Young Justice

H ομάδα που έκανε τους Teen Titans να νιώσουν γέροι

H Iστορία

Οι Teen Titans αποτελούν αναμφισβήτητα την πιο διάσημη υπερομάδα ανηλίκων όλων των εποχών. Οι Perez/Wolfman ξεπατίκωσαν το ύφος των X-MEN του Claremont με απόλυτη επιτυχία και οι Titans έγιναν κάτι παραπάνω από απλά sidekicks, μέχρι που κάποια στιγμή ενηλικιώθηκαν, παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά… Κάπως αργοπορημένα, η DC κατάλαβε ότι δεν είχε πια έφηβη υπερομάδα και το 1998 τα νέα sidekicks των πιο διάσημων υπερηρώων δημιούργησαν τη Young Justice.

Η Young Justice αρχικά αποτελούταν από τους Superboy, Robin (Tim Drake) και Impulse. Βέβαια, σύντομα ο αριθμός των μελών αυξήθηκε και κορίτσια προστέθηκαν στο ρόστερ της ομάδας> Παρ’ όλα αυτά, πάντοτε ο κεντρικός πυρήνας του τίτλου ήταν οι σχέσεις μεταξύ αυτών των τριών μελών. Ακολούθως, η σειρά διακόπηκε το 2003 (με ένα απαίσιο τρόπο), για να δώσει τη θέση της στους TEEN TITANS του Geoff Johns. H σειρά ήταν και η πηγή έμπνευσης για ένα λιγότερο ανέμελο animated series, στις αρχές της τρέχουσες δεκαετίας.

Τι μας άρεσε

Σε μια εποχή που τα comics προσπαθούσαν να εντάξουν όσο πιο πολύ το σκοτάδι μέσα τους,  η Young Justice ήταν μια ευχαριστή κωμική πινελιά στις κυκλοφορίες της DC. Τα ηνία της σειράς κρατούσε ο Peter David, ήδη επιτυχημένος από πλειάδα τίτλων και αρκετά γνωστός για το βάθος το οποίο έδινε στους χαρακτήρες που έπιανε στα χέρια του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μεταπηδούσε από τις σκοτεινές στιγμές σε χαρούμενες και γελοίες καταστάσεις. Κάτι τέτοιο έκανε και εδώ.

Αναμφισβήτητα οι διάφορες αστείες meta-narrative σκηνές που είχε η σειρά αποτελούν ίσως το στοιχείο που οι περισσότεροι αναγνώστες θυμούνται για αυτήν την σειρά, πολύ πριν αυτές οι αναφορές γίνουν της μόδας (βλέπε Marvel). Ίσως και η κορυφαία στιγμή όλης της σειράς είναι ένα πρωινό γεύμα μεταξύ των Superboy, Impulse και Ray, που συζητάνε για το κόψιμο των (“αγαπημένων”) comic σειρών τους, ενώ άλλες σειρές συνεχίζουν να κυκλοφορούν, οπότε και μπαίνει στη συζήτηση ο Robin. Απλά αξιολάτρευτη σκηνή.

Και, φυσικά, ανάμεσα στην ανεμελιά της παιδικής ηλικίας παρεμβάλλονται και κάποιες πιο δραματικές σκηνές, που όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πλοκή. H σφαγή του Columbine High School, φαίνεται να επηρέασε βαθιά το run. Πολλές φορές, καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, ο David ασκεί μέσα από τους ήρωες του άμεση κριτική στους νόμους οπλοκατοχής των HΠΑ, ενώ πολλά plot points κινούνται γύρω από την ανικανότητα έφηβων χαρακτήρων να διαχειριστούν κάθε είδους όπλο. Το θέμα, όμως, παραμένει taboo και σχεδόν δύο δεκαετίες μετά.

Τι μας ενόχλησε

Η αλήθεια είναι ότι η καρδιά της σειράς είναι οι έφηβοι χαρακτήρες και όχι οι υπερηρωικές τους περιπέτειες, οπότε οι μάχες τους δεν είναι τόσο αξιομνημόνετυτες.  Χαρακτηριστικό γεγονός αποτελεί πως, από τα πρώτα 15 τεύχη το πιο καλό τεύχος ίσως είναι το τεύχος στο οποίο οι έφηβοι χαρακτήρες οργανώνουν βραδιά camping και δεν αντιμετωπίζουν κανέναν villain. Οι villains είναι αυτοί που διαγράφονται ευκολότερα από τη μνήμη μας.

Επιπλέον κάποιοι χαρακτήρες της σειράς είναι ουσιαστικά αντίγραφα παλιότερων διάσημων χαρακτήρων και μέχρι και σήμερα μου είναι ελαφρώς αντιπαθητικοί. Για παράδειγμα η Secret, ένα από τα πρώτα μέλη της σειράς, αποτελεί ξεκάθαρη κόπια της Raven και οι ιστορίες της ποτέ δεν μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Τέλος, το καρτουνίστικο σχέδιο του Todd Nauck, παρά το γεγονός ότι ταιριάζει απόλυτα με τη σειρά, ποτέ δεν ήταν του γούστου μου. Ναι, η σειρά ήταν all-ages και πιθανώς για το κοινό της να ήταν υπέροχη, θεωρώ όμως ότι ούτε οι αναγνώστες αυτού του site θα εκτιμήσουν πολύ το σχέδιο του.

Συνολική Εκτίμηση

Πιθανώς να φαίνεται ότι στη σειρά με ενόχλησαν αρκετά πράγματα, αλλά η πραγματικότητα ήταν ότι η σειρά ήταν υπέροχη. Ένα αστείο ταξίδι από την αρχή ως το τέλος. Δεν έχεις την αίσθηση ότι διαβάζεις κάτι επικό ή σημαντικό. Η σειρά δεν απαιτεί αυτό, αλλά μόνο το να διασκεδάζεις και να αγαπήσεις αυτούς τους χαρακτήρες. Και το καταφέρνει. Καταφέρνει να δημιουργήσει ένα δικό της στιλ που ξεχωρίζει και που αργότερα πολλές εφηβικές σειρές θα αντιγράψουν. Η τηλεοπτική σειρά, παρότι πιο ενήλικη, καταφέρνει να κρατήσει τον Young Justice χαρακτήρα της, χάρη στο γεγονός ότι τοποθετεί στο κέντρο τις σχέσεις μεταξύ των βασικών ηρωών της.

Παράλληλες Προτάσεις

Μετά το τέλος του YOUNG JUSTICE, οι πρωταγωνιστές του προάχθησαν σε Teen Titans, δια χειρός Geoff Johns. Για εμένα, ο καλύτερος τίτλος όλων των εποχών με πρωταγωνιστές τους Titans. Προφανώς και αξίζει την ματιά σας. Στην αντίπερα εταιρεία, το RUNAWAYS αποτελεί επίσης μια σειρά στην οποία πρωταγωνιστούν νέοι χαρακτήρες, με το επίκεντρο να βρίσκεται στις σχέσεις τους και όχι στις περιπέτειες τους, ενώ και τα δύο runs του David στο X-FACTOR παρουσιάζουν παρόμοιο ύφος με αυτό στο YOUNG JUSTICE και, αν δεν τα έχει διαβάσει κάποιος προφανώς και πρέπει.

Αξίζει να αναφέρω πως ένα νέο volume YOUNG JUSTICE έρχεται σε δύο μήνες, δια χειρός Brian Michael Bendis, και πιστεύω πραγματικά ότι ο συγγραφέας σε αυτόν τον τίτλο θα παίζει μπάλα στο δικό του γήπεδο. Μπορεί πραγματικά να γράψει κάτι εξαιρετικό. Μπορεί, βέβαια, και να τα θαλασσώσει, αλλά προσδοκώ πραγματικά κάτι καλό.