούφι!

Ιστορία

Δυο φίλες, η Katchoo και η Francine, αχώριστες από τα σχολικά τους χρόνια, συγκατοικούν ως ενήλικες. Παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες, με την Francine να είναι γλυκιά και ανασφαλής, και την Katchoo αρκετά επιθετική, σαρκαστική και ψημένη από τη ζωή, έχουν μια μοναδική σχέση αλληλοϋποστήριξης και αγάπης. Όμως, η Katchoo θέλει κάτι παραπάνω από την φιλία αυτή, όσο βαθιά και αν είναι, πόσο μάλλον όταν βλέπει την Francine να συνάπτει σχέσεις με άντρες αμφιβόλου ηθικής, όπως ο Freddie. Στο μεταξύ, εμφανίζεται ο David, προσεγγίζοντας την Katchoo, επιμένοντας με την παρουσία του, ακόμη και με κομμένα από την αρχή φτερά. Και εδώ είναι που οι καταστάσεις περιπλέκονται ακόμη περισσότερο…

Τι Μας Άρεσε

Πάνω απ’ όλα, ο τρόπος με τον οποίο ο Terry Moore χειρίζεται τους χαρακτήρες του. Ο χειρισμός αυτός αφορά τόσο στη διαμόρφωσή των προσωπικοτήτων, αν και εδώ βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο, όσο και τις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται στον πύρηνα της σειράς, με κεντρικό της θέμα την αγάπη. Το artwork του, αφάνταστα εκφραστικό και παιχνιδιάρικο, δεν στερείται ρεαλιστικών στοιχείων, προσφέροντας λειτουργικές ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες, αν και χαρακτήρες comic, απομακρύνονται από εξιδανικευμένα πρότυπα.

Τα χαρακτηριστικά αυτά έρχονται να δέσουν με έναν ρευστό ρυθμό, άφθονο χιούμορ, αλλά και δράμα φυσικά, βοηθώντας το STRANGERS IN PARADISE να είναι ένα απίστευτα εύκολο στην ανάγνωση comic, κρατώντας τους αναγνώστες σε μόνιμη εγρήγορση.

Τι Μας Ενόχλησε

Αν δεν σας αρέσουν κάποια από τα στοιχεία που ανέφερα παραπάνω, δηλαδή αισθηματικές υποθέσεις, δοσμένες με χιούμορ, τότε το συγκεκριμένο comic ίσως να μην κάνει για εσάς. Κατανοητό, καθώς ακούγεται κάπως “ξενέρωτο”. Όμως, η επόμενη παράγραφος ίσως διαλύσει τους φόβους σας.

Συνολική Εκτίμηση

Τα τρία πρώτα τεύχη του πρώτου volume του STRANGERS IN PARADISE, τα οποία εξετάζουμε εδώ, δεν είναι παρά η σχετικά ταπεινή έναρξη ενός εκ των δυνατότερων indie comics της δεκαετίας του ’90, αποτελώντας νομοτελειακά την αφετηρία του ενδιαφέροντος και τις εξιστόρησης μιας περίπλοκης ιστορίας. Ενώ ο πυρήνας του παρέμεινε αναλλοίωτος (οι σχέσεις μεταξύ των Katchoo, Francine και David), στη μετέπειτα πορεία του, εμπλουτίστηκε με στοιχεία εγκληματικών συνωμοσιών μεγάλης κλίμακας, πολλές ανατροπές και κορυφώσεις. Τα παραπάνω στοιχεία το κατέστησαν ως ένα απίστευτα εθιστικό comic, με τα volumes να διαβάζονται μονορούφι και το ένα μετά το άλλο ασταμάτητα, παραγκωνίζοντας ακόμη και άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αναγνώσματα της εποχής.

Παράλληλες Προτάσεις

Τα επόμενα volumes του STRANGERS IN PARADISE είναι φυσικά αυτονόητα, οπότε για περισσότερες μακροσκελείς αφηγήσεις από τα χέρια του Terry Moore, αν και όχι αναλόγου όγκου, αναζητήστε επίσης τα ECHO, RACHEL RISING και MOTOR GIRL, τα οποία, αν και με διαφορετική θεματολογία και επιδιώξεις, προσεγγίζοντας πεδία επιστημονικής φαντασίας αλλά και τρόμου, παραμένουν φορείς του καλλιτεχνικού στίγματος του δημιουργού. Οπότε, αν σας αρέσει το πρώτο αυτό volume, γεννάται η προσδοκία για κάποιες ακόμη εκατοντάδες σελίδες comics!